Sernik biało – czarny

0
503
sernik

Sernik biało – czarny. Tak go nazwałam, chociaż nie mam pojęcia, czy to poprawna nazwa. Gdy zostałam nim poczęstowana, pierwsza myśl jak przyszła mi do głowy, była: Ależ pyszny ten biało – czarny sernik. 

I tak już zostało – w mojej kuchni, niezbyt co prawda obfitującej w desery – funkcjonuje pod tą nazwą właśnie.

Z podanej ilości wychodzi ciasto w formie ceramicznej o średnicy 27 cm. Najbardziej lubię piec ciasta w takiej właśnie formie. Ładne, estetyczne – po upieczeniu nie trzeba (aczkolwiek można) wyjmować ciasta, tylko podać je w formie na stół. Prezentuje się całkiem dobrze!

Przepis jest niezwykle prosty – jak zresztą wszystkie ciasta na mojej stronie – jednak należy przestrzegać kolejności przygotowywania poszczególnych składników:

  1. Przygotować ciasta kakaowe.
  2. Przygotować ser TUŻ przed wyjęciem ciasta z lodówki.

Przepis na danie: Sernik biało – czarny

Składniki na ciasto:

  • 20 dkg mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżki cukru
  • 10 dkg masła lub margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany

Przygotowanie ciasta:

  1. Do miski (malaksera) wsypać mąkę, dodać kakao, cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  2. Masło lub margarynę roztopić i ostudzoną wlać do ciasta. Dokładnie wyrobić.
  3. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do lodówki na 1 godzinę – musi porządnie stwardnieć.

Składniki na ser:

  • 0,5 kg sera białego *
  • 20 dkg cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 duże łyżki grysiku ( kasza manna)
  • 2 łyżki roztopionego, schłodzonego masła
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego lub soku z cytryny – opcjonalnie
  • garść rodzynek – opcjonalnie

Przygotowanie sera:

  1. Ser zmielić *
  2. Całe jajka ubić, dodając stopniowo cukier. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Przygotowanie dania: Sernik biało – czarny

  1. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Na dno formy zetrzeć na tarce na grubych oczkach jedną połowę ciasta. Na nią wyłożyć ser.
  3. Drugą część ciasta także zetrzeć na tarce na grubych oczkach i tak potartym ciastem posypać ser.
  4. Włożyć do piekarnika i piec około 40 -45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 C.
  5. Piec do tzw.”suchego patyczka”
Wskazówka:

Można kupić normalny, tłusty lub półtłusty, biały ser i zmielić go na miazgę lub zakupić gotowy ser do sernika – taki już zmielony. Zaoszczędzimy sobie wtedy pracy.

kawałek sernika na talerzu
Smacznego:)

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!