Owoce pieczone pod kruszonką

0
219
owoce zapiekane pod krusznką

Świeże owoce zapieczone pod kruszonką tworzą rewelacyjny deserem. Proste połączenie, szybkie do wykonania. I każdemu się udaje. Gwarantowane, że bez zakalca – bo po prostu…nie ma ciasta!

Nie wiem czy można go nazwać ciastem, raczej powiedziałabym “deser”. Do pieczenie najlepiej jest wybrać formę ceramiczną albo silikonową – ja tylko takich używam.

Nie są co prawda najtańsze, ale mają wiele zalet – trwałe, ładne, wypieki nie przywierają w nich i – co bardzo ważne – można w nich podać ciasto na stół. Ostatni element jest szczególnie ważny w przypadku tego typu deserów, powiedziałbym – rozsypujących się.

Już wiem, że jeśli podaję tak przyrządzone owoce na stół, po kilku minutach –  przy udziale kilku osób –  znikają.

Znikają, bo deser składa się z dwóch, znakomitych produktów: owoców i kruszonki. Czyli tego, co najchętniej zjada się z góry szarlotki czy drożdżowych ciast z owocami- przynajmniej ja tak robię.

Po raz pierwszy jadłam taką odmianę szarlotki – bez spodu – w hotelu Bukowy Park w Polanicy. Dowiedziałam się, jak łatwo jest go zrobić – po prostu przygotować szarlotkę bez spodu. W hotelu były podane w kokilkach – czasem też tak go przyrządzam.

Zaczęłam także eksperymentować z innymi owocami – znakomicie smakuje ze śliwkami, na przykład słodkimi węgierkami. Także wyciągniętymi zimą z zamrażarki.

I jeszcze jeden ważny szczegół. Ja do owoców nie dodaję cukru, a jedynie szczyptę soli, aby poprzez długie pieczenie wyciągnąć naturalną słodycz owoców. Ale jeśli ktoś ma ochotę na większą słodycz, można owoce posłodzić.

Poniższy przepis jest na formę o średnicy 27 cm.

Przepis na danie: Owoce pieczone pod kruszonką

Składniki dania : Owoce pieczone pod kruszonką

  • 1 kg śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców
  • cukier: brzozowy, trzcinowy lub zwykły wg upodobań

Jeśli zapiekamy jabłka, to dodatkowo dajemy:

  • 3 łyżki rodzynek
  • kieliszek rumu – jeśli nie przewidujemy spożycia przez dzieci, lub nieco letniej wody
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Składniki na kruszonkę:*

  • 100 gram masła
  • 200 gram mąki pszennej
  • 100 gram drobnego cukru trzcinowego, białego albo brzozowego

Przygotowanie dania : Owoce pieczone pod kruszonką

  1. Owoce  umyć. Jabłka obrać ze skórek, ze śliwek usunąć pestki.
  2. Rodzynki zalać rumem  lub letnią wodą i zostawić na jakiś czas, żeby nasiąkły.
  3. Jabłka pokroić na ćwiartki, śliwki na połówki.
  4. Formę wysmarować masłem.
  5. Śliwki – dodać do nich szczyptę soli i ewentualnie cukier – ułożyć w formie wnętrzem do góry.
  6. Jabłka – dodać do nich odsączone rodzynki, szczyptę soli, cynamon, ewentualnie cukier i ułożyć w formie.
  7. Zrobić kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać masło i cukier. Wyrobić dokładnie, aż porobią się takie jakby grudki – charakterystyczne dla kruszonki.
  8. Kruszonkę rozłożyć równomiernie na przygotowanych owocach.
  9. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 °C.
  10. Do nagrzanego piekarnika wstawić formę z deserem i piec około 40 – 45 minut. Zaglądać do piekarnika – deser będzie gotowy, gdy kruszonka stanie się złocista.

Wskazówka:

  • Dobrze smakuje – odmiana z jabłkami –  podany z bitą śmietaną i/lub gałką lodów waniliowych.
  • Jeśli chcemy więcej kruszonki, dodajemy zwiększamy ilość składników, zachowując proporcje: masło – mąka- cukier 1:2:1.
  • Wspomniany wyżej hotel – dopieszcza gości podniebienia nie tylko ciastami…
owoce zapiekane w naczyniu od kruszonką
Owoce najlepiej jest zapiekać w naczyniu, w który będziemy je serwować

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!