Piersi z kaczki po prowansalsku

0
302
persi z kaczki na patelni

Piersi z kaczki po prowansalsku pieczone z warzywami i ziołami, wymagają nieco zachodu, ale odpłacają się za to znakomitym smakiem i aromatem.

Zdarza mi się – nie ukrywam, że celowo – przygotować nieco więcej, bowiem świetnie smakują pokrojone w cienkie plastry i podane na zimno.

Przepis na danie : Piersi z kaczki po prowansalsku

Składniki dania : Piersi z kaczki po prowansalsku

  • 2 filety z kaczki świeże lub mrożone
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 cebule dymki lub połówka białej łagodnej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 gałązki zielonej pietruszki
  • 1 gałązka zielonego tymianku lub szczypta suszonego
  • listek laurowy
  • pół gałązki rozmarynu lub szczypta suszonego
  • kawałek pora
  • 1 spora łyżka masła
  • czarny lub kolorowy pieprz grubo (najlepiej świeżo) mielony
  • gruba sól – himalajska lub morska
  • szczypta kurkumy
  • garść orzechów włoskich lub mieszanych z laskowymi

Przygotowanie dania : Filety z kaczki

  1. Marchewkę obrać, pokroić w plasterki.
  2. Czerwoną cebulę obrać, pokroić na grube plastry, dymki przeciąć na pół.
  3. Czosnek obrać i każdy ząbek przekroić na pół.
  4. Świeże zioła związać sznurkiem kuchennym.
  5. Filety (jeśli mamy mrożone)  – rozmrozić.
  6. Filety osuszyć ręcznikiem papierowym.
  7. Skórkę na filecie leciutko ponacinać – najlepiej w tzw. kratkę.
  8. Przed przystąpieniem do smażenia rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C góra – dół.
  9. Rozgrzać patelnię – grillową lub specjalną do smażenia bez tłuszczu.
  10. Na patelnię wrzucić parę kryształków grubej soli.
  11. Na patelnię położyć piersi z kaczki skórą do dołu.
  12. Po 2 – 3 minutach smażenia ( gdy pojawi się tłuszcz wytopiony z ze skóry kaczki, dodać pokrojone warzywa i świeże zioła. Posypać kurkumą, i jeśli używamy suszonego rozmarynu i  tymianku, posypać nimi piersi.
  13. Smażyć na średnim ogniu jeszcze 5 minut 
  14. Filety przewrócić na drugą stroną i  smażyć 2 minuty.
  15. Do nagrzanego piekarnika włożyć naczynie do zapiekania. Na jego dno dać łyżkę masła.
  16. Kiedy masło się rozpuści, dodać orzechy i pieczemy przez 8 minut w temperaturze 180 stopni.
  17. Na podpieczone orzechy położyć piersi z kaczki, skórą do góry i piec jeszcze 10 minut. W temperaturze 180°C BEZ TERMOOBIEGU!
  18. Piersi po wyjęciu zostawić w cieple na kilka minut – muszą “dojść”. Można w tym celu nakryć je folią aluminiową.
  19. Usunąć “warzywne” dodatki – ich zadaniem było tylko oddać smakom piersiom. Orzechy podać razem z kaczką.
  20. Gdy mięso odpocznie pokroić je na cienkie i ukośne plasterki – koniecznie razem ze skórką.
  21. Skropić sosem spod kaczki.
  22. Przed podaniem posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Upieczone piersi z kaczki na talerzu
Podane z buraczkami i żurawiną

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!