Wiśniówka – dwa przepisy

0
1233
wiśnie i wiśniówka
Wiśniówka

Wiśniówka jest najbardziej popularną i chyba najczęściej przyrządzaną nalewką. Sposobów jest mnóstwo i odwiecznie zadawane pytanie: owoce należy najpierw potraktować cukrem czy alkoholem, nie znajduje odpowiedzi:).

Jestem w grupie tych, którzy twierdzą, że najpierw alkoholem, żeby składniki zostały przez niego wchłonięte, a nie przechodziły nawet krótkiej fermentacji, jak to się dzieje w przypadku zasypania wiśni w pierwszym etapie produkcji cukrem.

I jeszcze jedno: w fazie produkcji wiśniówkę należy należy trzymać w ciepłym miejscu, ale nie na słońcu! Słońce zabiera nalewkom kolor i aromat!

Przepis na: Wiśniówka sposób I tradycyjny

Składniki : Wiśniówka sposób I tradycyjny

  • 75 dkg wiśni
  • 3/4 litra spirutusu
  • 1/4 litra wody
  • 40 – 50 dkg cukru trzcinowego lub zwykłego białego

Składniki : Wiśniówka sposób I tradycyjny

  1. Wiśnie wydrylować – nożykiem, drylownicą lub słomką.
  2. Wymieszać spirytus z wódką.
  3. Wiśnie zalać alkoholem i odstawić w ciepłym miejscu na 2 – 3 tygodnie. Od czasu do czasu słojem należy potrząsać.
  4. Po tym czasie przefiltrować alkohol – przez sitko i gazę lub papierowy filtr do kawy – i odstawić w szczelnie zamkniętym naczyniu.
  5. Wiśnie zasypać cukrem i odstawić w ciepłym miejscu na jakieś trzy tygodnie, aż cukier dokładnie się rozpuści. Także należy wstrząsać słojem od czasu do czasu.
  6. Po tym czasie przecedzić owoce przez gęste sitko/gazę i filtr papierowy i połączyć obydwa płyny.
  7. Ja jeszcze dodatkowo przelewam wiśnie alkoholem, aby wypłukać z nich jak najwięcej soku z cukrem.
  8. Wiśniówkę zlać do butelek i …zapomnieć o niej. Najlepiej na długo. A przynajmniej na 3 – 4 miesiące. Jednak im nalewka dłużej stoi, tym ciekawszy i bardziej głęboki ma smak.
  9. Wiśnie nie wyrzucać! Zostawić do zjedzenia – doskonały dodatek do ciast, deserów i lodów.
  10. Jeśli ktoś woli mniej słodkie nalewki  może dać mniej cukru, bo z tej proporcji „wychodzi” dość słodka wiśniówka.
Porady:
  • Dobrze jest zostawić kilka wiśni z pestkami, które dadzą nalewce specyficzny, lekko gorzkawy posmak. Ilość dodanych wiśni z pestkami zależy jednak od naszego upodobania do specyficznej goryczki. Na ilość, którą podałam, wystarczy kilka sztuk, aby powstała specyficzna goryczka.
  • Ciekawy smak ma również wiśniówka z rumem, którym zastępujemy spirytus – nie rozcieńczamy go już wtedy wodą.
  • Robiłam już także wiśniówkę z malinami, paroma listkami mięty lub kilkoma kroplami esencji migdałowej – inne aromaty, inne smaki, każdy inny, każdy dobry:).

Przepis na: Wiśniówka sposób II – szybki 

Składniki : Wiśniówka sposób II – szybki 

  • 1 kg wiśni – może być ciut więcej
  • 100 sztuk liści z drzewa wiśniowego
  • 1 litr wody
  • 0,5 litr spirytusu
  • 0,5 łyżki kwasku cytrynowego
  • pół kg cukru

Przygotowanie : Wiśniówka sposób II – szybki 

  1. Wiśnie wydrylować z pestek.
  2. Liście umyć.
  3. Do garnka wlać wodę, dodać wiśnie liście z wiśni, gotować 15 minut.
  4. Odstawić na 24 godziny.
  5. Przecedzić – najlepiej najpierw przez sito, a drugi raz przelać przez papierowy filtr do parzenia kawy.
  6. Dodać cukier i kwasek cytrynowy, gotować razem 10 minut.
  7. Jak wystygnie wymieszać z spirytusem, odstawić na jeden dzień, żeby składniki połączyły się. I gotowe!

 

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!

Poprzedni artykułLodowe kostki miętowe lub owocowe
Następny artykułLemoniada ogórkowo – miętowo – cytrynowa
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Danuta Walter - Urych
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.