Sałatka z kiełków fasoli Mung i kukurydzy

0
947

Zimą zawsze jest większy problem z pomysłem na drugie śniadanie czy lunch, niż latem. Dlatego wprowadzam w zimowym jadłospisie wiele sałatek czy past z warzyw.

Sałatka z kiełków fasoli jest nie tylko zdrowa i pyszna, ale  bardzo łatwa  i szybka do przyrządzenia.Pięć minut roboty i gotowe!

 Przepis na: Sałatka z kiełków fasoli Mung i kukurydzy

Składniki dania: Sałatka z kiełków fasoli Mung i kukurydzy

  • słoiczek kiełków fasoli Mung (150ml)*
  • mała puszka kukurydzy*
  • 100 gram żółtego sera*
  • małe jabłko
  • łyżka oleju
  • łyżka majonezu*
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka lub świeże kiełki fasoli( ewentualnie inny rodzaj) do posypania

Przygotowanie dania: Sałatka z kiełków fasoli Mung i kukurydzy

  1. Kiełki fasoli Mung wyłożyć na sito i osuszyć – można dodatkowo osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Kukurydzę także wyłożyć na sito i osuszyć – można dodatkowo osuszyć papierowym ręcznikiem.
  3. Żółty ser pokroić na drobną kostkę.
  4. Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na drobną kostkę.
  5. Wszystkie składniki wymieszać.
  6. Dodać majonez, olej, pieprz i sól.
  7. Ponownie wymieszać.
  8. Posypać świeżymi kiełkami lub poszatkowaną natką pietruszki.
  9. Podawać jako dodatek do pieczywa – najlepiej własnoręcznie upieczonego chleba na zakwasie.
Wskazówki
  • *ja wybieram kiełki fasoli Mung, wyprodukowane przez firmę Rolnik, ale można oczywiście inną
  • *firma Bonduelle ma w ofercie kukurydzę pakowana w małe puszki (150 gram netto) – i co ważne! bez dodatku cukru.
  • *moim ulubionym majonezem jest Majonez Kielecki, ale oczywiście wybór dowolny

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!