Sałatka z kiełków fasoli Mung i kukurydzy

0
1680

Zimą zawsze jest większy problem z pomysłem na drugie śniadanie czy lunch, niż latem. Dlatego wprowadzam w zimowym jadłospisie wiele sałatek czy past z warzyw.

Sałatka z kiełków fasoli Mung jest nie tylko zdrowa i pyszna, ale  bardzo łatwa i szybka do przyrządzenia. Pięć minut roboty i gotowe!

Tak przygotowana sałatka nadaje się jak najbardziej do zabrania w pudełku do pracy czy szkoły.

W przepisie podałam dodatek majonezu – bo tak najczęściej ją przyrządzam. Natomiast jeśli nie lubicie lub nie jadacie majonezu, sałatkę przygotujcie tylko z oliwą. Też dobrze smakuje.

Przepis na: Sałatka z kiełków fasoli Mung i kukurydzy

Składniki dania: Sałatka z kiełków fasoli Mung i kukurydzy

  • słoiczek kiełków fasoli Mung (150ml)
  • mała puszka kukurydzy
  • 100 gram żółtego sera
  • małe jabłko
  • łyżka oleju
  • łyżka majonezu
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka lub świeże kiełki fasoli ( ewentualnie inny rodzaj) do posypania sałatki

Przygotowanie dania: Sałatka z kiełków fasoli Mung i kukurydzy

  1. Kiełki fasoli Mung wyłożyć na sito i osuszyć – można dodatkowo osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Kukurydzę także wyłożyć na sito i osuszyć – można dodatkowo osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Żółty ser pokroić na drobną kostkę.
  4. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na drobną kostkę.
  5. Wszystkie składniki wymieszać.
  6. Dodać majonez, olej, pieprz i sól.
  7. Ponownie wymieszać.
  8. Posypać świeżymi kiełkami lub poszatkowaną natką pietruszki.
  9. Podawać jako dodatek do pieczywa – najlepiej własnoręcznie upieczonego chleba na zakwasie.
Wskazówki
  • Znakomite są kiełki wyprodukowane osobiście. Jak to zrobić dowiesz się z artykułu zamieszczonego na mojej stronie Kiełki roślin – jak zrobić w warunkach domowych.
  • Jeśli kupuję kiełki – bo i tak czasem bywa – to zwykle wybieram kiełki fasoli Mung, wyprodukowane przez firmę Rolnik, ale można oczywiście kupić inny rodzaj – według upodobań.
  • Firma Bonduelle ma w ofercie kukurydzę pakowaną w małe puszki (150 gram netto) – i co ważne produkowane są bez dodatku cukru.
  • Moim ulubionym majonezem jest Majonez Kielecki, ale wybierasz ten majonez, który najbardziej lubisz.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!