Nalewka imbirowo – żurawinowa

0
5740
nalewka imbirowo - żurawinowa

Nalewka z imbiru i żurawiny, to bardziej udoskonalona wersja zwykłej, także smacznej, leczniczej i rozgrzewającej, nalewki imbirowej. 

Zarówno imbir jak i żurawina są dostępne przez cały rok, więc nie ma najmniejszego problemu ze zrobieniem nalewki z imbiru i żurawiny o dowolnej porze roku.

Imbir bierzemy świeży – do kupienia praktycznie w każdym większym sklepie – natomiast żurawina może być zarówno świeża, jak i mrożona. Owoce świeżej żurawiny powinny być zebrane dopiero późną jesienią, po pierwszych przymrozkach, bowiem wtedy tracą nieco goryczkę, którą są przesączone, a wszystkie zawarte w żurawinie wartości uaktywniają się.

Żurawina ma silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, zaś niezastąpiona jest – jako naturalny środek – w przypadku infekcji układu moczowego. Pomyślałam więc, dlaczego nie połączyć jej z leczniczymi właściwościami imbiru ( antywirusowe i zwiększające odporność organizmu) i nie stworzyć nalewki 2 w 1.

Powstała pyszna, różowa nalewka, o lekko goryczkowym aromacie pochodzącym z żurawiny, ostrości z imbiru i kwasowości z cytryny.

Jak wszystkie moje nalewki i ta nie jest zbyt słodka. Osoby lubiące bardziej słodkie nalewki, powinny dodać nieco więcej miodu.

 Zresztą, jeśli nalewka okaże się za  mało słodka, można ją ( już gotową) dosłodzić.

Cytryny, które dajemy do nalewki – najlepiej, jeśli są ekologiczne.

Żeby nalewka miała fajny smaczek i aromat cytryny, dobrze jest dodać startą skórkę cytryny – ale tylko wtedy, gdy mamy „pewne” nie pryskane cytryny.

Kieliszek nalewki imbirowo – żurawinowej niech będzie na zdrowie dla nas i naszych gości.

Pisząc o żurawinie, nie mogą nie wspomnieć o mojej ulubionej żurawinie z cukrem, która przygotowuję w dość sporych ilościach każdej jesieni. Używam cukru brzozowego, ale można użyć zwykłego trzcinowego lub białego.

Przepis na : Nalewka z imbiru i żurawiny

Składniki : Nalewka z imbiru i żurawiny

  • 15 dkg świeżego imbiru
  • 2 duże cytryny
  • 2 garście żurawiny
  • 1,5 litra wódki
  • 8 – 12  łyżek miodu
  • starta skórka  z cytryny – opcjonalnie

Przygotowanie: Nalewka z imbiru i żurawiny

  1. Przygotować odpowiednio duży słój, który można będzie szczelnie zamknąć.
  2. Imbir umyć, obrać ze skórki i pokroić w plastry.
  3. Cytryny obrać, pokroić w ósemki.
  4. Do słoja włożyć imbir, żurawinę, cytrynę i miód.
  5. Zalać wódką.
  6. Odstawić na kilka tygodni: 6 – 8, najlepiej w ciemnym miejscu.
  7. Od czasu do czasu można nalewkę przemieszać.
  8. Po 6 – 8 tygodniach nalewkę przefiltrować. Najpierw przez gazę – żeby zatrzymać grubszy osad, a następnie przez papier kuchenny ( który można położyć na  zwykłe sitko) albo filtr do kawy.
  9. Przelać do butelek i zamknąć.
nalewka w karafce
Jak wygląda, tak smakuje – cukierkowo:)
Oceń artykuł
[Głosów: 1 Średnia: 5]

Powyższy artykuł ma charakter poglądowy i w żaden sposób nie może być traktowany jako porada lekarska!

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!