Piersi z indyka z serkiem ricotta, rukolą i pieczoną papryką

0
366
pierś z indyka z zapieczonym serem
Potrawy - piersi z indyka z rukolą i ricottą

Połączenie goryczki rukoli z aromatem orzeszków piniowych i delikatnością serka ricotta, daje przepyszny smaczek nadzienia do piersi z indyka. Czasem wykorzystuję piersi z kurczaka, ale zdecydowanie bardziej wolę indyka.

Potrawa świetnie smakuje z sałatką z grillowanej paprykisurówką z selera naciowego.

Podaję je jako danie na obiad. A w towarzystwie wyżej wymienionych dodatków, ewentualnie wzbogacona jeszcze zieloną sałatą z sosem vinegret, zrobi nam pyszny, wykwintny posiłek, na który zaprosimy przyjaciół.

 Przepis na danie: Piersi z indyka z serkiem ricotta, rukolą i pieczoną papryką

Składniki dania: Piersi z indyka z serkiem ricotta, rukolą i pieczoną papryką

  • 220 gram świeżego sera ricotta
  • 1 szklanka rukoli
  • 1/4 szklanki orzeszków piniowych
  • 1 czerwona papryka upieczona i drobno pokrojona*
  • 4 filety z piersi indyka(mogą też być z kurczaka) *
  • odrobina masła (opcjonalnie)

Przygotowanie dania: Piersi z indyka z serkiem ricotta, rukolą i pieczoną papryką

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni Celsjusza.
  2. Strąki papryki ułożyć na blasze i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika do temperatury 220°C .
  3. Piec około 25 minut, w połowie pieczenie przełożyć na drugą stronę. Skórka powinna się przypiec na mocno brązowo i popękać.
  4. Wyjąć z piekarnika i od razu włożyć do plastikowej torebki i zawiązać szczelnie. Można także przykryć szczelnie miską.
  5. Odłożyć na kilka minut do ostygnięcia.
  6. Zdjąć starannie skórkę i przekroić paprykę na połówki – wyjąć pestki.
  7. Zdjąć skórkę.
  8. Paprykę drobno pokroić w kostkę.
  9. Paprykę opiec, obrać ze skórki i drobno pokroić.
  10. Rukolę opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
  11. Orzeszki piniowe wrzucić na patelnię – bez tłuszczu – i chwilkę podsmażyć na delikatnym ogniu.
  12. W miseczce wymieszać serek ricotta, rukolę, uprażone orzeszki piniowe i pokrojoną w kostkę paprykę na gładką masę.
  13. Na każdym kawałku piersi położyć masę serową.
  14. Doprawić, solą i pieprzem.
  15. Na każdym kawałku położyć odrobinę masła (opcjonalnie).
  16. Piec w temperaturze 190 – 200 °C około 20 -25 minut (z termoobiegiem).
  17. Podawać gorące, zaraz po wyjęcie z piekarnika.
  18. Popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem ( jeśli ktoś lubi bardziej  doprawione).
Wskazówka
  • * najczęściej używam piersi z indyka, ale nieźle smakują przyrządzone w ten sposób piersi z kurczaka
  • * zamiast grillowania i obierania papryki ze skórki, można użyć czerwonej papryki podłużnej – jej skórka jest delikatniejsza. Nie trzeba jej zatem piec, tylko pokroić w drobniutką kosteczkę i dołożyć do ricotty i pozostałych składników.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!