Nalewka z pigwy lub pigwowca, cytryny i miodu

0
121
nalewka w kieliszku z pigwy
Nalewka z pigwy, miodu i cytryny

Nalewka z pigwy lub pigwowca, cytryny i miodu, dzięki połączeniu trzech składników, które znamy jako “pogromcy” przeziębienia, będzie znakomitym antidotum na wypadek zainfekowania organizmu. A jeśli jeszcze dorzucimy nieco imbiru – to dopiero będzie moc!

I jeszcze słówko o miodzie. Większość miodów ma mocno dominujący smak, więc do nalewki dobrze jest użyć miodu o delikatniejszym smaku. Polecam lipowy, akacjowy lub wielokwiatowy.

Miodu nie należy podgrzewać powyżej temperatury 40 stopi Celsjusza. Jeśli mamy miód skrystalizowany, to dobrze jest go nieco podgrzać, aż do powstania ciekłej konsystencji, ale bezwzględnie należy pilnować, aby temperatura nie była zbyt wysoka.

Mocno podgrzany lub zagotowany miód straci swoje biologiczne właściwości i stanie się najzwyczajniejszym słodzikiem.

Przepis na: Nalewka z pigwy lub pigwowca, cytryny i miodu

Składniki : Nalewka z pigwy lub pigwowca, cytryny i miodu

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
  • 0,8  – 1 litr miodu – w zależności czy lubimy bardzo słodką nalewkę
  • 0,5 litra wódki i 0,5 litra spirytusu
  • 2 cytryny ekologiczne
  • dwa plasterki obranego ze skóry świeżego imbiru

Przygotowanie: Nalewka z pigwy lub pigwowca, cytryny i miodu

  1. Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć – koniecznie należy zdjąć “powłoczkę” pokrywającą skórkę. Pigwowiec wystarczy umyć.
  2. Usunąć gniazda nasienne.
  3. Owoce pokroić na kawałki lub rozdrobnić blenderem.
  4. Cytrynę umyć i pokroić na plasterki.
  5. Do szklanego naczynia włożyć owoce pigwy, cytryny i imbir. Zalać  alkoholem.
  6. Zostawić na okres około 6 tygodni.
  7. Po tym czasie odsączyć płyn, a do alkoholu dodać miód i ponownie odstawić na przynajmniej kilka tygodni.
  8. Owoce bardzo dobrze odcisnąć – jeśli mamy wyciskarkę do owoców, możemy przepuścić przez nią pigwę.
  9. Otrzymaną nalewkę należy przefiltrować przez gazę lub – jeszcze lepiej – filtr do kawy.
  10. Wlać do butelek, dobrze zamknąć i spożywać w razie zagrożenia przeziębieniem. Lub profilaktycznie :).

Modyfikacja przepisu: zawsze przygotowywałam nalewkę według powyższego przepisu.

Z wakacji na Podhalu przywiozłam nieco inny sposób: połączenie wszystkich składników razem i odstawieniu na dwa miesiące. Zrobiłam. Smak i aromat taki sam jak nalewka przyrządzona według pierwszego przepisu. Wybór sposobu należy do Ciebie :).

Wskazówki:
  • W nalewce, która stoi jakiś czas w butelce, może wytrącić się lekki osad. Absolutnie nie psuje to jakości nalewki. Jeśli denerwuje was brak przejrzystości, można nalewkę od czasu do czasu przefiltrować.

Jak przygotować przeciw przeziębieniowy syrop dla dzieci, znajdziecie w tym artykule. 

dwie pigwy
Po lewej pigwa oczyszczona, po prawej z woskowym nalotem

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!