Jak obrać paprykę ze skórki ?
Jak obrać paprykę ze skórki w piekarniku? Najzdrowsza jest świeża papryka, ale do niektórych dań potrzebujemy papryki gotowanej/pieczonej. I wtedy pojawia się problem pływających w potrawie skórek z przetworzonej papryki.
Aby tego uniknąć, wystarczy paprykę obrać. Można „pobawić” się i zrobić to za pomocą ostrego nożyka lub obieraczki do warzyw – pracochłonne i kłopotliwe – lub wybrać prostszą metodę i upiec paprykę w piekarniku. Z takiej słodkiej papryki można przygotowywać różne dania – zupę, sałatkę, przekąskę, zamarynować ją w occie i oliwie…
Dopisek październik 2018. Uczestniczyłam w rewelacyjnych warsztatach kulinarnych Joli Kleser w jej Pracowni Smaku w Katowicach i tam nieco inaczej obieraliśmy paprykę.
Papryka należało przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Skórkę papryki bardzo dokładnie posmarować oliwą i posolić. Układać na blasze skórką do góry. A reszta jak w moim przepisie. Sposób Joli Kleser jest jest też dobry – skórka ładnie schodzi z papryki – ale zostawiam także mój stary sposób. Niech zostanie jako mniej pracochłonny – i gdyby ktoś nie miał oliwy w kuchennej szafce :).
Innym sposobem obrania papryki ze skórki jest upieczenie jej na palniku gazowym lub na grillu. Po wystudzeniu, skórka łatwa schodzi, a poza tym – szczególnie, gdy jest upieczona na grillu – ładnie pachnie.
Jak obrać paprykę ze skórki: przepis
Jak obrać paprykę ze skórki: składniki
- papryka w potrzebnej ilości
- papier do pieczenia ( ewentualnie folia aluminiowa), którym wyłożymy spód blachy
Jak obrać paprykę ze skórki: przygotowanie krok po kroku
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
- Paprykę (w całości) umyć i osuszyć.
- Paprykę umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Spód blachy dobrze jest zabezpieczyć papierem do pieczenia/folią aluminiową, bo z pieczonej papryki zawsze wycieka trochę soku.
- Piec około pół godziny w temperaturze 200°C z włączoną funkcją rożna lub termoobiegu – jeśli takowy posiadamy – (czas zależy od wielkości papryki i jej mięsistości), mniej więcej w połowie pieczenia przewrócić paprykę na drugą stronę.
- Warzywo jest gotowe, kiedy skórka zacznie marszczyć się i czernieć.
- Upieczoną paprykę szczelnie przykryć naczyniem – na przykład szklaną misą – i zostawić na kilka minut. Można po prostu włożyć do woreczka plastikowego lub zawinąć w folię aluminiową ( kiedyś tak robiłam) – ale od dłuższego czasu staram się unikać kontaktu żywności z plastikiem i folią aluminiową.
- Z wystudzonej papryki bez problemu ściągniemy cieniutką skórkę, podważając jej brzegi czubkiem noża – można ją zdjąć nawet palcami.
- Paprykę pokroić, usunąć nasiona. Krojąc paprykę trzeba uważać, bo w środku na pewno będzie gorący płyn.
- Gorący płyn z papryki wykorzystujemy, wlewając go do przygotowywanej potrawy.
Wskazówki
- W ten sposób obierzemy skórkę z każdego rodzaju papryki i koloru (żółtej, czerwonej i zielonej) papryki. Jednak zdecydowanie najlepsza do przetwarzania jest gruba i mięsista czerwona papryka.
- Jak obrać paprykę do leczo? – oczywiście pieczemy i obieramy wszystkie kolory/rodzaje papryki w ten sam sposób. Sprawdź przepis na wegetariańskie leczo.
Jak już upieczesz paprykę i obierzesz ją ze skórki, to może skusisz się i na pyszną sałatkę?
Koniecznie sprawdź przepis na sałatkę z pieczonej papryki.
Jak ugotować? Jak przygotować? Potrzebujesz pomocy? Sprawdź co jeszcze przygotowałam:
Jak zrobić słony karmel? Fajny przepis
Jak zrobić dobry chrzan domowy na Wielkanoc – przepis krok po kroku
I jak? Udało się obrać całą paprykę?
Jeżeli moja pomoc okazała się przydatna to koniecznie zostaw swoją opinię w komentarzu. Będzie mi bardzo miło.
Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!
Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!
W sierpniu, gdy papryka jest tania mnóstwo jej przerabiam, a ze nie trawię skóry – zawsze ją zdejmuję i robię to tak: paprykę po wymyciu przekrawam na pół, oczyszczam z ziaren i jeszcze kroję na pół, czyli mam 4 ćwiartki z papryki. Oczyszczone i pokrojone papryki wkładam do rękawa do pieczenia, ładuję dość dużo, zamykam rękaw, nakłuwam w kilku miejscach, aby uciekło powietrze. Rękawy z paprykami układam na blaszkach i piekę ok.45 min do godziny w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem. Wyciągam i studzę rękawy. Gdy są letnie wyciągam paprykę i obieram. Zazwyczaj kroję w sporą kostkę i przekładam do… Czytaj więcej »
Witaj, bardzo dziękuję za tak konkretny komentarz. Na pewno przyda się czytelnikom. Serdecznie pozdrawiam dana
O rety w zmywarce dzięki.)))
Fajny pomysł, spróbuję skorzystać mając przekonanie, że będzie O.K. Pozdrawiam.
Witaj, mam nadzieję, że papryka została pozbawiona skórki z powodzeniem. Uwielbiam w ten sposób obrana paprykę po prostu polać oliwa z oliwek i posypac ziołami. Pyszna, zachęcam do spróbowania. pozdrawiam dana