Racuchy z jabłkami

2
596
upieczone jabłka w cieście i laski cynamomu
Potrawy - deser lub danie główne: wybór należy do Ciebie

Racuchy z jabłkami towarzyszą mi od dzieciństwa. I mimo, że przez lata pojawiło się mnóstwo smaków, które mnie zachwyciło, uwielbiam wracać do smaku ciepłych jabłek posypanych aromatycznym cynamonem.

Czasem podaję je z surówką z owoców, w której “główne skrzypce” grają jabłka. Ale dobrze komponują się z sokiem jabłkowym ( takim świeżo wyciskanym) lub kompotem z jabłek z cynamonem.

Dobre danie dla niejadków – sprawdziłam kilkakrotnie. Dzieci koleżanek, które na wszystko kręciły nosem, racuchy zajadają, aż im się trzęsą uszy:).

 Przepis na danie: Racuchy z jabłkami

Składniki dania: Racuchy z jabłkami

  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 2 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 4 spore jabłka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon i cukier trzcinowy do posypania *
  • olej do pieczenia **

Przygotowanie dania: Racuchy z jabłkami

  1. Jabłka dokładnie umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Do naczynia wbić jajka, dodać mleko i wodę. Zmiksować.
  3. Dodać oliwę, połowę mąki, później stopniowo dodawać pozostałą część mąki, cały czas mieszając.
  4. Dodać sól, cukier, cukier waniliowy – wymieszać.
  5. Przygotowane ciasto naleśnikowe zostawić na przynajmniej pół godziny, żeby “pooddychało”. I zgęstniało.
  6. Ciasto musi być bardziej gęste niż naleśnikowe  – w razie konieczności można dodać 2 – 3 łyżki mąki.
  7. Rozgrzać patelnię.
  8. Potarte jabłka dodać do ciasta naleśnikowego i dokładnie wymieszać.
  9. Olej rozgrzać na patelni.
  10. Kłaść małe placuszki i piec z obu stron na złoty kolor.
  11. Odłożyć na papierowy ręczniczek do odcieknięcia.
  12. Posypać cukrem/miodem i cynamonem.
Wskazówka:
  • Bardzo ważne jest, aby ciasto przygotować co najmniej ( ale można dużo wcześniej) pół godziny przed smażeniem. W tym czasie bowiem, wskutek zachodzących procesów pomiędzy składnikami, zmienia ono swoją konsystencję – gęstnieje. Tak więc, gdy po zrobieniu ciasta z podstawowych składników wydaje nam się ono zbyt rzadkie, należy wstrzymać się przed dodaniem mąki na te kilkanaście minut. Po ewentualnym dodaniu mąki znowu zostawić ” na trochę”.
  • * zamiast cukru trzcinowego można użyć cukru pudru lub miodu.
  • ** Można smażyć bez oleju, na patelni beztłuszczowej.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułJabłka zapiekane w cieście naleśnikowym
Następny artykułZupa kwaśnica

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaJolanta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jolanta
Gość
Jolanta

Doskonale racuszki mniam mniam👏🏼👏🏼👏🏼

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.