Polewa czekoladowa

0
230
Polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa, która może być wykorzystana zarówno do przyozdobienia dowolnych ciasteczek czy pierników, jak i do polania ciasta typu sernik. Sprawdza sie także jako dodatek do lodów.

Przepis na: Polewa czekoladowa

Składniki: Polewa czekoladowa

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • 70 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie: Polewa czekoladowa

  1. W małym garnuszku zagotować wodę z miodem.
  2. Cukier puder wymieszać w misce z kakao.
  3. Czekoladę roztopić w osobnym garnuszku.
  4. Wodę z miodem wlewać delikatnie do cukru wymieszanego z kakao, cały czas mieszając.
  5. Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę dodać do pozostałych składników i mieszać do uzyskania jednolitej masy.
  6. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, można ją rozrzedzić dodając nieco ( po łyżce) ciepłej wody, cały czas mieszając.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!