Paella – przepis na oryginalne danie

0
189
paella

Paella – hiszpańska potrawa, przygotowywana w wielu odmianach, jednak jej podstawą zawsze sa dwa składniki: ryż i szafran. W zależności od odmiany, paella może zawierać białe mięso ( z królika lub kurczaka), owoce morze lub same warzywa. 

danie z ryżu z owocami morza na patelni
Paella w całej okazałości

Najbardziej popularna to  Paella valenciana, która opiera się na owocach morza, groszku i białym mięsie. Inna, równie znana – Paella de marisco  nie ma w składzie żadnego mięsa, tylko warzywa i owoce morza.

Podawana jest – zazwyczaj – na patelni, na której jest przygotowywana. I tak właśnie najlepiej smakuje. A patelnia to nie byle jaka: metalowa z dwoma uchwytami po bokach, zwana paellera.

W restauracyjnym menu paella zazwyczaj jest proponowana jako porcja dla przynajmniej dwóch osób.

Przygotowując paellę w domu warto zaopatrzyć się w specjalny dla tego dania ryż –  Arroz Bomba, który podczas gotowania wchłania 3 razy więcej wody, niż jego objętość, pozostawiając przy tym al dente. Trudno go rozgotować, nie klei się. Pochodzenie ryżu jest jak najbardziej hiszpańskie – uprawiany jest w delcie rzeki Ebro.

Gdyby jednak nie udało się znaleźć takiego ryżu, można użyć ryżu odmiany “Arborio” używanego do risotto, czyli ryżu o okrągłych ziarenkach, który jest w stanie wchłonąć sporo płynu, nie rozpadając się.

Chociaż ojczyzną  Paelli jest Walencja, to jej sława poszła w świat i można ją zjeść w każdym zakątku kraju.

A posiadając przepis, przyrządzić w domu. Bardzo ważna uwaga: proporcja ryżu do wywaru: jedna porcja ryżu do trzech porcji wywaru.

Polubiłam paellę wiele lat temu w czasie mojego pierwszego pobytu w Hiszpanii w okolicy Barcelony. A kiedy dostałam przepis od poznanej w Andaluzji Jazmín, przygotowuję ją w domu. Nie posiadam paellery, ale z powodzeniem wykorzystuję domową patelnię z grubym i płaskim dnem.

Przepis na danie: Paella

Składniki dania: Paella

  • 500 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka
  • 150 g ryżu Arroz (bomba) lub ryż do risotto
  • mieszanka owoców morza: mrożonka 150 – 200 gram
  • dla smaku i ozdoby: po kilka sztuk ( 3-4 ) małży w muszlach, całych krewetek w pancerzach z głową lub dużych obranych krewetek Black Tiger
  • szczypta szafranu
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 – łyżki oliwy z oliwek
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 50 ml białego wina
  • 2 dojrzałe, aromatyczne pomidory ( mogą być mrożone lub z puszki)
  • 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • garść strąków zielonej fasoli lub pół szklanki groszku zielonego ( świeżego lub mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 natka pietruszki
  • połowa cytryny

Przygotowanie dania: Paella

  1. Czosnek obrać i drobno poszatkować.
  2. Cebulę obrać, drobno posiekać
  3. Pomidory i paprykę drobno pokroić.
  4. Królika lub piersi z kurczaka pokroić w kostkę.
  5. Na patelnię wlać oliwę, tak aby przykryła dno.
  6. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i chwilę podsmażyć na średnim ogniu.
  7. Dodać czosnek oraz mięso i smażyć, aż będzie przyrumienione z każdej strony.
  8. Dorzucić paprykę i gotować około 5 minut.
  9. Dodać pokrojone pomidory i gotować do momentu, aż powstanie gęsty sos.
  10. Dodać słodką i wędzoną paprykę, szafran*, wlać wino, posolić i gotować aż wino odparuje.
  11. Podgrzać bulion w osobnym naczyniu.
  12. Do powstałego sosu dodać ryż, rozsypując go równomiernie po całej patelni.
  13. Zamieszać i smażyć na wolnym ogniu przez 3 minuty.
  14. Wlać gorący bulion, zamieszać – ostatni raz –  i doprowadzić do wrzenia. Od tego momentu paelli już nie mieszać!
  15. Gotować na małym ogniu przez 8 minut.
  16. Dodać owoce morza, groszek lub fasolkę – na samą górę krewetki/małże w muszlach.
  17. Przykryć patelnię – można owinąć folią aluminiową i gotować na bardzo małym ogniu przez około 10 minut – do momentu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
  18. Zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem jeszcze na jakieś 3- 4 minuty.
  19. Posiekać drobno pietruszkę, cytrynę pokroić na cząstki.
  20. Zdjąć folię, paellę posypać pietruszką, udekorować cytryną i podawać na stół.
  21. W patelni – koniecznie i z lampką schłodzonego, białego, wytrawnego wina – wskazane.
Wskazówki:
  • Aby wydobyć aromat szafranu, robimy mu miejsce na patelni ( pozostałe składniki powstającego sosu odsuwamy na bok), wrzucamy szafran, smażymy jakieś 15 sekund i łączymy z pozostałym sosem.
  • Mrożone owoce morza przed wrzuceniem na patelnię należy przelać gorącą wodą.
  • Niekoniecznie trzeba dodawać mięso z drobiu – zamiast tego można użyć warzyw, albo – co ja bardzo lubię – większej ilości skorupiaków.
  • Nie używać groszku z puszki – zepsuje urok dania.
  • Napisałam to, ale jeszcze raz chciałabym podkreślić: od punktu 15 potrawy już nie mieszać!
patelnie do paella
Wybór patelń – olbrzymi

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!