Śledź pod pierzynką

0
429
śledź pod pierzynką
śledź pod pierzynką

“Śledź pod pierzynką” – odpowiedziała mi na moje pytanie o nazwę potrawy, pani Ania z gospodarstwa agroturystycznego na Mazurach, gdzie spędzałam parę letnich dni.

“Śmieszne” – pomyślałam. Ale teraz, gdy postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem, doszłam do wniosku, że nazwa jest adekwatna do wyglądu potrawy i po prostu…najlepsza.

Śledź po pierzynką dobrze jest przygotować w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu. Ładnie prezentują się w przeźroczystej misie.

Nie jest to danie dietetyczne, ale znakomite! Można go nieco “złagodzić kalorycznie” mieszając majonez z jogurtem, ale zdecydowanie bardziej smakuje z samym majonezem – wiem, bo robiłam w obydwu wersjach.

Śledź pod pierzynką potrzebuje nieco czasu, żeby cieszyć podniebienie – należy go przygotować znacznie wcześniej – nawet kilka godzin lub dzień – przed podaniem, żeby składniki “przegryzły się.

Przepis na: Śledź pod pierzynką

Składniki dania: Śledź pod pierzynką

  • 300 gram filetów śledziowych
  • 3 duże czerwone buraczki – polecam podłużne
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 4 twarde ogórki kiszone
  • 5 jajek
  • 250 – 300 ml gęstego majonezu
  • 3 łyżki musztardy francuskiej – polecam z Kamisa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki dobrego oleju – na przykład rzepakowego tłoczonego na zimno
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200 gram twardego, ostrego sera w kawałku
  • pęczek zielonego szczypiorku

Przygotowanie dania: Śledź pod pierzynką

  1. Płaty śledzi wymoczyć – najlepiej w mleku, w maślance lub w wodzie.
  2. Czas moczenia zależny jest od tego jak słone są śledzie. Po kilku godzinach trzeba spróbować – nie mogą być zbyt słone. Jeśli są nadal bardzo słone, wodę lub mleko należy wymienić na nowe.
  3. Śledzie po wymoczeniu pokroić na małe kawałki: około 3 – 4 cm.
  4. Jaja ugotować na twardo i – po wystudzeniu – drobno posiekać.
  5. Cebulę obrać – drobno poszatkować.
  6. Buraków nie obierać i ugotować – najlepiej na parze. Podobnie postąpić z ziemniakami.
  7. Ziemniaki po wystudzeniu obrać ze skórek i pokroić w drobną kostkę.
  8. Buraki obrać ze skórek, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  9. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  10. Pokrojone śledzie skropić sokiem z cytryny.
  11. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  12. Szczypiorek poszatkować.
  13. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  14. Majonez podzielić na trzy – mniej więcej – równe części.

Układać warstwami:

  1. Na dno naczynia wyłożyć śledzie wymieszane z  cebulą, musztardą, olejem – popieprzyć. Posmarować majonezem. Kilka śledzia sztuk można zostawić do położenia na górze sałatki – opcjonalnie.
  2. Następna warstwa to lekko posolone ziemniaki przykryte ogórkami i posmarowane majonezem.
  3. Starte buraczki, a na nich ostatnia część majonezu.
  4. Posiekane jajka.
  5. Starty ser.
  6. Górę posypać szczypiorkiem.
  7. Można położyć parę kawałków śledzia na górę.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!