Sałatka z brokułów

0
196

Sałatka z brokułów z serem pleśniowym, z dodatkiem orzechów lub migdałów, polana sosem – to pyszne, biało – zielone danie. Można ją także przyrządzić z mrożonego brokuła, ale brokuł nie będzie już taki sprężysty.

Brokuł do sałatki należy zblanszować – czyli potraktować go bardzo krótko gorącą wodą lub parą wodną na krótką chwilę, po czym gwałtownie schłodzić. Dokładnie, jak to zrobić, opisałam niżej.

Dzięki takiemu działaniu brokuły zachowują sprężystość, zielony kolor, witaminy i smak. A poza tym zostaną oczyszczone z niepotrzebnych bakterii.

Przepis na danie: Sałatka z brokułów

Składniki dania: Sałatka z brokułów

  • 1 brokuł mały lub połówka dużego*
  • ser pleśniowy: rokpol, Lazur lub inny pleśniowy
  • garść orzechów włoskich*
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego kefiru
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Sałatka z brokułów

  1. Brokuł umyć, obrać – zostawić tylko różyczki brokuła.
  2. W garnku zagotować wodę. Lekko posolić i dodać nieco soku z cytryny.
  3. Do gotującej się wody wrzucić różyczki brokuła i gotować około 1 minuty.
  4. Wyjąć warzywa z gotującej się wody i przełożyć je do naczynia z zimną wodę – na 1 minutę, nie dłużej, muszą się tylko schłodzić. Zamiast wkładać do naczynia z zimną wodą, można je także przelać porządnie zimną wodą.
  5. Różyczki brokuła wyłożyć na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby obeschły z wody.
  6. Orzechy włoskie pokroić na ćwiartki, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć chwilkę, co chwilę mieszając.
  7. Przygotować sos: zmiażdżony lub pokrojony drobno czosnek, majonez i jogurt, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Ser pleśniowy rozkruszyć.
  9. Natkę pietruszki drobno poszatkować.
  10. Zblanszowane różyczki brokuła włożyć do miski, posypać serem i orzechami/migdałami, polać sosem i bardzo delikatnie wymieszać.
  11. Posypać zieloną pietruszką  i podawać.
Wskazówki:
  • Brokuły należy zblanszować. W tym celu można je wrzucić do wrzątku – tak jak opisałam wyżej – albo też zostawić na 2 – 3 minuty na parze, i później szybko schłodzić.
  • Żeby jeszcze lepiej się schłodziły, do wody można dodatkowo wrzucić kilka kostek lodu.
  •  Zamiast orzechów można dodać płatki migdałów – także króciutko przesmażone na patelni bez dodatku tłuszczu.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!