Lemoniada arbuzowa – dwie odsłony

0
467
Lemoniada arbuzowa i arbuz
Lemoniada arbuzowa

Lemoniada arbuzowa to prawdziwy hit wśród letnich napojów. Arbuz w swoim składzie zawiera ponad dziewięćdziesiąt procent wody, więc sam w sobie znakomicie gasi pragnienie.

Najczęściej przygotowuję lemoniadę arbuzową bez cukru – nie lubię słodkich napojów, a arbuz ma w sobie sporo naturalnej słodyczy. Jednak można dosłodzić lemoniadę arbuzową cukrem lub miodem.

Proponuję przygotować na początek lemoniadę w pierwszej wersji – bez cukru i z niewielką ilością soku z cytryny. Jeśli okaże się, że nie jest zbyt kwaśna – zwiększyć ilość cytryny.

Dobrze jest  zwrócić uwagę przy robieniu lemoniady żeby do miksowania nie dostały się pestki – ani z arbuza, ani z cytryny, mogą bowiem nadać lemoniadzie goryczki.

Lubię podawać lemoniadę arbuzową w szklaneczkach przyozdobionych owocami. Owoce  nie tylko podnoszą walory estetyczne napoju, ale i są pyszną przekąską.

Poniższe przepisy podaję na mniej więcej dwie szklanki arbuza – ale najlepiej przygotować wielokrotność tej ilości -lemoniada arbuzowa zawsze cieszy się popularnością.

Lemoniada arbuzowa znakomicie smakuje także z limonkami, podanymi zamiast cytryn.

Przepis na : Lemoniada arbuzowa bez cukru

Składniki : Lemoniada arbuzowa bez cukru

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę, obranego z pestek arbuza
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 szklanki wody – zwykłej mineralnej, przegotowanej schłodzonej lub gazowanej – do wyboru
  • kilka kostek lodu
  • plasterki cytryny i listki mięty lub melisy – opcjonalnie
  • owoce do dekoracji – opcjonalnie

Przygotowanie : Lemoniada arbuzowa bez cukru

  1. Wycisnąć sok z cytryny.
  2. Arbuza zblendować na gładką masą.
  3. Połączyć wodę z masą arbuzową i cytryną. Dokładnie wymieszać.
  4. Dodać obrane plasterki cytryny, miętę lub melisę.
  5. Dorzucić kostki lodu i podawać.
Wskazówka
  • Jeśli lemoniada nie jest zbyt kwaśna, można zwiększyć ilość soku z cytryny.

Przepis na : Lemoniada arbuzowa z cukrem lub miodem

Składniki : Lemoniada arbuzowa z cukrem lub miodem

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę, obranego z pestek arbuza
  • sok z 1 cytryny
  • 2 szklanki wody – zwykłej mineralnej, przegotowanej schłodzonej lub gazowanej – do wyboru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego, brzozowego lub miodu
  • kilka kostek lodu
  • plasterki cytryny i listki mięty lub melisy – opcjonalnie
  • owoce do dekoracji – opcjonalnie

Przygotowanie : Lemoniada arbuzowa z cukrem lub miodem

  1. Wycisnąć sok z cytryny.
  2. Arbuza zblendować na gładką masą.
  3. Cytrynę lub miód rozpuścić w wodzie.
  4. Połączyć wodę z masą arbuzową i cytryną. Dokładnie wymieszać.
  5. Dodać obrane plasterki cytryny, miętę lub melisę.
  6. Dorzucić kostki lodu i podawać.
Wskazówka
  • Aby łatwiej wycisnąć sok z cytryny, należy ją przed wyciskaniem soku ugnieść dłonią,
    aby struktura miąższu się poluzowała i wypuściła soki.
  • Znakomicie sprawdza się w tym przepisie arbuz bez pestek – sporo pracy odpada:).

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułLemoniada z arbuza bez cukru
Następny artykułChodzić boso, to ładować się energią prosto z natury
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.