Siedem przykładów słodkiego nicnierobienia na jesiennych, słonecznych wakacjach w Turcji

10
147
molo na morzu

Słodkie lenistwo na wakacjach może być tak zajmujące, że nagle okaże się, iż brakuje nam czasu na typowo wakacyjne “zajęcie dodatkowe”.

Ale to nic  – taki mam plan spędzenia letniego lata jesienią w Turcji. To co najważniejsze, mam w przysłowiowym zasięgu ręki.

Nic nie robić… Pozornie

1. Zatrzymać się nad brzegiem morza i rzucić okiem na jego bezkres. W następnym etapie do spojrzenia dodać ruch. Pływanie w ciepłym morzu (najlepiej do południa, potem morze wzburza się nieco) i kilometrowe spacery wzdłuż brzegu.

leżanka na siatce na katamaranie
Niczym na katamaranie

Pomimo, że niemal całe wybrzeże Riwiery Tureckiej jest zasłane hotelowymi leżakami i molami wchodzącymi kilkadziesiąt metrów wgłąb morza, to dostępność brzegu jest powszechna.

Drewniane mola na morzu
Turecka Riwiera usłana jest wręcz molami

2. Łapać słońce i kumulować naturalną witaminę D3 na nadchodzące ponure, jesienne i zimowe dni. Pamiętać jedynie  zachowaniu umiaru i stosowanie faktorów ochronnych – nawet lekko schowane słońce o tej porze roku też opala!

leżaki na plaży
Pod parasolem lub bez, takie są wakacyjne dylematy

3. Zakosztować typowego, tureckiego Hammamu. Błogiego lenistwa i relaksu w cieple. Kiedy nasze ciało  rozluźnia się pod wpływem wody, piany i dotyku masażysty, a umysł wycisza się i uspokaja.

Turecka łaźnia, w której panuje temperatura oscylująca wokół 40 °C, jest z dawien dawna miejscem dbania o urodę i ważnym elementem życia społecznego.

Hammam w Turcji
Hammam

To właśnie w Hammamie zapadły niejedne ważne transakcje handlowe i odbywały się spotkania towarzyskie. Chyba nie ma w Turcji większej miejscowości, w której nie byłoby łaźni. Spotkania i chwile relaksu możliwe są zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn.

Tradycyjnie każda płeć zajmuje osobne pomieszczenie, jednak w ośrodkach turystycznych lub łaźniach “przeznaczonych dla turystów” są koedukacyjne.

Do Hammamu udajemy się w stroju kąpielowym ( dwuczęściowym) – kobiety lub w kąpielówkach – mężczyźni. Obsługa prosi o wybór płci masażysty.

marmurowe ławy do leżenia
Hammam z marmurowymi miejscami do leżenia

Co nas czeka w czasie tego rytuału pracy nad ciałem? Cały zabieg składa się z 4 części:

  • Nawilżenie ciała. Przebywając przez kilkanaście minut w saunie parowej pozwalamy otworzyć się porom ciała. W niektórych, większych Hammamach, przed sauną zapraszają jeszcze do spędzenia czasu w ciepłym basenie – często z podwodnymi masażami.

 

  • Peeling całego ciała. Po wyjściu z sauny dostaje się bawełnianą chustę , na której należy się położyć na podgrzewanym, marmurowym podeście lub stole. Zawsze jest to marmur, ponieważ jest  skałą dobrze przewodzącą i zatrzymującą ciepło.Wykonujący zabieg obmywa ciało, polewając je obficie wodą z miedzianej lub ceramicznej miseczki. Następnie specjalną rękawicą do masażu*  – i czasem jeszcze dodatkowym peelingującym mydłem – ciało jest oczyszczane z martwego naskórka.

 

  • Masaż w pianie. Zdecydowanie najprzyjemniejsza część rytuału. Wypeelingowane i ponownie obmyte ciało, jest zatapiane w białej, wyprodukowanej z mydła, pianie. I w niej odbywa się masaż – nie tylko ciała, ale i włosów. Obowiązkowo w połączeniu z masażem głowy i twarzy.

 

  • Pielęgnacja ciała, o po niej odpoczynek. W ostatnim etapie na osuszone ciało zostaje potraktowane natłuszczającym i działającym odżywczo specjalnym olejkiem z oliwek.

Tak odnowione ciało powinno udać się na relaks. Najczęściej na podgrzewane, marmurowe “leżanki”. Leżeć w relaksie i popijać herbatki: czarne, jabłkowe lub z granatu – dostajemy zalecenie na koniec zabiegu.

Po masażu w pianie można jeszcze zdecydować się na dodatkowy masaż “tradycyjny” – wtedy ciało zostanie natarte olejkiem w czasie masażu.

* Rękawica do masażu jest wykonana z materiału pokrytego ziarnista strukturą. W dotyku przypina drobny papier ścierny.

Cena: znacznie taniej jest w miejskich łaźniach – często Biura Podróży oferują dla swoich gości taką usługę wraz z dowozem. Zresztą bez problemu sami znajdziemy takowy.  W Kedriye (pobliskie miasteczko) był to koszt 29 €, podczas gdy w hotelowym Spa 79 €.

miedziana miska i kran
Miska do polewania, obmywania ciała

4. Skosztować tureckich smaków:

  • Baklawa przepijana gorzką herbatą (çay). Baklawa to słodkie, typowo tureckie desery wykonane z ciasta filo, wypełnione różnymi nadzieniami, polane słodkimi syropami lub miodem. Z reguły bardzo, ale to bardzo słodkie. Dlatego miejscowi polecają spróbować je w połączeniu z gorzką herbatą, mówiąc, ze jest to “zestaw doskonały” kwintesencji tureckich specjałów.
ciasto tureckie baklawa
Baklawa, słodko, słodko, słodko
  • Çay – jest terminem odnoszącym się co prawda do wszystkich rodzajów herbaty, ale najczęściej jest synonimem tureckiej czarnej herbaty. To najbardziej tradycyjny i najczęściej spożywany turecki napój. Çay jest surowcem, na którym funkcjonuje turecki system społeczny. Towarzyszy ludziom w czasie spotkań, męskich dysput, nie może jej zabraknąć na randce czy familijnej imprezie. Wręcz turecki symbol. Podawany w specjalnych szklaneczkach, w kształcie tulipana na kolorowym lub przeźroczystym spodeczku. Turcy słodzą ją mocno lub… bardzo mocno. Podają ją bardzo gorącą – n pijemy trzymając za górę szklanki dwoma palcami. Dla mnie to jest niezłe wyzwanie!
herbata w szklance
Typowa turecka, najlepsza
  • Kawa zaparzona w tygielku, podana w specjalnych szklanych filiżankach, z przykryciem. Także koniecznie z cukrem. Musimy tylko wybrać, jak słodką chcemy: średnio czy mocno. Kawę piję zawsze bez cukru, ale muszę przyznać, że parzona po turecku i posłodzona jest znakomita. Do tego obowiązkowo szklaneczka zimnej wody.
kawa parzona po turecku
Turecki zestaw kawowy
  • Warzywa nadziewane – Dolma. Zgodnie ze znaczeniem słowa “dolma” (nadziewany), farszem wypełnia się bakłażany, paprykę, pomidory, cebulę, cukinię, marchew. Farsz składa się z mielonego mięsa połączonego z warzywami, ryżem lub kaszą i przyprawami. Rzadziej wypełniają warzywa farszem wegetariańskim.
faszerowana marchewka
Faszerowana marchewka
  • Kuskus z zieloną pietruszką jako dodatek do mięs. Znakomity! Z tym, że po 50 % kuskus i pietruszki – mocno zielone i  aromatyczny dodatek.
  • Gözleme – nadziewany placek, wykonany z mąki, soli, oliwy  i (czasem) drożdży. Wypiekiem trudnią się kobiety, a spróbować gözleme można na bazarach, w przydrożnych barach. Znajdziemy je w namiocie, najczęściej oznaczone tabliczką. Nadzienie najróżniejsze: warzywne, mięsne, mieszane. Mnie najbardziej przypadło do gustu wypełnione szpinakiem i owczym serem podobnym do sera feta. Taki turecki fast – food. Dzięki mieszance językowej: angielsko – polsko – rosyjsko – tureckiej i mowie ciała, udało mi się pozyskać przepis od Aktan, przyrządzającej  placki w namiocie na hotelowej plaży.
placki tureckie podane na plaży
Gözleme podane na plaży
  • Pita – wykonane z ciasta filo (mąka, ciepła woda i oliwa), rozwałkowane do niemal przeźroczystego papieru, przeźroczyste niczym mgiełka. Malowniczo wygląda sposób przygotowania. Naprzemienne wałkowanie długi, drewnianym wałkiem i rzucanie płatem ciasta ponad głową wykonującego. Wygląda to, jakby kucharz miał zamiar otulić się ciastem niczym chustą.
kobieta przygotowująca ciasto filo
Filo – ciasto tak cienkie, że aż przeźroczyste
  • Kiszonki. Nieco podobne do naszych kiszonych ogórków czy  kapusty, ale dodatkowo wzmocnione smakiem octu owocowego. Kiszą praktycznie wszystkie warzywa, robiąc mieszanki jasnych warzyw (kapusta, kabaczki, ogórki, marchew, seler) i barwiących ( czerwona kapusta, buraczki) lub mieszanki tychże. Kapusta nie jest szatkowana. Wszystkie warzywa mi smakują, ale kapusta jest moją zdecydowaną faworytką.
kiszona kapusta w słoju
Tureckie kiszonki
  • Pistacje – Fistiki ( typowe także dla greckich wysp) zielono –  czerwone, podane z lodami waniliowymi lub pistacjowymi albo polane miodem – robią znakomity deser.
pokruszone orzeszki
Fistiki – poezja dla smakoszy pistacji
  • Sok ze świeżych granatów
sok z granatów w szklance obok owoce granatów
Bardzo esencjonalny – można rozrzedzić wodą
  • Syrop z granatów  – Nar ekşisi, gęsty o brunatnej barwie i niebanalnym smaku: słodko-kwaśno-cierpkim. Doskonały dodatek do zup, sosów, polewania sałat.
przyprawy i syrop z granatu na tureckim bazarze
Widoczny na drugim planie za przyprawami
  • Ayran – napój na bazie kefiru i wody, wspaniale gaszącym pragnienie. Przypominający hinduskie Lassi.
  • Salep – napój z sproszkowanych bulw storczyka. Podawany z mlekiem i cynamonem. Smakuje jak nieco mdła kawa zbożowa. Nie jest to mój ulubiony smak. Ale napój bardzo ważny dla Turków: częstuje się nim ważnych gości i nie może salepu zabraknąć z okazji spotkań rodzinnych. Odwiedzający nowo narodzone dziecię przynoszą w prezencie złote wyroby i częstowani są obowiązkowo salepem. A poza tym nosi miano afrodyzjaka!

5. Czytanie!

e book i lampka martini nad brzegiem morza
Pełen relaks

6. Darmowe lekcje rosyjskiego. W okolicy Belek język rosyjski króluje wszędzie: od recepcji w hotelu, poprzez obsługę kelnerską, aż po bazar. Wszyscy mówią po rosyjsku. Dla mnie super – kontrola ile zostało mi w głowie od czasu nauki.Szczególnie w liceum.  Dzięki pani profesor Kreczmer! Całkiem nieźle Я говорю, pomimo upływu tyle lat!

Góry Taurus widoczne z hotelu
Góry Taurus widoczne z hotelu

7. Zachwycać się przyrodą.

Niezwykły kwiat kuflik, wraz ze swoją świtą: kolorowymi kwiatami, krzewami, wiotkimi i lekkimi trawami – do spotkania na każdym kroku.

czerwony kwiat przypomina szczotkę
Kuflik niczym szczotka zwisa z drzewa

I jak? Mało nicnierobienia?

A jeśli i to Ci się znudzi, możesz wybrać się na zakupy na pobliski bazar ( zawsze jakiś jest w pobliżu) lub na zwiedzanie ciekawego miejsca w okolicy.

torebki w witrynie na tureckim bazarze
Bazarowe pokusy
Przydatne informacje:

Pogoda. Miejscowi mówią, że nawet w grudniu jest całkiem przyjemnie na Riwierze Tureckiej, bowiem temperatura wody i powietrza oscylują wokół 20 °C. Zdecydowanie najgorszym miesiącem jest luty – najczęściej wtedy wieje chłodny wiatr i pada deszcz.

Waluta. Płacić można turecką lirą, euro i dolarami prawie wszędzie. Z tym, że najczęściej euro i dolar ma dla nich taką samą wartość. Dla nas jednak nie!

Pobyt: zatrzymałam się w Hotel Hotel Riu Kaya Palazzo. Z zewnątrz nie zrobił zbyt dobrego wrażenia. Zyskuje w miarę zaprzyjaźnienia się z nim. Doskonałe miejsce na leniwe, spędzone w przyjemnym miejscu z dobrym jedzeniem, wakacje.

Wiesz kto zarządza tym hotelem? Sympatyczne :).

Mini galeria z hotelu

Filiżanka kawy w prawdziwej, francuskiej pâtisserie ( wewnątrz hotelu) w połączeniu z tureckim ciastem są bezcennymi chwilami każdego popołudnia!

Inne hotele podobnej klasy warte polecenia regionie Belek to : Maxx Royal Resort, Gloria Serenity Resort czy futurystyczny Adam &Eve.

kobieta na tle plaży
Zabieram słońce na jesienne dni do domu

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułKiszone warzywa
Następny artykułSzczypta hazardu na wyścigach konnych w Chester

10 KOMENTARZE

  1. Widzę, że spędziłyśmy wakacje w tym samym kraju ale gdzie indziej i zupełnie inaczej 🙂
    U mnie na liście tureckich przysmaków króluje dondurma – tureckie lody z koziego mleka z dodatkiem salepu. Mają zupełnie inną konsystencję (są gładkie, aksamitne w smaku, ciągną się). Z tym że na prawdziwą dondurmę coraz trudniej trafić. Najlepsza była w Mardinie.
    Świetne są też sigara böreği – smażone ruloniki z ciasta yufka, faszerowane serem. Takie nam podali w Midyacie. Na koniec specjalność Urfy: menengiç kahvesi czyli napar z dzikich pistacji.
    Rzecz jasna sok ze świeżych granatów, çay, gözleme i pistacje też są pyszne. Baklawy unikałam z zasady – mój diabetolog by mnie zabił…
    P.S. ta rękawica do masażu to zdaje się kessa.

    • Witaj, dzięki za ciekawe i merytoryczne uzupełnienie mojego artykułu.Moim czytelnikom na pewno się przyda, a dla mnie będzie… powodem na kolejną podróż do Turcji:). A z tą rękawicą to już się pogubiłam – Turcy, z którymi rozmawiałam, twierdzili że “kessa” to specjalność marokańskiego hammamu.Wiec ostatecznie zostawiłam “gołą rękawicę”.
      Może kiedyś uda nam się uskutecznić razem jakąś – bliższą lub dalszą – podróż. Fajnie byłoby! Odkrywając nowe, powspominamy wspólne, dawne czasy :). Pozdrówka dana

  2. Widzę, że spędziłyśmy wakacje w tym samym kraju ale gdzie indziej i zupełnie inaczej 🙂
    U mnie na liście tureckich przysmaków króluje dondurma – tureckie lody z koziego mleka z dodatkiem salepu. Mają zupełnie inną konsystencję (są gładkie, aksamitne w smaku, ciągną się). Z tym że na prawdziwą dondurmę coraz trudniej trafić. Najlepsza była w Mardinie.
    Świetne są też sigara böreği – smażone ruloniki z ciasta yufka, faszerowane serem. Takie nam podali w Midyacie. Na koniec specjalność Urfy: menengiç kahvesi czyli napar z dzikich pistacji.
    P.S. ta rękawica do masażu to zdaje się kessa.

    • Witaj, dzięki za ciekawe i merytoryczne uzupełnienie mojego artykułu.Moim czytelnikom na pewno się przyda, a dla mnie będzie… powodem na kolejną podróż do Turcji:). A z tą rękawicą to już się pogubiłam – Turcy, z którymi rozmawiałam, twierdzili że “kessa” to specjalność marokańskiego hammamu.Wiec ostatecznie zostawiłam “gołą rękawicę”.
      Może kiedyś uda nam się uskutecznić razem jakąś – bliższą lub dalszą – podróż. Fajnie byłoby! Odkrywając nowe, powspominamy wspólne, dawne czasy :). Pozdrówka dana

  3. Trzeba dodać, że Turcja to kraj azjatycki, gdzie flora bakteryjna jest inna od europejskiej . Niektórych turystów mogą dopaść dolegliwości żołądkowo- jelitowe. Tak było w moim przypadku. Śniadanie- sucharki i gorzka herbata , obiad jakiś ryż i marchewka, kolacja – powtórka ze śniadania…. Tak przez kilka dni
    Na te cudowności na uginających się stołach hotelowych mogłam tylko patrzeć i podziwiać

  4. Witaj, niestety, tak się czasem dzieje! Mój rejs po Nilu, wyglądał podobnie, jak Twoje tureckie wakacje! Od paru lat jednak nie mam żadnych sensacji, mimo włóczenia się to tu, to tam:). Mój sposób to: nalewka z zielonych orzechów ( przepis na stronie, do zrobienia na wiosnę) i – niezbyt przyjemna w smaki – śliwka Umeboshi. Życzę, aby następne wyjazdy nie obfitowały w takie dodatkowe doznania. Pozdrawiam serdecznie i dużo dobrego na Świąteczny Czas życzę dana

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here