Upieczona papryka, z której łatwo usunąć skórkę.

Dodatki Przepisy

Jak obrać paprykę ze skórki ?

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 27 czerwca 2018

Jak obrać paprykę ze skórki w piekarniku? Najzdrowsza jest świeża papryka, ale do niektórych dań potrzebujemy papryki gotowanej/pieczonej. I wtedy pojawia się problem pływających w potrawie skórek z przetworzonej papryki.

Aby tego uniknąć, wystarczy paprykę obrać. Można „pobawić” się i zrobić to za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki do warzyw – pracochłonne i kłopotliwe – lub wybrać prostszą metodę i upiec paprykę w piekarniku. Z takiej słodkiej papryki można przygotowywać różne dania – zupę, sałatkę, przekąskę, zamarynować ją w occie i oliwie…

Dopisek październik 2018. Uczestniczyłam w rewelacyjnych warsztatach kulinarnych Joli Kleser w jej Pracowni Smaku w Katowicach i tam nieco inaczej obieraliśmy paprykę.

Papryka należało przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Skórkę papryki bardzo dokładnie posmarować oliwą i posolić. Układać na blasze skórką do góry. A reszta jak w moim przepisie. Sposób Joli Kleser jest jest też dobry – skórka ładnie schodzi z papryki – ale zostawiam także mój stary sposób. Niech zostanie jako mniej pracochłonny – i gdyby ktoś nie miał oliwy w kuchennej szafce :).

Innym sposobem obrania papryki ze skórki jest upieczenie jej na palniku gazowym lub na grillu. Po wystudzeniu, skórka łatwa schodzi, a poza tym – szczególnie, gdy jest upieczona na grillu – ładnie pachnie.

Jak obrać paprykę ze skórki: przepis

Jak obrać paprykę ze skórki: składniki

  • papryka w potrzebnej ilości
  • papier do pieczenia ( ewentualnie folia aluminiowa), którym wyłożymy spód blachy

Jak obrać paprykę ze skórki: przygotowanie krok po kroku

  1. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
  2. Paprykę (w całości) umyć i osuszyć.
  3. Paprykę umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Spód blachy dobrze jest zabezpieczyć papierem do pieczenia/folią aluminiową, bo z pieczonej papryki zawsze wycieka trochę soku.
  4. Piec około pół godziny w temperaturze 200°C z włączoną funkcją rożna lub termoobiegu – jeśli takowy posiadamy – (czas zależy od wielkości papryki i jej mięsistości), mniej więcej w połowie pieczenia przewrócić paprykę na drugą stronę.
  5. Warzywo jest gotowe, kiedy skórka zacznie marszczyć się i czernieć.
  6. Upieczoną paprykę szczelnie przykryć naczyniem – na przykład szklaną misą – i zostawić na kilka minut. Można po prostu włożyć do woreczka plastikowego lub zawinąć w folię aluminiową ( kiedyś tak robiłam) – ale od dłuższego czasu staram się unikać kontaktu żywności z plastikiem i folią aluminiową.
  7. Z wystudzonej papryki bez problemu ściągniemy cieniutką skórkę, podważając jej brzegi czubkiem noża – można ją zdjąć nawet palcami.
  8. Paprykę pokroić, usunąć nasiona. Krojąc paprykę trzeba uważać, bo w środku na pewno będzie gorący płyn.
  9. Gorący płyn z papryki wykorzystujemy, wlewając go do przygotowywanej potrawy.
Wskazówki
  • W ten sposób obierzemy skórkę z każdego rodzaju papryki i koloru (żółtej, czerwonej i zielonej) papryki. Jednak zdecydowanie najlepsza do przetwarzania jest gruba i mięsista czerwona papryka.
  • Jak obrać paprykę do leczo? – oczywiście pieczemy i obieramy wszystkie kolory/rodzaje papryki w ten sam sposób. Sprawdź przepis na wegetariańskie leczo.
czerwona papryka pod szklanym kloszem

Potrawy – papryka „odpoczywa” po upieczeniu w piekarniku

Jak już upieczesz paprykę i obierzesz ją ze skórki, to może skusisz się i na pyszną sałatkę?

Koniecznie sprawdź przepis na sałatkę z pieczonej papryki.  

Jak ugotować? Jak przygotować? Potrzebujesz pomocy? Sprawdź co jeszcze przygotowałam:

Jak zrobić słony karmel? Fajny przepis

Jak zrobić dobry chrzan domowy na Wielkanoc – przepis krok po kroku

Jak ugotować fasolę ?

Domowy ocet

Napoje

I jak? Udało się obrać całą paprykę?

Jeżeli moja pomoc okazała się przydatna to koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzu. Będzie mi bardzo miło.

Oceń artykuł
[Głosów: 13 Średnia: 3.6]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
Anna
4 lat temu

W sierpniu, gdy papryka jest tania mnóstwo jej przerabiam, a ze nie trawię skóry – zawsze ją zdejmuję i robię to tak: paprykę po wymyciu przekrawam na pół, oczyszczam z ziaren i jeszcze kroję na pół, czyli mam 4 ćwiartki z papryki. Oczyszczone i pokrojone papryki wkładam do rękawa do pieczenia, ładuję dość dużo, zamykam rękaw, nakłuwam w kilku miejscach, aby uciekło powietrze. Rękawy z paprykami układam na blaszkach i piekę ok.45 min do godziny w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Wyciągam i studzę rękawy. Gdy są letnie wyciągam paprykę i obieram. Zazwyczaj kroję w sporą kostkę i przekładam do… Czytaj więcej »

Anna
Anna
4 lat temu
Reply to  Anna

O rety w zmywarce dzięki.)))

Grzegorz
Grzegorz
8 miesięcy temu
Reply to  Anna

Fajny pomysł, spróbuję skorzystać mając przekonanie, że będzie O.K. Pozdrawiam.