Siedem przykładów słodkiego nicnierobienia na jesiennych, słonecznych wakacjach w Turcji

10
581
molo na morzu

Słodkie lenistwo na wakacjach może być tak zajmujące, że nagle okaże się, iż brakuje nam czasu na typowo wakacyjne “zajęcie dodatkowe”. Ale to nic  – taki mam plan spędzenia letniego lata jesienią w Turcji. To co najważniejsze, mam w przysłowiowym zasięgu ręki.

Nic nie robić… Pozornie

1. Zatrzymać się nad brzegiem morza i rzucić okiem na jego bezkres. W następnym etapie do spojrzenia dodać ruch. Pływanie w ciepłym morzu (najlepiej do południa, potem morze wzburza się nieco) i kilometrowe spacery wzdłuż brzegu.

leżanka na siatce na katamaranie
Niczym na katamaranie

Pomimo, że niemal całe wybrzeże Riwiery Tureckiej jest zasłane hotelowymi leżakami i molami wchodzącymi kilkadziesiąt metrów wgłąb morza, to dostępność brzegu jest powszechna.

Drewniane mola na morzu
Turecka Riwiera usłana jest wręcz molami

2. Łapać słońce i kumulować naturalną witaminę D3 na nadchodzące ponure, jesienne i zimowe dni. Pamiętać jedynie  zachowaniu umiaru i stosowanie faktorów ochronnych – nawet lekko schowane słońce o tej porze roku też opala!

leżaki na plaży
Pod parasolem lub bez, takie są wakacyjne dylematy

3. Zakosztować typowego, tureckiego Hammamu.

Błogiego lenistwa i relaksu w cieple. Kiedy nasze ciało  rozluźnia się pod wpływem wody, piany i dotyku masażysty, a umysł wycisza się i uspokaja.

Turecka łaźnia, w której panuje temperatura oscylująca wokół 40 °C, jest z dawien dawna miejscem dbania o urodę i ważnym elementem życia społecznego.

Hammam w Turcji
Hammam

To właśnie w Hammamie zapadły niejedne ważne transakcje handlowe i odbywały się spotkania towarzyskie. Chyba nie ma w Turcji większej miejscowości, w której nie byłoby łaźni. Spotkania i chwile relaksu możliwe są zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn.

Tradycyjnie każda płeć zajmuje osobne pomieszczenie, jednak w ośrodkach turystycznych lub łaźniach “przeznaczonych dla turystów” są koedukacyjne.

Do Hammamu udajemy się w stroju kąpielowym ( dwuczęściowym) – kobiety lub w kąpielówkach – mężczyźni. Obsługa prosi o wybór płci masażysty.

marmurowe ławy do leżenia
Hammam z marmurowymi miejscami do leżenia

Co nas czeka w czasie tego rytuału pracy nad ciałem? Cały zabieg składa się z 4 części:

  • Nawilżenie ciała. Przebywając przez kilkanaście minut w saunie parowej pozwalamy otworzyć się porom ciała. W niektórych, większych Hammamach, przed sauną zapraszają jeszcze do spędzenia czasu w ciepłym basenie – często z podwodnymi masażami.
  • Peeling całego ciała. Po wyjściu z sauny dostaje się bawełnianą chustę , na której należy się położyć na podgrzewanym, marmurowym podeście lub stole. Zawsze jest to marmur, ponieważ jest  skałą dobrze przewodzącą i zatrzymującą ciepło.Wykonujący zabieg obmywa ciało, polewając je obficie wodą z miedzianej lub ceramicznej miseczki. Następnie specjalną rękawicą do masażu*  – i czasem jeszcze dodatkowym peelingującym mydłem – ciało jest oczyszczane z martwego naskórka.
  • Masaż w pianie. Zdecydowanie najprzyjemniejsza część rytuału. Wypeelingowane i ponownie obmyte ciało, jest zatapiane w białej, wyprodukowanej z mydła, pianie. I w niej odbywa się masaż – nie tylko ciała, ale i włosów. Obowiązkowo w połączeniu z masażem głowy i twarzy.
  • Pielęgnacja ciała, o po niej odpoczynek. W ostatnim etapie na osuszone ciało zostaje potraktowane natłuszczającym i działającym odżywczo specjalnym olejkiem z oliwek.

Tak odnowione ciało powinno udać się na relaks. Najczęściej na podgrzewane, marmurowe “leżanki”. Leżeć w relaksie i popijać herbatki: czarne, jabłkowe lub z granatu – dostajemy zalecenie na koniec zabiegu.

Po masażu w pianie można jeszcze zdecydować się na dodatkowy masaż “tradycyjny” – wtedy ciało zostanie natarte olejkiem w czasie masażu.

Rękawica do masażu jest wykonana z materiału pokrytego ziarnista strukturą. W dotyku przypina drobny papier ścierny.

Cena: znacznie taniej jest w miejskich łaźniach – często Biura Podróży oferują dla swoich gości taką usługę wraz z dowozem. Zresztą bez problemu sami znajdziemy takowy.  W Kedriye (pobliskie miasteczko) był to koszt 29 €, podczas gdy w hotelowym Spa 79 €.

miedziana miska i kran
Miska do polewania, obmywania ciała

4. Skosztować tureckich smaków:

  • Baklawa przepijana gorzką herbatą (çay). Baklawa to słodkie, typowo tureckie desery wykonane z ciasta filo, wypełnione różnymi nadzieniami, polane słodkimi syropami lub miodem. Z reguły bardzo, ale to bardzo słodkie. Dlatego miejscowi polecają spróbować je w połączeniu z gorzką herbatą, mówiąc, ze jest to “zestaw doskonały” kwintesencji tureckich specjałów.
ciasto tureckie baklawa
Baklawa, słodko, słodko, słodko
  • Çay – jest terminem odnoszącym się co prawda do wszystkich rodzajów herbaty, ale najczęściej jest synonimem tureckiej czarnej herbaty. To najbardziej tradycyjny i najczęściej spożywany turecki napój. Çay jest surowcem, na którym funkcjonuje turecki system społeczny. Towarzyszy ludziom w czasie spotkań, męskich dysput, nie może jej zabraknąć na randce czy familijnej imprezie. Wręcz turecki symbol. Podawany w specjalnych szklaneczkach, w kształcie tulipana na kolorowym lub przeźroczystym spodeczku. Turcy słodzą ją mocno lub… bardzo mocno. Podają ją bardzo gorącą – n pijemy trzymając za górę szklanki dwoma palcami. Dla mnie to jest niezłe wyzwanie!
herbata w szklance
Typowa turecka, najlepsza
  • Kawa zaparzona w tygielku, podana w specjalnych szklanych filiżankach, z przykryciem. Także koniecznie z cukrem. Musimy tylko wybrać, jak słodką chcemy: średnio czy mocno. Kawę piję zawsze bez cukru, ale muszę przyznać, że parzona po turecku i posłodzona jest znakomita. Do tego obowiązkowo szklaneczka zimnej wody.
kawa parzona po turecku
Turecki zestaw kawowy
  • Warzywa nadziewane – Dolma. Zgodnie ze znaczeniem słowa “dolma” (nadziewany), farszem wypełnia się bakłażany, paprykę, pomidory, cebulę, cukinię, marchew. Farsz składa się z mielonego mięsa połączonego z warzywami, ryżem lub kaszą i przyprawami. Rzadziej wypełniają warzywa farszem wegetariańskim.
faszerowana marchewka
Faszerowana marchewka
  • Kuskus z zieloną pietruszką jako dodatek do mięs. Znakomity! Z tym, że po 50 % kuskus i pietruszki – mocno zielone i  aromatyczny dodatek.
  • Gözleme – nadziewany placek, wykonany z mąki, soli, oliwy  i (czasem) drożdży. Wypiekiem trudnią się kobiety, a spróbować gözleme można na bazarach, w przydrożnych barach. Znajdziemy je w namiocie, najczęściej oznaczone tabliczką. Nadzienie najróżniejsze: warzywne, mięsne, mieszane. Mnie najbardziej przypadło do gustu wypełnione szpinakiem i owczym serem podobnym do sera feta. Taki turecki fast – food. Dzięki mieszance językowej: angielsko – polsko – rosyjsko – tureckiej i mowie ciała, udało mi się pozyskać przepis od Aktan, przyrządzającej  placki w namiocie na hotelowej plaży.
placki tureckie podane na plaży
Gözleme podane na plaży
  • Pita – wykonane z ciasta filo (mąka, ciepła woda i oliwa), rozwałkowane do niemal przeźroczystego papieru, przeźroczyste niczym mgiełka. Malowniczo wygląda sposób przygotowania. Naprzemienne wałkowanie długi, drewnianym wałkiem i rzucanie płatem ciasta ponad głową wykonującego. Wygląda to, jakby kucharz miał zamiar otulić się ciastem niczym chustą.
kobieta przygotowująca ciasto filo
Filo – ciasto tak cienkie, że aż przeźroczyste
  • Kiszonki. Nieco podobne do naszych kiszonych ogórków czy  kapusty, ale dodatkowo wzmocnione smakiem octu owocowego. Kiszą praktycznie wszystkie warzywa, robiąc mieszanki jasnych warzyw (kapusta, kabaczki, ogórki, marchew, seler) i barwiących ( czerwona kapusta, buraczki) lub mieszanki tychże. Kapusta nie jest szatkowana. Wszystkie warzywa mi smakują, ale kapusta jest moją zdecydowaną faworytką.

Przepisy na tureckie kiszonki znajdziesz gdy klikniesz ⇒ Jak zrobić tureckie kiszonki

kiszona kapusta w słoju
Tureckie kiszonki
  • Pistacje – Fistiki ( typowe także dla greckich wysp) zielono –  czerwone, podane z lodami waniliowymi lub pistacjowymi albo polane miodem – robią znakomity deser.
pokruszone orzeszki
Fistiki – poezja dla smakoszy pistacji
  • Sok ze świeżych granatów
sok z granatów w szklance obok owoce granatów
Bardzo esencjonalny – można rozrzedzić wodą
  • Syrop z granatów  – Nar ekşisi, gęsty o brunatnej barwie i niebanalnym smaku: słodko-kwaśno-cierpkim. Doskonały dodatek do zup, sosów, polewania sałat.
przyprawy i syrop z granatu na tureckim bazarze
Widoczny na drugim planie za przyprawami
  • Ayran – napój na bazie kefiru i wody, wspaniale gaszącym pragnienie. Przypominający hinduskie Lassi.
  • Salep – napój z sproszkowanych bulw storczyka. Podawany z mlekiem i cynamonem. Smakuje jak nieco mdła kawa zbożowa. Nie jest to mój ulubiony smak. Ale napój bardzo ważny dla Turków: częstuje się nim ważnych gości i nie może salepu zabraknąć z okazji spotkań rodzinnych. Odwiedzający nowo narodzone dziecię przynoszą w prezencie złote wyroby i częstowani są obowiązkowo salepem. A poza tym nosi miano afrodyzjaka!

5. Czytanie!

e book i lampka martini nad brzegiem morza
Pełen relaks

6. Darmowe lekcje rosyjskiego. 

W okolicy Belek język rosyjski króluje wszędzie: od recepcji w hotelu, poprzez obsługę kelnerską, aż po bazar. Wszyscy mówią po rosyjsku. Dla mnie super – kontrola ile zostało mi w głowie od czasu nauki.Szczególnie w liceum.  Dzięki pani profesor Kreczmer! Całkiem nieźle Я говорю, pomimo upływu tyle lat!

Góry Taurus widoczne z hotelu
Góry Taurus widoczne z hotelu

7. Zachwycać się przyrodą.

Niezwykły kwiat kuflik, wraz ze swoją świtą: kolorowymi kwiatami, krzewami, wiotkimi i lekkimi trawami – do spotkania na każdym kroku.

czerwony kwiat przypomina szczotkę
Kuflik niczym szczotka zwisa z drzewa

I jak? Mało nicnierobienia?

A jeśli i to Ci się znudzi, możesz wybrać się na zakupy na pobliski bazar ( zawsze jakiś jest w pobliżu) lub na zwiedzanie ciekawego miejsca w okolicy.

torebki w witrynie na tureckim bazarze
Bazarowe pokusy
Przydatne informacje:

Pogoda. Miejscowi mówią, że nawet w grudniu jest całkiem przyjemnie na Riwierze Tureckiej, bowiem temperatura wody i powietrza oscylują wokół 20 °C. Zdecydowanie najgorszym miesiącem jest luty – najczęściej wtedy wieje chłodny wiatr i pada deszcz.

Waluta. Płacić można turecką lirą, euro i dolarami prawie wszędzie. Z tym, że najczęściej euro i dolar ma dla nich taką samą wartość. Dla nas jednak nie!

Pobyt: zatrzymałam się w Hotel Riu Kaya Palazzo. Z zewnątrz nie zrobił zbyt dobrego wrażenia. Zyskuje w miarę zaprzyjaźnienia się z nim. Doskonałe miejsce na leniwe, spędzone w przyjemnym miejscu z dobrym jedzeniem, wakacje.

Wiesz kto zarządza tym hotelem? Otwierasz drzwiczki i …widzisz siebie:)

 

Filiżanka kawy w prawdziwej, francuskiej pâtisserie ( wewnątrz hotelu) w połączeniu z tureckim ciastem są bezcennymi chwilami każdego popołudnia!

Inne hotele podobnej klasy warte polecenia w regionie Belek to : Maxx Royal Resort, Gloria Serenity Resort czy futurystyczny Adam & Eve. W Adam & Eve mogą przebywać tylko dorośli. 

kobieta na tle plaży
Zabieram słońce na jesienne dni do domu

Gdzie mieszkałam

W hotelu Kaya Riu Palazzo w pobliżu Belek. Przyjemne miejsce, z dobry jedzeniem, z dużą ilością zieleni i miejsc do słodkiego leniuchowania. Polecam!

Pobyt zarezerwowałam przez biuro TUI. Nawet jeśli nie rezerwuję pobytu przez Booking, to jednak zawsze oglądam hotel i sprawdzam opinie na Booking, które zamieszają tylko osoby, które mieszkały w danym hotelu.



Booking.com

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!