Przyprawa do pierników świątecznych

0
220
przyprawy korzenne w całości i zmielone oraz moździerz

Przyprawa do pierników świątecznych jest zdecydowania najbardziej aromatyczna, gdy przygotujemy ją własnoręcznie.

Znana także jako przyprawa korzenna, a w pokoleniu mojej babci “korzenie”.

Ponieważ wszystkie przyprawy są dostępne w sklepach, zatem nie ma problemu ze zrobieniem swojego zestawu.

Proporcje podanych w przepisie przypraw są optymalnie dla mnie. Jeśli jednak ktoś lubi więcej na przykład cynamonu lub gałki muszkatowej – to komponuje swój własny smak.

Za wyjątkiem imbiru, którego używam sypkiego, wszystkie pozostałe przyprawy kupuję w całości.

Przyprawa do pierników świątecznych jest nieodzowna wręcz do przygotowania Pierników świątecznych z miodem lub Piernika świątecznego.

Przyprawa do pierników świątecznych

Składniki na: Przyprawa do pierników świątecznych

  • 3 laski cynamonu ( ewentualnie 3 łyżeczki mielonego) – najlepiej cejlońskiego!
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka wyłuskanych ziaren kardamonu
  • pół lyżeczki kolendry
  • 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki całych goździków
  • parę sztuk ziela angielskiego
  • 1 gwiazdka anyżu – cała
  • kilka ziaren białego (ewentualnie) czarnego pieprzu

Przygotowanie: Przyprawa do pierników świątecznych

  1. Gałkę muszkatołową zetrzeć na tarce.
  2. Pozostałe składniki – za wyjątkiem sypkich: imbiru, gałki i cynamonu ( jeśli użyliśmy mielonego) włożyć do moździerza i bardzo dobrze rozetrzeć. Świetnie sprawdzi się także blender z nożami.
  3. Po utarciu można przesiać przez drobne sito i jeśli zostaną większe grudki – jeszcze raz rozetrzeć.
  4. Dodać sypkie składniki i bardzo dobrze wymieszać.
  5. Przesypać do szczelnego pojemnika/słoika. Nie powinna stać zbyt długo, bo wietrzeje.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!