Zupa grochowa wegetariańska

0
66971
zupa grochowa wigilijna

Zupa z grochu na wigilię przygotowana ze smażonymi na masełku warzywami. Delikatna i pyszna.

Zupy z grochu nie miałam w swoim zestawie tradycyjnych potraw na wigilię, ale – jak to w życiu bywa – raz spróbowałam i ….dołączyła do moich zup wigilijnych: grzybowej i barszczu czerwonego.

Genialne połączenie smażonych na masełku warzyw z grochem. A jak łatwo i szybko się ją gotuje! Dziękuję Pani Krysiu za ten przepis i tym samym nową zupę na mojej kolacji wigilijnej.

Zupę grochową na wigilię najlepiej przygotować z całego, niełuskanego grochu. Do gotowania grochówki trzeba przystąpić dzień wcześniej. Groch należy wypłukać i zalać wodą w ilości dwa razy większej niż objętość grochu. I wsypać szczyptę sody oczyszczonej – dzięki niej groch będzie łatwiej strawny. Grochu nie powinno się moczyć ponad 12 godzin, ponieważ po tym czasie zaczynają się procesy fermentacyjne. Następnego dnia wodę wylać, groch przepłukać, zalać świeżą wodą (znowu ze szczyptą sody) i gotować.

Wylanie wody, w której groch się moczył, to niestety utrata witaminy B i składników mineralnych, ale dzięki temu groch staje się bardziej strawny. Można wody nie wylewać i gotować w tej, której się moczył – danie będzie bardziej wartościowe, ale jednocześnie ciężej strawne.

Oczywiście, można zrobić grochówkę z grochu łuskanego – wtedy grochu nie trzeba wcześniej moczyć. Wystarczy wypłukać, zalać wodą i ugotować.

Zupa grochowa na wigilię

Składniki dania: Zupa grochowa na wigilię

  • 250 g grochu całego, niełuskanego
  • 2  litra wody
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • seler połówka sporego  lub  cały mały
  • por – mały lub połowa dużego
  • 3 łyżki masła – najlepiej klarowanego
  • 4 sztuki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • szczypta soli oczyszczonej

Przygotowanie dania: Zupa grochowa na wigilię

  1. Groch opłukać i namoczyć na kilka godzin – najlepiej 10 do 12. Do moczenia dodać szczyptę sody oczyszczonej.
  2. Groch opłukać, zalać świeżą wodą, ugotować. Koniecznie bez soli, dzięki czemu łuski nie będą twarde. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Groch gotujemy około pół godziny, musi być miękki.
  3. Po ugotowaniu groch przetrzeć przez sito lub zblendować na krem.
  4. Marchew, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub na pokroić ( lub zetrzeć) na cienkie słupki. Por przekroić na pół i drobno pokroić. Użyć zarówno białej jak i zielonej części.
  5. Na patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojone warzywa i chwilę smażyć, często mieszając – warzywa powinny być al dente.
  6. Do wywaru z grochem dodać upieczone warzywa, posolić i nieco popieprzyć do smaku. Zagotować i chwilkę gotować – smaki powinny się połączyć, ale warzywa nie mogą się rozgotować.
  7. Podawać solo lub z upieczonymi na maśle grzankami z bułki.
Wskazówki:
  1. Groch solimy po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę. W przeciwnym razie – jeśli zostanie posolony w czasie gotowania –  będzie gotował się dłużej i będzie bardziej twardy.
  2. Dodatek soli oczyszczonej do moczenia powoduje, że groch jest lepiej trawiony i nie powoduje wzdęć.
  3. Do zupy można dodać szczyptę majeranku pod koniec gotowania.
Oceń artykuł
[Głosów: 5 Średnia: 4.8]

Otrzymuj powiadomienia o nowych wpisach!

Wypełnij formularz, zapisz się na listę, a otrzymasz regularnie informacje o nowych przepisach i relacjach z podróży!