Kiszona rzodkiewka traci swój kolor ale woda w słoiku i sama rzodkiewka zachowuj smak. Rzodkiewki wyłożone na talerzu obok słoika z kiszonką.

Przepisy Przetwory

Kiszone rzodkiewki. Znakomita kiszonka

Danuta Walter - Urych Danuta Walter - Urych 18 lipca 2019

Kiszone rzodkiewki na zimę i lato! Rewelacyjny smak. Możesz zachować smak lata na cały rok i zakisić rzodkiewki – tak jak ogórki – późnym latem czy jesienią i delektować się nimi podczas zimy.

Co warto dodać do kiszonych rzodkiewek? 

Najbardziej smakują mi w „towarzystwie” czosnku i chrzanu, ale możesz dodać inne zioła lub przyprawy: białą gorczycę, estragon, liście dębu, czarnej, porzeczki, wiśni, winorośli…

Oczywiście, nie wszystko na raz, bo nawet w kiszonkach przesada nie jest zbyt dobra.
Po prostu poszukaj swojego ulubionego smaku kiszonych rzodkiewek.

Rzodkiewki zakisiłam po raz pierwszy latem ubiegłego roku.

Nie miałam zamiaru robić zimowych zapasów, ale przypadkiem jeden słoik zawieruszył się wśród ogórków kiszonych. „Odkryty” na początku maja okazał się pyszną niespodzianką.

I jeszcze jedna uwaga dotycząca kiszonych rzodkiewek. W trakcie kiszenia rzodkiewki odbarwiają się, a woda staje się lekko różowa. Rzodkiewki jednak nie tracą aromaty, a jak taka różowa woda smakuje!

Kiszone rzodkiewki: przepis

Kiszone rzodkiewki: składniki

  • rzodkiewki – całe lub pokrojone w plastry
  • sól kamienna
  • chrzan
  • czosnek
  • koper – koniecznie z baldachami
  • zioła i dodatki według uznania: estragon, liście wiśni, winogron, gorczyca, liście laurowe

Jak ukisić rzodkiewki – przepis krok po kroku:

  1. Rzodkiewki umyć, usunąć końcówki. Można pokroić na plasterki lub połówki.
  2. Czosnek obrać z łusek.
  3. Korzeń chrzanu obrać i pokroić na cienkie słupki.
  4. Słoik umyć lub wyparzyć.
  5. Przygotować zalewę. Do jednego litra wody dodać 3 dkg soli. Mieszać, aż sól się rozpuści.
  6. Zgotować wodę albo użyć mineralnej – generalnie najlepsza jest woda bez chloru.
  7. Rzodkiewki wkładać do słoika jak najbliżej siebie. Jeśli są bardzo duże, to trzeba je przekroić (okrągłe zajmują sporo miejsca w słoju, a jeśli będzie zbyt dużo wody z solą w stosunku do rzodkiewek, to mogą być zbyt słone).
  8. Do każdego słoika włożyć po 1 – 2 ząbki czosnku ( w zależności od wielkości słoja) i po 1 lasce chrzanu. Dodać inne zioła – jeśli mamy ochotę na inny smak i aromat.
  9. Na górę włożyć koper. Koper daje dość specyficzny smaczek – ja go uwielbiam, więc daję nie tylko baldachy, ale jeszcze dodaję sporo gałązek kopru.
  10. Zalać wodą, zalewa musi przykrywać w pełni wszystkie rzodkiewki w słoiku. Zakręcić lub przykryć.
  11. Zostawić w ciepłym miejscu do zakiszenia.
  12. Po kilku dniach – w zależności od temperatury otoczenia – rzodkiewki będą gotowe do jedzenia. Im cieplej, tym szybciej przebiega fermentacja.
Wskazówki
 Aby przyśpieszyć proces kiszenia, można użyć jednego z kilku sposobów  lub połączyć je.
    1. Rzodkiewki pokroić na kawałki lub plastry.
    2. Zalać bardzo ciepłą wodą z solą
    3. Do naczynia z kiszonymi rzodkiewkami „kapnąć” nieco wody z już ukiszonych ogórków lub innych kiszonych warzyw. Sprawdź przepis na kiszone warzywa.
    4. Postawić na słońce lub w inne mocno nagrzane miejsce – ale tutaj trzeba uważać, żeby rzodkiewek nie ugotować 🙂

Przygotuj kiszonki o innych smakach! Sprawdź pozostałe przepisy:

Kiszona kapusta

Kiszona papryka

Kiszone szparagi 

Kiszony arbuz 

Kiszone cytryny 

Kiszone warzywa

Kiszone ogórki małosolne 

Torshi – warzywa kiszone w occie po turecku 

Kiszone ogórki tradycyjne 

Kiszone buraki i sok (kwas) z kiszonego buraka 

Kiszona kapusta z burakami 

Kiszona kapusta z warzywami 

Kiszonki – wszystkie przepisy w jednym miejscu

Podziel się swoją opinią na temat smaku kiszonki w komentarzu!

Mam nadzieje, że kiszone rzodkiewki Ci smakowały. Jeżeli masz jakieś pytania co do kiszonek śmiało pytaj w komentarzu 🙂

Oceń artykuł
[Głosów: 22 Średnia: 4]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania G
Ania G
3 lat temu

Cześć. Czy można zrobić coś by rzodkiewki nie tracily kolory po ukiszeniu? Zrobiłam wedlug tego przepisu, wyszly super (idealnie twarde), ale niestety wyblakły i mimo zachęt moi goście nie chcieli ich probowac, bo myśleli, że są zepsute.

Klaudia
Klaudia
3 lat temu

Dzięki za przepis:) ja bym chciałabym sie zapytać co zrobić, aby rzodkiewki były całkowicie przykryte woda? Trzeba je koniecznie czymś dociążyć czy jak pływają na powierzchni wody to jest ok. Ta sama wątpliwość mam przy kapuście czerwonej. Dzis robiłam pierwszy raz kapustę kiszona i po ugnieceniu w słoiku kapustę przykrywał sok, ale potem podpłynęła ona na powierzchnie i nie moge powiedzieć ze jest całkowicie przykryta sokiem tylko pływa sobie. Mam watpliwości czy taka wyjdzie.