Nalewka z zielonych orzechów

0
6783
orzechówka alkohol i orzechy zielone

Nalewka z zielonych orzechów powinna być stałym gościem w domu podróżnika. Dzięki swoim pro – zdrowotnym właściwościom pomoże w przypadku żołądkowych dolegliwości. 

Ludowa medycyna od dawna wykorzystywała orzech włoski do przygotowywania preparatów leczniczych. Współczesna medycyna potwierdziła lecznicze działanie preparatów z orzecha włoskiego. Nie tylko z owoców, ale i z liści i kory.

Mnie jednak najbardziej interesuje nalewka z orzechów, ponieważ pomaga w przypadku kłopotów żołądkowych i bóli trawiennych – poprawia przyswajanie produktów. Posiada silne działanie bakteriobójcze, wspomaga pracę wątroby, działa odtruwająco, ma działanie przeciwpasożytnicze.

Podróżując do tzw. ciepłych krajów dobrze jest zabrać piersiówkę z nalewką z orzecha włoskiego. Profilaktycznie zażywać po kilka kropli codziennie. W razie wystąpienia problemów żołądkowych lub jelitowych wypić 20 ml do 30 ml.

Nie przesadzać z ilością – w nadmiarze może zaszkodzić.

Nalewka z owoców orzecha włoskiego ma specyficzny, gęsto oleisty – żeby nie powiedzieć nieco koszmarny – smaczek. Ale pomaga i o to w tym przypadku chodzi.

Co bardzo ważne. Muszą to być zielone orzechy włoskie. Zerwane na etapie, kiedy dopiero tworzy się  owoc orzecha. Najlepszym okresem do robienia nalewki jest koniec czerwca do połowy lipca.

Nalewkę przygotowuję według dwóch przepisów: z cukrem i bez. Ta bez cukru jest bardziej wyrazista i – podobno – skuteczna. I to ją właśnie zabieram w piersiówce na wakacyjne wyjazdy. Pali okropnie! Ale do tej pory uniknęłam sensacji żołądkowych – nawet włócząc się po Indiach i jadając z w miejscowych barach.

Przepis na: Nalewka z zielonych orzechów wersja bez cukru

Składniki: Nalewka z zielonych orzechów wersja bez cukru

  • 20 do 25 sztuk zielonych orzechów włoskich ( zależnie od wielkości orzechów)
  • 0,5 litra spirytusu
  • 0,5 litra wódki
  • lub 1 litr samego spirytusu – wtedy można użyć po 10 – 20 kropli

Przygotowanie: Nalewka z zielonych orzechów wersja bez cukru

  1. Orzechy opłukać.
  2. Pokroić w drobną kostkę lub zblendować. Uwaga! zielone orzechy bardzo barwią ręce – konieczne będą rękawiczki! Bardzo ważne, żeby użyć noża z dobrej stali, unikniemy wtedy metalicznego posmaku i nadmiernego zgorzknienia. Ja używam noży ceramicznych.
  3. Pokrojone orzechy włożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem i wódką.
  4. Odstawić w ciemne miejsce na około 6 tygodni.
  5. Od czasu do czasu mieszać zawartość.
  6. Nalewka stopniowo będzie zmieniała kolor, aż do ciemno – brązowego. I tak ma być.
  7. Zlać nalewkę do szklanej, dobrze zakręcanej butelki.
  8. Przechowywać można nawet przez kilkanaście miesięcy.

Przepis na: Nalewka z zielonych orzechów wersja z cukrem

Składniki: Nalewka z zielonych orzechów wersja z cukrem

  • 0,5 kg zielonych orzechów włoskich
  • 0,5 kg cukru
  • spirytus w ilości takiej samej jak uzyskany sok z orzechów

Przygotowanie: Nalewka z zielonych orzechów z cukrem

  1. Orzechy opłukać.
  2. Pokroić w drobną kostkę lub zblendować. Uwaga! zielone orzechy bardzo barwią ręce – konieczne będą rękawiczki! Bardzo ważne, żeby użyć noża z dobrej stali, unikniemy wtedy metalicznego posmaku i nadmiernego zgorzknienia. Ja używam noży ceramicznych.
  3. Pokrojone orzechy włożyć do szklanego naczynia i zasypać cukrem
  4. Odstawić w ciemne miejsce na około 3 tygodnie.
  5. Od czasu do czasu mieszać zawartość.
  6. Po tym czasie powstanie gęsty, brązowy syrop.
  7. Syrop przelać do słoika w proporcji 1:1 ze spirytusem.
  8. Odstawić przynajmniej na 2 tygodnie.
  9. Zlać nalewkę do szklanej, dobrze zakręcanej butelki.
  10. Przechowywać można nawet przez kilkanaście miesięcy.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!