Konfitura z czerwonej cebuli

0
1159
konfitura z czerwonej cebuli w miseczce

Konfitura z czerwonej cebuli jest pysznym dodatkiem zarówno do serów jak i do mięsnych dań pieczonych na grillu lub w piekarniku. Znakomicie sprawdzi się w roli dodatku na pieczywo, jako odmiana bruschetty. 

Pierwszy raz spróbowała konfitury z czerwonej cebuli w czasie wakacji w włoskiej Kalabrii. Tam czerwona cebula regionalnym produktem, a zupa czy właśnie konfitura zrobiona z tego pachnącego słońcem warzywa nie ma sobie równych.

Kiedy zapasy konfitury z czerwonej cebuli, które przywiozłam do domu skończyły się, poprosiłam moją włoską kuzynkę Stefanię o przepis na przygotowanie konfitury. I oto on – czerwona cebula z czerwonym winem i octem balsamicznym. Z polskiej, nie aż tak aromatycznej cebuli, ale smak konfitury jest i tak znakomity.

W oryginalnym przepisie używa się miodu lub cukru trzcinowego – wybór dowolny, ja jednak wybieram – wyjątkowo – cukier. Bardziej odpowiada mi smak czerwonej cebuli połączony z cukrem niż z miodem.

Konfitura z czerwonej cebuli wykorzystuję także jako nadzienie do ciasta francuskiego. Powstaje wtedy pyszna potrawa, będące zarówno samodzielnym daniem, jak i pysznym dodatkiem – na przykład do czystego czerwonego barszczu.

Jeśli mamy nieco więcej czasu, to warto przygotować konfiturę z większej ilości cebuli i część zapasteryzować. W przypadku braku pomysłu na smaczną przekąskę lub niezapowiedzianą wizytę gości, wystarczy tylko opakowanie ciasta francuskiego w lodówce, do tego konfitura ze słoika i przygotujemy pyszne, wytrawne tartaletki.

Przepis na danie : Konfitura z czerwonej cebuli

Składniki dania : Konfitura z czerwonej cebuli

  • 1 kg czerwonej cebuli
  • 4 łyżki oleju z oliwek
  • pół szklanki wytrawnego, czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
  • 5 łyżek octu balsmicznego z Modeny
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki tymianku suszonego lub mała gałązka świeżego
  • pieprz do smaku

Przygotowanie dania : Konfitura z czerwonej cebuli

  1. Cebule obrać i pokroić w piórka.
  2. Na patelni lub w dużym garnku rozgrzać oliwę.
  3. Na rozgrzaną oliwę włożyć cebulą i smażyć około pół godziny często mieszając.
  4. Dodać cukier lub miód, zamieszać i przesmażyć jeszcze chwilę.
  5. Wlać wino, ocet balsamiczny, posolić i popieprzyć.
  6. Wymieszać składniki i gotować na małym ogniu aż do odparowania płynów. Konfitury trzeba pilnować  i dość często mieszać, bowiem lubi się przypalać.
Wskazówka
  • W przepisie podałam tymianek, ale jeśli komuś nie odpowiada jego specyficzny, ostry aromat, można dodać inne, mniej aromatyczne zioła ( estragon, cząber, szczyptę mieszanki prowansalskiej) lub zrezygnować z dodatkowych przypraw.

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułBieszczadzka galeria
Następny artykułMus jabłkowy – zdrowy, szybki deser

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.