Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście

4
336
śledzie w kiszonej kapuście

Śledzie w kapuście kiszonej są tak łatwe do zrobienia, że przepis można byłoby zawrzeć w jednym zdaniu: zamoczyć śledzie na kilka dni w kiszonej kapuście. I gotowe.

śledzie w kiszonej kapuście

Ale jako że nie każdy wie, że takiego solonego śledzia należy najpierw “odsolić”, więc przepis będzie jak zwykle – krok po kroku.

Jest to mój autorski przepis, według którego zaczęłam przygotowywać śledzia, gdy zmieniałam miejsce zamieszkania. Kiedyś bardzo często bywałam w Bielsku – Białej i tak w jednym ze sklepów na osiedlu Wojska Polskiego kupowałam znakomite śledzie w kiszonej kapuście, które chyba nosiły nazwę “śledzie po góralsku”. Uwielbiałam je, ale w żadnym innym sklepie – poza tym jednym w Bielsku – tak przyrządzonych śledzie już nie znalazłam.

Eksperymentowałam i udało mi się znaleźć ten smak. Lub bardzo podobny – w każdym razie znakomity.

Kapust musi być dobrze ukiszona, mocno kwaśna. Nie nadaje się kapusta kiszona z marchewką. Najlepiej jeśli mamy kapustę ukiszoną własnoręcznie, ale jeśli nie posiadamy takowej, kupmy kiszoną, ale nie zakwaszaną dodatkowo czy konserwowaną.

Przepis na danie: Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście

 Składniki dania: Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście

  • 700 gram śledzi solonych płatów
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • majeranek, suszony listek laurowy, czarny pieprz – najlepiej grubo mielony

Przygotowanie dania: Śledzie – matiasy w kiszonej kapuście

  1. Śledzie opłucz i wymocz w wodzie. Długość moczenia – w zależności od “zasolenia” śledzi: może być od pół godziny, nawet do kilku godzin. Po wymoczeniu śledzie mają nadal być słone, ale nie gorzko – słone.
  2. Na spód szklanego lub ceramicznego naczynia wyłóż warstwę kiszonej kapusty.
  3. Śledzie odsącz z wody i pokrój w spore kawałki.
  4. Na kapuście ułóż wartę płatów śledziowych, posyp delikatnie majerankiem, grubo zmielonym czarnym pieprzem i pokruszonym, suszonym listkiem laurowym.
  5. Na śledzie rozłóż warstwę kapusty kiszonej – i tak układaj na zmianę, pamiętając, aby posypywać przyprawami każdą warstwę śledzi i aby na górze znalazła się kiszona kapusta.
  6. Dociśnij przekładaniec kapuściano – śledziowy, zalej kwasem z kapusty – jeśli taki  pozostał – i zostaw w lodówce na przynajmniej dwa dni.
  7. Podawać można solo, ale dobrze smakuję posypane zwykłą, drobno posiekaną cebulą albo szczypiorkiem. Innym sposobem serwowania jest posmarowanie płatów śledzi sosem kaparowym. Znakomite połączenie lekko kiszonych śledzi ze specyficzną goryczką kaparów.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułSmak piwa i soli w bawarskim Bad Reichenhall
Następny artykułSan Cassiano – pobyt w sercu Alta Badia i w cieniu Sella Ronda

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
WagabundaAnnaKrystyna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Krystyna
Gość
Krystyna

Chciałam zwrócić uwagę, że śledzi matjasów się nie moczy. Są one gotowe do spożycia bez moczenia. Przepis na pewno wypróbuję.

Anna
Gość
Anna

Oj, pychota! Znam te śledzie, a robią je w Gilowicach. Pozdrawiam

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.