Sałatka ze szparagów

0
169
szparagi sałatka

Świeże szparagi goszczą stosunkowo krótko na naszych stołach, więc warto ten czas wykorzystać i “bombardować” domowników potrawami, w których szparagi będą grały pierwsze skrzypce.

Nie dość, że są składnicą  witamin i minerałów, odchudzają (w 100 g zawierają tylko 18 kcal ), to jeszcze postrzegamy je jako doskonały afrodyzjak.

Gdy kupuję świeże szparagi, zawijam je w wilgotną, bawełnianą ściereczkę i wkładam do lodówki na warzywną półką – tak mogą być przechowywane nawet dwa do trzech dni.

Białe szparagi przed ugotowaniem obieram za pomocą obieraczki do warzyw. Ściągam skórkę z całego szparaga, pomijając główkę. Po obraniu obrywam (lub odcinam) zdrewniałą końcówkę. Z reguły jest to 1/3 – 1/4 długości całego szparaga. Im szparag starszy, tym zdrewniała końcówka jest dłuższa.

Zielonych szparagów nie trzeba obierać – płuczę je tylko i odłamuję zdrewniałą końcówkę.

Gotuję szparagi w specjalnym garnku. Zainwestowałam kilka lat temu w  garnek do gotowania szparagów ( foto na dole strony) w sklepie Ikea. Na spód garnka wlewam trochę wody, do której dodaję szczyptę soli i cukru ( tak robią znajome Niemki, a wiadomo, że znają się na gotowaniu szparagów –  czas gdy są “Spargel” to święta kulinarne w Niemczech).

Szparagi wkładam do sitka, główkami do góry i wstawiam do gotującej się wody. Zielone szparagi gotuję około 8 minut, białe   10 – 18 minut. Trudno podać dokładny czas, bowiem wszystko zależy od grubości i twardości szparaga. Najlepiej po kilku minutach sprawdzić miękkość wbijając w nie widelec. Powinny być lekko twarde, posiadać wciąż intensywny kolor, być jędrne i chrupiące.
Gotując szparagi do sałatki, wyjmuję je nieco wcześniej, gdy są lekko “al dente”.

Przepis na danie: Sałatka ze szparagów

Składniki dania: Sałatka ze szparagów

  • 60 dag szparagów zielonych lub białych
  • 2 jajka
  • 5 młodych ziemniaków podobnej wielkości
  • 10 sztuk suszonych, marynowanych pomidorów
  • kopiasta łyżka poszatkowanego szczypiorku
  • łyżka oleju lub łyżka marynaty z pomidorów
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Sałatka ze szparagów

  1. Szparagi umyć i ugotować ( jak to zrobić – patrz tekst wyżej), wystudzić.
  2. Ziemniaki ugotować, pozostawić do ostygnięcia.
  3. Jajka ugotować, wystudzić.
  4. Szparagi pokroić na kawałki 2 – 3 cm, ziemniaki pokroić w kostkę, jajka na ćwiartki.
  5. Pomidory pokroić w drobną kostkę.
  6. Do pokrojonych warzyw dodać olej, przyprawić pieprzem i solą. Posypać zieloną cebulką – szczypiorkiem. Wymieszać.
  7. Na talerzu położyć cząstki jajek, dodać wymieszane pozostałe składniki.
Wskazówka
  • Białe szparagi najlepiej jest kupić średniej grubości. Zbyt grube mogą być lekko zdrewniałe, natomiast gdy z cienkich obierzemy skórkę niewiele nam zostanie.
  • Chociaż najlepiej smakuje końcem wiosny, gdy mamy świeże szparagi, to możne tę sałatkę przyrządzić ze szparagów w słoiku. Firma “Rolnik” ma w ofercie całkiem dobre i wtedy nawet zimą zapachnie latem w naszej kuchni.
Garnek do gotowania szparagów i szparagi zapakowane w ściereczkę
Garnek do gotowania szparagów

Inne przepisy ze szparagami znajdziesz, gdy klikniesz:

 Zupa – krem ze szparagów

⇒ Sałatka ze szparagów i karczochów

Szparagi kiszone

Zupa szparagowa z winem

Sos biały do szparagów i kalafiora

⇒ Szparagi z szynką parmeńską na dwa sposoby przygotowane

Szparagi zapiekane z serem w piekarniku

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!