Rosół wołowy według pięciu przemian

0
1235
rosół w garnku
rosół

Według Chińczyków – twórców gotowania według Pięciu Przemian – nasze pożywienie musi być zgodne z naturą żywiołów – Ogień, Ziemia, Metal, Woda i Drzewo –  rządzących światem.

Żywiołom natomiast są przyporządkowane smaki – gorzki, słodki, ostry, słony i kwaśny – które użyte w odpowiedniej kolejności zapewniają prawidłową przemianę materii i generalnie są błogosławieństwem dla organizmu.

  • Ogień – gorzki (np. wrzątek)
  • Ziemia  – słodki (np. ziemniak)
  • Metal –  ostry (np. pieprz)
  • Woda –  słony (np. sól)
  • Drzewo – kwaśny (np. zielona pietruszka)

Z gotowaniem według pięciu przemian zetknęłam się dzięki lekarce, do której kiedyś jeździłam na akupunkturę. Jest ona prawdziwą entuzjastką tej kuchni i poleciła mi książkę pani Anny Ciesielskiej „Filozofia Zdrowia”. Generalnie gotowanie według tej metody nie jest trudne, należy tylko przestrzegać kolejności dodawania składników.

Uwielbiamy rosół gotowany według tych reguł. A jeżeli w mojej rodzinie pojawia się przeziębienie, wtedy przed wizytą w aptece biegnę do mojego ulubionego sklepu mięsnego, po dobry kawałek wołowego mięsa. I gotuję! Bo taki rosół bardzo rozgrzewa i wzmacnia organizm.

Przepis na danie: Rosół wołowy według pięciu przemian

Składniki dania: Rosół wołowy według pięciu przemian

  • 80 dag – 1 kg  kg wołowiny /cielęciny *
  • 4 średnie marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 2 duże cebule lub  1 cebula i kawałek pora
  • kawałek selera
  • kilka ząbków czosnku
  • zioła zielone: bazylia/zielona pietruszka/magi/koper/seler – wszystkiego po gałązce lub alternatywnie kilka z nich
  • przyprawy: kminek, tymianek, kurkuma, sól, cayenne, imbir

*kupuję kilka rodzajów mięsa: na przykład pręga i antrykot, a gicz cielęca jest wręcz doskonała na ten rosół

Przygotowanie dania: Rosół wołowy według pięciu przemian

Przygotować duży gar, do którego wlać 4 litry wody i postępować wg poniższego schematu:

  1.  4 litry wrzącej wody  – gorzki
  2.  1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy – gorzki
  3.  1/3 łyżeczki kminku – słodki
  4.  1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością (np. gicz) – słodki
  5. gotować 1,5 godziny – można dłużej-  a potem dodać:
  6.  4 przekrojone wzdłuż marchewki – słodki
  7.  dużą pietruszkę (przekrojoną wzdłuż) – słodki
  8.  cebule (całe) lub por i kawałek selera – ostry
  9.  3 pokrojone ząbki czosnku – ostry
  10.  1 / 2 łyżeczki imbiru – ostry
  11.  pieprz cayenne na czubku noża – ostry
  12. sól do smaku – słony 
  13. listki bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek – kwaśny
  14. Gotować około 1 godziny na wolnym ogniu – można dłużej
  15. Wyjąć mięso i jarzyny, uzupełnić zupę wrzątkiem (gorzki), dodać szczyptę majeranku (gorzki), szczyptę kminku (słodki), dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym
    (ostry), ewentualnie dosolić (słony) .

Poszczególne czasy gotowania można wydłużyć. Przed dodaniem kolejnego smaku, pogotować rosół przynajmniej minutę.

Wskazówki
  • Według Pięciu Przemian można przygotować prawie każdą potrawę, przestrzegając zasady: zaczynamy od dowolnego smaku i dowolnym smaku należy zakończyć. Trzeba jedynie przestrzegać kolejności: gorzki, ostry, słodki, słony, kwaśny. Oczywiście, można zatoczyć kilka kółek – nie wolno jednak pominąć żadnego smaku. Jeżeli musimy/chcemy doprawić potrawę musimy iść do przodu, aż dojdziemy do żądanego smaku.

Na przykładzie powyższego rosołu: okazuje się, że w rosole wygotowała się woda, a zakończyliśmy na dosoleniu. Teraz trzeba dodać odrobinę smaku kwaśnego – na przykład gałązkę zielonej pietruszki – i dopiero wlać wodę. Oczywiście gorącą i przegotowaną – jak do “normalnego” rosołu.

  • Do potrawy możemy dodać kilka produktów w tym samym smaku.

Słodki – ostry – słony – kwaśny – gorzki – słodki – ostry – słony itd.– tego kółeczka przestrzegaj, a będziesz gotować według Pięciu Przemian.

  • Kilka przykładów poszczególnych smaków

gorzki: wrząca woda, orzechy włoskie, czerwone wino, kawa, herbata, kasza gryczana, suszony tymianek, kurkuma

słodki: kminek,korzeń pietruszki, marchew, groch, ziemniaki, słodkie owoce, orzechy laskowe, miód, jaja, słodka sproszkowana papryka

ostry: imbir, chilli proszek, ryż, cebula, czosnek, kalafior, seler, por

słony: sól, wieprzowina, ryby morskie, sól, zimna woda

kwaśny: zielone zioła (pietruszka,bazylia, koperek), kefir, jogurt, biały ser, mąka, drób, kwaśne owoce, pomidory, białe wino

W skład każdego dania muszą wchodzić produkty ze wszystkich grup smakowych. Jedynie  smak słodki może występować samodzielnie.

  • Mój artykuł to tylko zarys gotowania “Według pięciu przemian” (przy okazji rosołu wołowego), ale dla zainteresowanych polecam książkę pani Anny Ciesielskiej „Filozofia Zdrowia”

źródło:wg przepisu  Anny Ciesielskiej „Filozofia Zdrowia”

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!