Przyprawa do pierników

0
156
Przyprawy do piernika

Przyprawa do pierników przygotowana w moździerzu lub blenderze, na pewno jest bardziej aromatyczna, niż kupiona w sklepie, a zrobiona (zmielona) miesiące wcześniej.

Tym bardziej, że bardzo często w składzie mieszanek korzennych, które są w sprzedaży, na pierwszych miejscach składników są… mąka i cukier. Dopiero później prawdziwe korzenie.

Plusem takiego przygotowania mieszanki, jest również możliwość stworzenia swojej ulubionej mieszanki – na przykład z przewagą cynamonu czy mocniejszym aromatem gałki muszkatołowej. Proporcje podanych w przepisie przypraw są optymalnie dla mnie. Jeśli jednak ktoś lubi więcej na przykład cynamonu lub gałki muszkatowej – to komponuje swój własny smak.

Ponieważ wszystkie przyprawy są dostępne w sklepach, zatem nie ma problemu ze zrobieniem swojego zestawu.

Za wyjątkiem imbiru, którego używam sypkiego, wszystkie pozostałe przyprawy kupuję w całości. Przebywając na wakacjach w krajach, gdzie rosną produkty wykorzystywane do stworzenia przyprawy do piernika, zawsze przywożę je jako “pamiątki”. Takie najlepsze, bo przydatne. Zamykam je w szczelnych pojemnikach, gdzie bardzo długo zachowują swój naturalny aromat. Wystarczy otworzyć takie magiczne pudełko, aby przenieść się – za sprawą zapachu – na przykład na Mauritius. 

Jedynie czego nie lubię w przygotowywaniu tej przyprawy, to tarcia gałki muszkatołowej – traktuję to jednak jako wyzwanie i jakoś daję radę.

Tak przygotowana przyprawa nadaje się zarówno do pierniczków – ciasteczek, jak i do tradycyjnego piernika.

Przyprawa do pierników

Składniki na: Przyprawa do pierników

  • 3 laski cynamonu ( ewentualnie 3 łyżeczki mielonego) – najlepiej cejlońskiego!
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka wyłuskanych ziaren kardamonu
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki całych goździków
  • parę sztuk ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu – cała
  • kilka ziaren białego (ewentualnie) czarnego pieprzu

Przygotowanie: Przyprawa do pierników

  1. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce.
  2. Pozostałe składniki – za wyjątkiem sypkich: imbiru, gałki i cynamonu ( jeśli użyliśmy mielonego) włożyć do moździerza i bardzo dobrze rozetrzeć. Świetnie sprawdzi się także blender z nożami.
  3. Po utarciu można przesiać przez drobne sito i jeśli zostaną większe grudki – jeszcze raz rozetrzeć.
  4. Dodać sypkie składniki i bardzo dobrze wymieszać.
  5. Przesypać do szczelnego pojemnika/słoika. Nie powinna stać zbyt długo, bo wietrzeje.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!