Ocet z pigwy lub piwowca

0
100
ocet z pigwy
Ocet z pigwy

Ocet z pigwy lub pigwowca zachowuje wszystkie składniki owoców, wzmocnione dzięki fermentacji. Ocet z pigwy jest aromatycznym dodatkiem do potraw i sosów typu “winegret”.

opis ocet z pigwy
Jeden z rodzajów octu

Ocet w pigwy robię pierwszy raz w tym roku, więc i dla mnie to mały eksperyment. Ale skoro octy z wiśni, agrestu czy śliwek okazały się tak rewelacyjne, to nie ma żadnego powodu, aby pigwa nie dołączyła do tego zacnego grona.

W artykule podałam trzy rodzaje składników, z jakich przygotowałam mój ocet. Sama jestem ciekawa, który okaże się najlepszy. Ania, u której próbowałam octu z pigwy i od której otrzymałam przepis, robi bez dodatku jabłek, ale mówiła mi, że kiedyś próbowała z jabłkami i też był smaczny.

Przekonam się za kilka tygodni, który z nich na stałe zagości w mojej kuchni.  A póki co trzy słoje z zaczątkiem octu fermentują.

I jeszcze jedna ważna informacja. Matka octowa lub niewielka ilość sprawdzonego octu dodana do naszego zaczątku na ocet przyśpieszy jego fermentację. Nie dodając tych “przyśpieszaczy” fermentacja i tak się odbędzie, tylko będzie przebiegała nieco dłużej i mniej burzliwie.

Do każdego z tych przepisów można dodać miód zamiast octu. Dodałam miód do wersji z pokrojonymi jabłkami.

Dopisek: zauważyłam, że fermentacja najszybciej rozpoczęła się w wersji z pigwą przemrożoną, pomimo takich samych ilości składników i matki zaczynowej, jak w pozostałych rodzajach.

Przepis na: Ocet  z pigwy lub pigwowca

Składniki : Ocet  z pigwy lub pigwowca 

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
  • 4 kopiaste łyżki cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego
  • 1,5 litra wody nie chlorowanej
  • matka octowa lub kilka łyżek jakiegokolwiek octu owocowego domowej roboty lub – naprawdę – ekologicznego – bardzo wskazane, ale nie obowiązkowe

Składniki : Ocet  z pigwy lub pigwowca z sokiem z jabłek

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
  • 2 kopiaste łyżki cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego
  • dwie szklanki soku z z jabłek – świeżo wyciśnięty
  • 1,2 litra wody nie chlorowanej
  • matka octowa lub kilka łyżek jakiegokolwiek octu owocowego domowej roboty lub – naprawdę – ekologicznego – bardzo wskazane, ale nie obowiązkowe

Składniki : Ocet  z pigwy lub pigwowca z jabłkami

  • 1 kg owoców pigwy lub pigwowca
  • 4 kopiaste łyżki cukru zwykłego, trzcinowego lub brzozowego
  • 3 – 4 jabłka pokrojone na kawałki
  • 1,5 litr wody nie chlorowanej
  • matka octowa lub kilka łyżek jakiegokolwiek octu owocowego domowej roboty lub – naprawdę – ekologicznego – bardzo wskazane, ale nie obowiązkowe

Przygotowanie : Ocet  z pigwy lub pigwowca

  1. Owoce pigwy bardzo dokładnie umyć – koniecznie należy zdjąć “powłoczkę” pokrywającą skórkę. Pigwowiec, jeśli pochodzi z czystych regionów, zostawić bez mycia, tylko usunąć ogonek i tzw. muszkę (pozostałość po kwiatku).
  2. Usunąć gniazda nasienne lub zostawić. Tutaj są dwie szkoły. Pierwsza mówi, że bez gniazd nasiennych bowiem zawierają one – bardzo niewielkie co prawda ilości amigdaliny ( substancji, z której powstaje cyjanowodór), która co prawda przy małych ilościach nie jest niebezpieczna dla życia, ale u wrażliwych osób może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z drugiej strony, uważa się, że amigdalina – zwana witaminą B17 – ma znaczące działanie w w leczeniu nowotworów. Usuwam nasiona z owoców pigwy.
  3. Owoce pigwy/pigwowca pokroić na kawałki lub rozdrobnić blenderem.
  4. Przygotować słój.
  5. Do słoja wrzucić pigwę lub pigwowiec, dodać cukier i pozostałe składniki ( według poszczególnych przepisów), zalać wodą i dodać matkę octową lub ocet owocowy ( o ile posiadamy takowe). Słój przykryć ręcznikiem papierowym lub bawełnianą szmatką i zabezpieczyć gumką, żeby materiał nie zsuwał się. Ta ochrona jest konieczna, aby do środka nie dostawały się muszki – owocówki, a jednocześnie dochodziło powietrze.
  6. Słój z octem zostawić w ciepłym miejscu na około dwa tygodnie, kiedy przebiega pierwsza fermentacja. W tym czasie dobrze jest przemieszać ocet – chociaż raz dziennie – napowietrzając go.
  7. Kiedy zaczyna się tworzyć na powierzchni naturalny film ( taki jakby kożuch) zaprzestajemy mieszania i słój z octem można  przenieść w nieco chłodniejsze miejsce na około 6 tygodni.
  8. Po tym czasie ocet można przecedzić, owoce dokładnie odsączyć – ja przepuszczam je przez wyciskarkę do owoców – i gotowy ocet przelać do butelek.
  9. Aby ocet był klarowny, należy przefiltrować go przez papier kuchenny, a jeszcze lepiej przez papierowy filtr do zaparzania kawy.
Wskazówki:
  • Pigwa powinna być dość mocno rozdrobniona, w przeciwnym razie woda nie przykryje owoców.
  • Słoje, w których będziemy przygotowywać ocet z pigwy lub pigwowca muszą być wyparzone, aby pozbawić je ewentualnej pleśni. Najprostszą metodą jest wyparzenie wrzątkiem, ale można to także uczynić innym sposobem, który znajdziesz gdy klikniesz ⇒ Jak przygotować słoje do zaprawy.

Ocet to jeden z kilku produktów, które możemy przygotować. W innych artykułach na stronie, znajdziesz następujące propozycję z pigwą lub pigwowcem w roli głównej:

⇒ Syrop i dżem z pigwy lub pigwowca

Nalewki z pigwy – dwa przepisy

⇒ Nalewka z pigwy lub pigwowca, cytryny i miodu

dwie pigwy
Po lewej pigwa oczyszczona, po prawej z woskowym nalotem

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!