Sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem

0
174
sałatka śledziowa na talerzu

Sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem. Bardzo szybko się ją przygotowuje, jest smaczna i syta, a jeszcze lepszego smaku nabiera na drugi dzień.

Zazwyczaj przygotowuję ją z solonych śledzi a la matiasy, mocząc je uprzednio kilka godzin. Z dzieciństwa pamiętam, że w moim rodzinnym domu do sałatki wykorzystywano całe solone śledzie, które należało obrać i dopiero wtedy wymoczyć. Można i tak, ale wtedy sałatka śledziowa stanie się bardziej pracochłonna.

Ponieważ lubię eksperymentować, robiłam tę sałatkę także z filetów śledziowych w oleju – nie miałam wymoczonych solonych płatów, a potrzebowałam sałatkę “na już”. I to też jest niezły pomysł.

Natomiast w jeszcze innej wersji “wyszła” poezja śledziowa. Użyłam do niej śledzi, które przygotowuję w kiszonej kapuście. Przepis na tak przyrządzone śledzie znajdziesz   Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście. Przy okazji polecam również ten sposób przyrządzenia śledzi. Prosty, a jak znakomity daje efekt!

Przepis na danie: Sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem

 Składniki dania: Sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem

  • 6 płatów solonych śledzi
  • 1 puszka (250 gram) konserwowanego groszku zielonego
  • 4 duże ziemniaki ugotowane w łupinkach
  • 1 duża cebula
  • 4 twarde ogórki kiszone
  • majonez 4 duże łyżki – ja używam Kieleckiego
  • łyżka ostrej musztardy – alternatywnie
  • szczypiorek do posypania – wskazany, ale niekonieczny
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie dania: Sałatka śledziowa z ziemniakami i groszkiem

  1. Śledzie opłucz i wymocz w wodzie z mlekiem lub w samej wodzie. Długość moczenia – w zależności od “zasolenia” śledzi: może być od pół godziny, nawet do kilku godzin. Po wymoczeniu śledzie mają nadal być słone, ale nie gorzko – słone.
  2. Śledzie pokrój w kostkę
  3. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj – najlepiej na parze – do miękkości. Zostaw do wystygnięcia.
  4. Ziemniaki obierz z łupinek i pokrój w kostkę,
  5. Ogórków nie obieraj ze skórki, tylko pokrój razem ze skórką w kostkę.
  6. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  7. Jeśli masz szczypiorek, posiekaj go drobno.
  8. Odsącz na sicie zielony, konserwowy groszek.
  9. Połącz w misce wszystkie składniki sałatki i bardzo delikatnie wymieszaj, dodając majonez i musztardę. Lub majonez z jogurtem naturalnym w wersji light.
  10. Posyp zielonym szczypiorkiem.
  11. Możesz podawać od razu po przyrządzeniu, aczkolwiek jeszcze lepiej smakuje po “przegryzieniu” się smaków na drugi dzień.
Wskazówka
  • Jeśli nie lubisz ostrego smaku cebuli, możesz sparzyć ją po obraniu, przelewając wrzątkiem na sicie.
  • W wersji mniej tłustej wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!