Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami

0
152

Sałaty można użyć dowolnej, według zasady: moja ulubiona. Ale wizualnie dobrze wygląda strzępiasta – przynajmniej kilka gałązek położonych na górze.

Najczęściej przygotowuję sałatkę z jajkiem w koszulce i grzankami z sałaty lodowej lub masłowej, a na górę kładę kilka listków sałaty strzępiastej.

Sałata strzępiasta jest w moim domu dostępna niezależnie od pory roku: zimą w donicy, a latem w ogrodzie. Dostępne są gatunki, które można uprawiać przez cały rok. Urywam po kilka listków, a reszta rośliny zostaje. Ta porcja sałatki jest dla 2 osób.

Przepis na danie: Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami

Składniki dania: Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami

  • kilka kromek chleba – białego lub razowego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 jajka
  • 2 garście listków sałaty
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki pokrojonego w plastry parmezanu
  • łyżka soli
  • pieprz

Składniki dania: Sałatka z jajkiem w koszulce i grzankami

  1. Chleb obrać ze skórki, pokroić na kawałki wielkości połowy pudełka od zapałek.
  2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
  3. Na rozgrzany olej wrzucić kawałki chleba i często mieszając podsmażać przez około 5 minut. Grzanki powinny być złociste ze wszystkich stron.
  4. W niewielkim garnku zagotować wodę, wsypać sól, łyżkę octu winnego, wymieszać. Na gotującą się wodę delikatnie wbić jedno jajko.* Gotować na małym ogniu przez 4 minuty. Drugie jajko ugotować w ten sam sposób. Białko musi być porządnie ścięte, żółtko powinno być półpłynne
  5. Sałatę umyć, porwać na kawałki rozłożyć na dwóch talerzach.
  6. Na sałacie rozsypać grzanki.
  7. Czosnek obrać, posiekać.
  8. Patelnię wytrzeć papierowym ręcznikiem.
  9. Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju, dodać czosnek i wlać 1 łyżkę octu.Podgrzewać na dużym ogniu przez minutę.
  10. Ciepłym sosem polać sałatkę.
  11. Na środku każdego talerza z sałatą położyć po jednym jajku.
  12. Posypać wiórkami parmezanu i posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Wskazówka:
  • Przed wbiciem jajka na wodę, dobrze jest zamieszać wodę okrężnym ruchem – wtedy jajko zachowa ładny kształt.
  • Jeśli zależy nam regularnym kształcie, przed położeniem jajka na sałacie, można go okroić.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!