Sałatka z fasoli Jaś

0
366

Prosta i szybka do przygotowania sałatka z fasoli Jaś jest świetnym pomysłem na wartościowe drugie śniadanie – pyszne, kolorowe i zawierające dobrze przyswajalne białko.

Pod warunkiem, że wcześniej przygotujemy najważniejszy jej składnik – fasolę Jaś. Rozwiązuję ten problem następująco: przygotowując jakieś danie z fasolą – na przykład Fasolkę po bretońsku wegetariańską zawsze gotuję więcej fasoli. I albo wykorzystuję następnego dnia do sałatki lub zamrażam. I w razie potrzeby wyjmuję.

Zasmakowałam w tej sałatce kilka lat temu, w czasie wakacji w Turcji. Tam jest znana jako Piyaz i  przygotowywana jest z wieloma dodatkami. Podstaw zawsze jest biała fasola, a pozostałe składniki najprzeróżniejsze:cebula, marchew, sałata, ogórek, jajka, czerwona kapusta, pomidory, zielona pietruszka. W przepisie przedstawiłam wersję, którą najbardziej lubię, ale czasem przygotowują inne zestawienia smakowe.

Zdarza się,że podaję sałatkę jako danie główne, ale najczęściej jest pomysłem na drugie śniadanie lub kolację. I świetnie komponuje się z kromką dobrego chleba – najlepiej upieczonego w domu.

Jeśli mamy w domu turecką przyprawę sumak * – dobrze jest posypać nią sałatkę i/lub szczyptę dodać do sosu.  

Przepis na danie: Sałatka z fasoli Jaś

Składniki dania: Sałatka z fasoli Jaś

  • 200 g białej fasoli Jaś
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 duża czerwona cebula lub 2 małe czerwone cebule, przekrojone na pół, a następnie w cieniutkie piórka
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 15 małych pomidorków lub 2 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę lub ćwiartki
  • 3 jajka ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki (opcjonalnie)
  • sumak do posypania (opcjonalnie)
Składniki dania: sos do sałatki
  • 5 łyżek octu winnego – najlepiej czerwonego
  • 10 łyżek oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowanie dania: Sałatka z fasoli Jaś
  1. Fasolę opłukać i zalać wodą poczwórnie przekraczającą ilość fasoli.
  2. Do wody dodać szczyptę sody oczyszczonej – świetnie działa anty – wzdęciowo
  3. Moczyć – w zależności od wielkości fasoli – od 8 do 12 godzin.*
  4. Po wymoczeniu wylać wodę, fasolę wypłukać i ponownie zalać świeżą wodą.*
  5. NIE SOLIĆ!
  6. Woda powinna sięgać nieco ponad fasolę – jakieś trzy centymetry.
  7. Zagotować wodę z fasolą – bez przykrycia.Chwilę pogotować w wysokiej temperaturze – około 15 minut.
  8. Następnie zmniejszyć temperaturę i gotować ( pod przykryciem) jeszcze przez 30 do 60 minut – zależnie od gatunku. Czym grubsza fasola, tym dłużej gotujemy.
  9. Po około 40 minutach gotowania najlepiej jest wyjąć jedną fasolę i spróbować, czy już jest miękka.
  10. Fasolę schłodzić w wodzie, w której się gotowała.
  11. Nie można odlać fasoli na sicie, ponieważ cała skórka na niej popęka.
  12. Fasolę posolić po ugotowaniu, wtedy ma miękką skórkę. W przeciwnym razie – jeśli zostanie posolona w czasie gotowania –  będzie gotowała się dłużej i stanie się twardsza – najlepiej posolić wodę, w której zostaje do ostygnięcia.
  13. Cebulę pokroić na cienkie piórka. Żeby złagodzić jej smak można ją położyć na sicie i sparzyć wrzącą wodą.
  14. Pomidory pokroić na małe kawałki.
  15. Natkę z pietruszki drobno poszatkować.
  16. Zrobić sos: do zamkniętego słoika/butelki włożyć wszystkie składniki sosu i energicznie wymieszać.
  17. Do miski włożyć wystudzoną fasolę Jaś, dodać pozostałe składniki sałatki. Wymieszać.
  18. Jeśli dodajemy jajka: poukładać ćwiartki jajka na górze sałatki.
  19. Sałatkę polać przygotowanym wcześniej sosem.
  20. Posypać sumakiem (alternatywnie).
Wskazówka
  •  Sumak – typowo turecka przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak – używa się go w zastępstwie cytryny. Do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub na stoiskach typu: kuchnie świata.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!