Siemieniotka, typowo śląska, wigilijna zupa, znana także pod nazwą Siemionka lub Konopiotka, z dawien dawna w śląskich domach rozpoczynała wigilię.
Często czytam – jakże błędną informację – że jest ona przygotowana z siemienia lnianego. Zapewne piszą to osoby, które coś gdzieś usłyszały, ale nie mają pojęcia, jak taka zupa wygląda i smakuje, a główny składnik kojarzą na zasadzie podobieństwa nazw.
Tymczasem siemieniotka powstaje głównie na bazie nasion konopi. Dawno temu – tak opowiadała moja babcia – nasiona moczyło się przez całą noc, a nawet czasem przez całą dobę. Dopiero później przystępowano do przygotowywania zupy.
Moja babcia jednak wyniosła z rodzinnego domu nieco inną metodę gotowania siemieniotki i taki przepis funkcjonuje w mojej rodzinie do dnia dzisiejszego.
Smak zupy jest niezwykły. Przez wielu wręcz nielubiany, bo taki “nijaki”. Ja ją jednak lubię, bo jest znakomitym wprowadzeniem smakowym do – jakże aromatycznej i w gruncie rzeczy kalorycznej – wieczerzy wigilijnej.
Przepis na danie : Zupa siemieniotka
Składniki dania: Zupa siemieniotka
- 10 dkg nasion drobnych konopi
- woda
- 1 szklanka mleka, przynajmniej 2%
- 2 – 3 łyżki kaszy jaglanej
- nieco soli do doprawienia
- ugotowany biały ryż do dodania
Składniki dania: Zupa siemieniotka
- Konopie opłukać na sicie.
- Dać do garnka i zalać pół litrem wody, pogotować pięć minut. Wodę wylać – najlepiej przecedzić przez sito.
- Konopie ponownie zalać wodą – szklanką zimnej wody i gotować na małym ogniu pół godziny, uważając, żeby woda się nie wygotowała. Gotować aż nasiona popękają.
- Jeżeli zostanie woda, to ponownie ją odcedzić.
- Konopie zmielić przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach, najlepiej dwa razy.
- Do zmielonej masy dodać pół litra wody i dobrze wymieszać na jednolitą masę.
- Przetrzeć przez gęste sitko, aby zostały na nim łuski z nasion.
- Dodać mleko i gotować około 5 minut, stale mieszając, aby zupa nie przypaliła się i nie wykipiała.
- Lekko dosolić do smaku.
- Kaszę jaglaną zmielić i otrzymaną mąką zatrzepać siemieniotkę.
- Siemieniotka musi być konsystencji lekko gęstawej.
- Podawać z odrobiną ryżu ugotowanego na sypko lub można jeść bez dodatków.
Podobał Ci się ten artykuł?
Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!