Rolada serowa z pieczarkowa

0
316
Rolada z sera z pieczarkami

Rolada serowa z pieczarkami przygotowana z ulubionego sera – ostrego lub łagodnego – będzie znakomitym dodatkiem do pieczywa.

W mojej życiowej podróży, rolada serowa z pieczarkami, kojarzy mi się zawsze ze Świętami Bożego Narodzenia.

Lata temu, po raz pierwszy przygotowałam roladę serową z pieczarkami właśnie na ten czas i teraz już jest obowiązkową przekąską wjeżdżającą na stół w pierwszy dzień świąt.

Mój syn potwierdzi – bez rolady serowej z pieczarkami nie ma Prawdziwych Świąt:). Więc nawet jeśli nie spędzamy razem tego czasu – jak to się czasem zdarza – zawsze dla niego przygotowuję roladę.

Przygotowując to danie ważne jest, aby żółty ser całkowicie się roztopił, żeby nie było żadnych grudek.

Pierwszy raz, gdy go gotowałam miałam obawy, że wypłynie. Nie ma z tym jednak żadnego problemu, pod warunkiem, że szczelnie owiniemy go folią aluminiową.

Można – zamiast folii aluminiowej – użyć woreczków szczelnie zamykanych, ale musiałaby to być takie, które mogą mieć kontakt z żywnością.

Przepis na danie: Rolada serowa z pieczarkowa

Składniki dania : Rolada serowa z pieczarkowa

  • 1 kg pieczarek
  • 600 dkg żółtego sera w kawałku*
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • duży serek do smarowania – może być dowolny, ale ja najbardziej lubię zwykły tylżycki lub ementaler
  • łyżka tłuszczu – masło klarowane albo olej
  • sól, pieprz
  • folia aluminiowa

Przygotowanie dania : Rolada serowa z pieczarkowa

  1. Pieczarki umyć, drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć na nim pieczarki.
  3. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu w ręcznik papierowy.
  4. Jajka pokroić na drobną kostkę albo pognieść – np. widelcem.
  5. Do pieczarek dodać jajka i serek topiony.
  6. Farsz porządnie wymieszać.
  7. W dużym garnku zagotować wodę.
  8. Ser zawinąć w folię aluminiową, wrzucić do wrzącej wody.
  9. Gotować około 0,5 godziny – do miękkości sera.
  10. Gorący ser rozwałkować na grubość około 1 cm.
  11. Na rozwałkowany ser włożyć farsz i zawinąć – ciasno – jak roladę.
  12. Owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki do ostygnięcia.
  13. Po ostygnięciu kroić w grube plastry.
Wskazówka:
  • Kawałek sera dobrze jest wybrać jak najbardziej płaski – żeby szybko roztopił się
  • Znakomicie smakuje z kromką pysznego chleba, najlepiej upieczonego własnoręcznie lub z różnego rodzaju surówkami warzywnymi.
  • Podany jako jeden ze składników tzw. zimnego bufetu przekąskowego, wzbudza zawsze spore zainteresowanie biesiadników – pozytywne oczywiście :).

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!