Skorzonera – co to za warzywo i skąd pochodzi?

0
26
skorzonera to wyjątkowe, niskokaloryczne warzywo.

Roślina ta nie jest zbyt popularna, dlatego wiele osób często nie ma pojęcia o jej istnieniu. Skorzonera, zwana także wężymordem lub czarnym korzeniem, jest niskokalorycznym warzywem (tylko 63 kcal w 100 gramach), a dodatkowo ma wiele cennych wartości odżywczych! Skąd pochodzi ta tajemnicza roślina i czym się charakteryzuje?

Wartości odżywcze

Kiedyś uważano, że pomaga zwalczać jad węża (stąd nazwa wężymord oraz skorzonera – scorzone po włosku oznacza jadowitego węża). Dziś zaleca się ją osobom, które mają problemy z nadciśnieniem, wysokim poziomem cukru we krwi lub cholesterolem.

Co więcej, wężymord pomaga także podczas wyczerpania psychicznego, oczyszcza organizm z toksyn, a także sprzyja odchudzaniu. Swoje drogocenne właściwości zawdzięcza w głównej mierze inulinie.

Składnik ten jest skuteczny przy obniżaniu poziomu cukru, reguluje ciśnienie oraz obniża cholesterol. Ponadto wiele wskazuje na to, że pomaga zwiększyć odporność, dlatego poleca się go również w trakcie przeziębienia czy przy uporczywym kaszlu.

Co jeszcze znajdziemy w skorzonerze? Liczne witaminy (takie jak witamina A, B, E, K czy C) oraz minerały – magnez, potas, sód, żelazo czy fosfor.

Pochodzenie i wygląd

Jadalne w roślinie są wyłącznie korzenie, które mają ciemnobrunatny kolor. Środek warzywa zawiera biały miąższ. W smaku skorzonera przypomina szparagi, a jej delikatny smak sprawia, że idealnie nadaje się do sosów.

Roślina podczas obierania wydziela klejący sok oraz mocno brudzi, dlatego jej obieranie powinno odbywać się w specjalnych rękawiczkach, które pozwolą uniknąć zabarwień. Czarny korzeń pochodzi ze środkowej i południowej Europy, ale można spotkać go także w niektórych regionach Azji. W Polsce tak naprawdę zaczęto go stosować dopiero w XIX wieku, ale przez długi czas był warzywem zapomnianym i rzadko wykorzystywanym w trakcie gotowania. Moda na powrót do kuchni roślin zapomnianych sprawiła, że dziś można spotkać go na targach i w sklepach ze zdrową żywnością.

Warzywo to jest stosunkowo drogie, a jego kilogram kosztuje ok. 30 złotych. Najczęściej stosuje się je jako dodatek do dania głównego, np. kaszy i mięsa, ponieważ stanowi idealną alternatywę dla surówek.

Dania ze skorzonery

Warzywo to dzięki swoim licznym właściwościom chętnie wykorzystywane jest w kuchni. Z jego pomocą można przygotować przepyszne sałatki lub całe dania obiadowe. Doskonale z tą rośliną będzie komponować się makaron.

Jakie składniki potrzebne są do przygotowania skorzonery z patelni?

  • 250 g makaronu tagliatelle,
  • 450 g skorzonery,
  • garść pokrojonych orzechów włoskich,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z połowy cytryny,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • natka pietruszki do ozdobienia,
  • 1 cytryna do zakwaszenia.

Wężymord obrać ze skórki (należy pamiętać o rękawiczkach!), końce rośliny odciąć, a resztę włożyć do naczynia z zimną, zakwaszoną (cytryną) wodą – w przeciwnym wypadku skorzonera ściemnieje.

Każdy korzeń warzywa należy podzielić na mniejsze, kilkucentymetrowe paski. W międzyczasie należy na patelni (dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie z naczynia z możliwością kontroli tłuszczu np. marki Florina) podprażyć orzechy, a makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. W wysokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić skorzonerę, smażyć ją przez ok. 12 minut. Gdy czarny korzeń będzie już miękki, należy dorzucić do niego drobno pokrojony czosnek.

Na koniec usmażoną skorzonerę wymieszać z orzechami i makaronem, doprawić solą oraz pieprzem, a także skropić sokiem z połówki cytryny. Danie ozdobić natką pietruszki.

Artykuł przygotowany przez partnera bloga 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!