Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym

0
343
Cząstki pomidorów i słoje z pomidorami

Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym są świetnym dodatkiem do sosów i potraw wszelkich, które lubią całe pomidory. 

Późnym latem przygotowuję zapasu przecieru pomidorowego. Część słojów zapełniam czystym przecierem, a do części wkładam obrane ze skórek i pokrojone na ćwiartki pomidory.

Albo też zostawiam je w całości – tylko usuwam skórki – to w zależności od rodzaju i wielkości pomidorów.

Przecier pomidorowy przygotowuję według jednej z metod opisanych na stronie w artykule: Przecier pomidorowy.

Wskazówki:
  • Najlepsze do przecieru są pomidory z jak najmniejszą ilością pestek i miąższu – z reguły używam odmiany Lima i pokrewnych
  • Nie dodaję żadnych przypraw do przecieru – oprócz odrobiny soli, do wyciągnięcia naturalnej słodyczy pomidorów. Przecier można przygotować z dowolnymi ziołami: bazylią, czosnkiem, wzmocnić smak mieloną papryką lub papryką chilli.
  • Do już przygotowanego słoika można kapnąć nieco oleju z oliwek – lub innego ulubionego – ale  ie jest to konieczne.
  • Jeśli wybierzmy metodę przygotowania przecieru pomidorowego bez pestek ( numer III lub sok ), wtedy dobrze będzie usunąć pestki z pomidorów, żeby mieć czysty przecier z pomidorami.

Przepis na: Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym

Składniki : Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym

  • pomidory w dowolnej ilości
  • sól: najlepiej polska kłodawska lub himalajska
  • zioła:bazylia, tymianek, czosnek – jeśli mamy ochotę dodać je do przecieru
  • oliwa z oliwek – opcjonalnie

Przygotowanie: Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym

  1. Pomidory umyć, wyrzucić wszystkie nadpsute lub z plamami.
  2. Pomidory obrać ze skórki. W tym celu w dużym garnku zagotować wodę, na wrzącą wodę wrzucić pomidory na około 1 minutę. Wyjąć – najlepiej łyżką cedzakową – i zsunąć skórkę z pomidorów. NIE WYRZUCAĆ SKÓREK! – nimi zajmiemy się później.
  3. Pomidory pokroić na dowolne cząstki, usunąć pestki lub nie – według potrzeby.
  4. Przygotować przecier pomidorowy.
  5. Pomidory ułożyć w wypasteryzowanych słojach, zalać przygotowanym przecierem pomidorowym. Do każdego słoja dodać szczyptę soli i/lub zioła.
  6. Jeśli chcemy, można dodać nieco oleju.
  7. Słoiki z pomidorami koniecznie trzeba zapasteryzować. Tradycyjnie w garnku, lub szybciej i prawie  bez pracy w piekarniku. Jak to zrobić przeczytasz w: Jak pasteryzować przetwory
słoje z pomidorami w piekraniku
I do piekarnika

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!