Przecier pomidorowy

0
394
słoiki z przecierem pomidorowym

Szybko, zdrowo i pomidorowo – przecier pomidorowy jest wręcz obowiązkowym przetworem, który należy przygotować latem.

Nazw można używać do woli – przecier pomidorowy, pasta pomidorowa czy – wzorem Włochów – passata pomidorowa. Ale produkt jest i  będzie zawsze ten sam: doskonała baza do wielu potraw: począwszy od pomidorowej w wielu odmianach, poprzez sosy, fasolkę w sosie pomidorowym aż po spaghetti.

Jeżeli jesteś w stanie poświęcić chwilę, nagrodą w zimie będzie otwarcie słoika pachnącego latem i obdarowanie kubków smakowych smakiem słońca.

W pomidorach ciekawe jest to, że przetworzone są bardziej wartościowe niż świeże. A to dzięki głównemu “dobru” znajdującemu się w pomidorach – likopenu. Dzięki obróbce termicznej, składnik ten staje się o wiele lepiej wchłanialny, niż w surowych pomidorach. Wspomniany likopen zapobiega chorobom układu krążenia i rozwojowi nowotworów.

Wskazówki:
  • Najlepsze do przecieru są pomidory z jak najmniejszą ilością pestek i miąższu – z reguły używam odmiany Lima i pokrewnych
  • Nie dodaję żadnych przypraw do przecieru – oprócz odrobiny soli, do wyciągnięcia naturalnej słodyczy pomidorów. Przecier można przygotować z dowolnymi ziołami: bazylią, czosnkiem, wzmocnić smak mieloną papryką lub papryką chilli.
  • Czas gotowania: tutaj nie ma jednej odpowiedzi. Wszystko zależy od rodzaju pomidorów  ( ile wody zawierają) i jak gęsty przecier chcemy uzyskać.
  • Przecier pomidorowy przygotowuję na kilka sposobów. Każdy z nich jest dobry w swojej kategorii.
  • Przecier z pomidorów przygotowuję zawsze z kilku lub kilkunastu kilogramów – jedna praca i jeden bałagan, a efekt w postaci sporego zapasu przecieru.
  • Podałam kilka sposobów, wg których przygotowuję przecier. W zależności od czasu, potrzeby. Najczęściej jednak robię przecier wg metod numer: III, IV i V.

Przepis na: Przecier z pomidorów

Składniki : Przecier z pomidorów

  • pomidory w dowolnej ilości
  • sól: najlepiej polska kłodawska lub himalajska
  • garnek/patelnia o dużej średnicy dna
  • zioła:bazylia, tymianek, czosnek – jeśli mamy ochotę dodać je do przecieru

Przygotowanie : Przecier z pomidorów metoda I

  1. Pomidory umyć, wyrzucić wszystkie nadpsute lub z plamami.
  2. Pomidory pokroić na duże kawałki.
  3. Rozgrzać garnek, wrzucić pomidory, gotować około 0,5 godziny.
  4. Pomidory zmiksować.
  5. Po zmiksowaniu pogotować jeszcze – czas gotowania zależy od pożądanej przez nas gęstości.
  6.  Gorący przecier pomidorowy wlać do wysterylizowanych słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  7. Można je dodatkowo zapasteryzować – ja tak robię, wkładam gorące słoiki przecieru do mocno ciepłej wody i gotuję jeszcze 10 minut. Wyjmuję i odwracam do góry dnem.

Przygotowanie : Przecier z pomidorów metoda II

  1. Wszystko robimy tak samo jak w poprzednim przypadku, tylko po zmiksowaniu przecieramy przecier pomidorowy przez sito – zyskujemy czysty przecier, bez pestek i pozostałości skórek.

Przygotowanie : Przecier z pomidorów metoda III

  1. Pomidory umyć, wyrzucić wszystkie nadpsute lub z plamami.
  2. Pomidory obrać ze skórki. W tym celu w dużym garnku zagotować wodę, na wrzącą wodę wrzucić pomidory na około 1 minutę. Wyjąć – najlepiej łyżką cedzakową – i zsunąć skórkę z pomidorów. NIE WYRZUCAĆ SKÓREK! – nimi zajmiemy się później.
  3. Pomidory pokroić na kawałki, wrzucić do ciepłego garnka i gotować.
  4. Rozgrzać garnek, wrzucić pomidory, gotować około 0,5 godziny.
  5. Pomidory zmiksować. Jeśli chcemy mieć pomidory bez pestek – przetrzeć przecier przez sito.
  6. Po zmiksowaniu pogotować jeszcze  – czas gotowania zależy od pożądanej przez nas gęstości.
  7. Gorący przecier pomidorowy wlać do wysterylizowanych słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  8. Można je dodatkowo zapasteryzować – ja tak robię, wkładam gorące słoiki  przecieru do mocno ciepłej wody i gotuję jeszcze 10 minut. Wyjmuję i odwracam do góry dnem.
  9. SKÓRKI! Wysuszyć – w suszarce do warzyw, w piekarniku lub na ciepłym grzejniku. Po wysuszeniu zblendować – uzyskamy świetną przyprawę do posypania zupy, sałatki, dodatek do sosu.
miksowanie pomidorów blendrerm
Miksowanie pomidorów – metoda numer IV

Przygotowanie : Przecier z pomidorów metoda IV

  1. Pomidory umyć, wyrzucić wszystkie nadpsute lub z plamami.
  2. Pomidory obrać ze skórki. Robię to nożem z ząbkami. Obieram je jak jabłko – z miąższem.
  3. Obrane skórki wrzucić do garnka, pogotować około pół godziny, zmiksować, przetrzeć przez sito.
  4. Pozostałe pomidory pokroić na spore kawałki, wrzucić do garnka i gotować około pół godziny.
  5. Połączyć obydwa przeciery i gotować do żądanej gęstości.
  6.  Gorący przecier pomidorowy wlać do wysterylizowanych słoików, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.
  7. Można je dodatkowo zapasteryzować – ja tak robię, wkładam gorące słoiki z gorący przecieru do mocno ciepłej wody i gotuję jeszcze 10 minut. Wyjmuję i odwracam do góry dnem.

Dzięki takiemu potraktowaniu pomidorów, wyciągam wszystkie dobro ze skórek, a nie mam ich pozostałości w przecierze.

Przygotowanie : Przecier z pomidorów metoda V

  1. Pomidory umyć, wyrzucić wszystkie nadpsute lub z plamami.
  2. Pokroić na kawałki.
  3. Zrobić sok z pomidorów – w sokowirówce lub – lepiej – w wyciskarce.
  4. Sok przelać do wysterylizowanych słoików i zapasteryzować. 

I jeszcze jedna metoda. Wkładam całe pomidory do zalewy: rewelacyjny dodatek do sosów i potraw wszelkich, które lubią całe pomidory. Przeczytaj w: Pomidory pasteryzowane w przecierze pomidorowym

sok produkowany w wyciskarce
Produkcja soku wyciskarce

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!