Nutella ze śliwek i czekolady

0
852
Herbatniki z nutellą ze śliwek

Nutella ze śliwek to coś pomiędzy powidłami, a śliwkami w czekoladzie. “Śliwka nałęczowska” w formie dżemu!

Najlepiej smakuje przygotowana ze śliwek węgierek, ale nadają się także inne rodzaje śliwek, pod warunkiem, że są mocno dojrzałe.

Tak przygotowana nutella ze śliwek, będzie nie tylko pysznym dodatkiem do pieczywa, nadzieniem do naleśników, ozdobą omletów, smarowidłem do wafli i herbatników,  ale deserem samym w sobie.

Jesz i nie wiesz… Co to jest? Kwaskowata czekolada czy śliwki w czekoladzie? Jednym z moich ulubionych słodyczy, z gatunku tych, że można mnie nimi przekupić, jest Śliwka w czekoladzie nałęczowska. ZnacieTaka pokusa w jasno niebieskim papierku.

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej nutelli, od razu skojarzyła mi się z moją ulubioną śliwką. Więc jak jej nie lubić?

Śliwki – mogą być węgierki – dobrze czuć ich specyficzny aromat w nutelli – ale nadają się także inne rodzaje ciemnych śliwek. Pod jednym warunkiem – że łatwo odchodzi w nich pestka.

Oczywiście, można użyć takich, których śliwka trzyma się kurczowo, ale ile pracy więcej będziemy mieli! Ja zawsze wybieram śliwki z luźną pestką.

Przygotowuję nutellę ze śliwek bez dodatku cukru – jedną wersję, a drugą z niewielkim dodatkiem cukru brzozowego lub trzcinowego – dla amatorów większej słodyczy.

Nutella ze śliwek i czekolady jest uwielbiana przez dzieci. Prawie każdy z nas ma w swoim otoczeniu jakieś ulubione dzieciaczki.

W czasie mojej produkcji pojawiają się słoiki ze słodką zawartością dla Boryska i Wojtka. Nie masz pomysłu na drobny suwenir? Niech będzie nietypowo i zdrowo.

Przepis na danie: Nutella ze śliwek

Składniki dania : Nutella ze śliwek

  • 3 kg dojrzałych  śliwek – najlepiej węgierek
  • szczypta soli
  • 1 – 2 szklanki -mniej lub więcej, wg upodobań – cukru trzcinowego, zwykłego lub brzozowego
  • cukier waniliowy – 2 kopiaste łyżeczki
  • 200 g ciemnego kakao
  • o,5 lub 1 cała gorzka – co najmniej 70% – czekolada

Przygotowanie dania : Nutella ze śliwek

  1. Śliwki wydrylować. Podzielić na cząstki.
  2. Wyłożyć na patelnię lub do garnka o dużym dnie, dodać szczyptę soli i gotować około 2 godzin. Zmiksować.
  3. Można pogotować 2 godziny i zostawić do wystygnięcia. Śliwki nieco zgęstnieją po ostudzeniu. Jeśli będzie potrzeba – gotować dalej, aż do otrzymania żądanej konsystencji.
  4. Pamiętać jedynie trzeba, że gdy dodamy czekoladę i kakao, nasza nutella nieco zgęstnieje.
  5. Gotować należy na wolnym ogniu. Gotować według jednej z dwóch zasad: albo często mieszać, żeby się nie przypaliły, albo – tak, jak ja przygotowuję powidła ze śliwek – nie mieszając w ogóle.
  6. Po ugotowaniu zmiksować.
  7. Do zmiksowanych śliwek dodać kakao, (opcjonalnie czekoladę), cukier waniliowy i zagotować.
  8. Spróbować i dodać cukier – przed dodaniem cukru sprawdzić, jak słodką nutellę otrzymaliśmy i dodać ilość do uzyskania żądanej słodyczy.
  9. Gotować jeszcze 15 minut.
  10. Gorącą nutellę  ze śliwek wlać do wysterylizowanych słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  11. Można je dodatkowo zapasteryzować – ja tak robię, wkładam gorące słoiki z nutellą do mocno ciepłej wody i gotuję jeszcze 10 minut. Wyjmuję i odwracam do góry dnem. Pozostawiam do ostygnięcia.
nutella ze śliwek i czekolady
Słodkości zamknięte w słoiku

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!