Siemieniotka – typowa śląska zupa wigilijna

0
319

Siemieniotka, typowo śląska, wigilijna zupa, znana także pod nazwą  Siemionka lub Konopiotka, z dawien dawna w śląskich domach rozpoczynała wigilię.

Często czytam – jakże błędną informację – że jest ona przygotowana z siemienia lnianego. Zapewne piszą to osoby, które coś gdzieś usłyszały, ale nie mają pojęcia, jak taka zupa wygląda i smakuje, a główny składnik kojarzą na zasadzie podobieństwa nazw.

Tymczasem siemieniotka powstaje głównie na bazie nasion konopi. Dawno temu – tak opowiadała moja babcia – nasiona moczyło się przez całą noc, a nawet czasem przez całą dobę. Dopiero później przystępowano do przygotowywania zupy.

Moja babcia jednak wyniosła z rodzinnego domu nieco inną metodę gotowania siemieniotki i taki przepis funkcjonuje w mojej rodzinie do dnia dzisiejszego. Smak zupy jest niezwykły. Przez wielu wręcz nielubiany, bo taki “nijaki”. Ja ją jednak lubię, bo jest znakomitym wprowadzeniem smakowym do – jakże aromatycznej i w gruncie rzeczy kalorycznej – wieczerzy wigilijnej.

Przepis na danie : Zupa siemieniotka

Składniki dania: Zupa siemieniotka

  • 10 dkg nasion drobnych konopi
  • woda
  • 1 szklanka mleka, przynajmniej 2%
  • 2 – 3 łyżki kaszy jaglanej
  • nieco soli do  doprawienia
  • ugotowany biały ryż do dodania

Składniki dania: Zupa siemieniotka

  1. Konopie opłukać na sicie.
  2. Dać do garnka i zalać pół litrem wody, pogotować pięć minut. Wodę wylać – najlepiej przecedzić przez sito.
  3. Konopie ponownie zalać wodą – szklanką zimnej wody i gotować na małym ogniu pół godziny, uważając, żeby woda się nie wygotowała. Gotować aż nasiona popękają.
  4. Jeżeli zostanie woda, to ponownie ją odcedzić.
  5. Konopie zmielić przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach, najlepiej dwa razy.
  6. Do zmielonej masy dodać pół litra wody i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
  7. Przetrzeć przez gęste sitko, aby zostały na nim łuski z nasion.
  8. Dodać mleko i gotować około 5 minut, stale mieszając, aby zupa nie przypaliła się i nie wykipiała.
  9. Lekko dosolić do smaku.
  10. Kaszę jaglaną zmielić i otrzymaną mąką zatrzepać siemieniotkę.
  11. Siemieniotka musi być konsystencji lekko gęstawej.
  12. Podawać z odrobiną ryżu ugotowanego na sypko lub można jeść bez dodatków.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!