Śledzie po cygańsku

0
218
śledzie po cygańsku na talerzu

Śledzie po cygańsku  – to połączenie smaku solonych śledzi z aromatycznymi ogórkami, ketchupem i przyprawami.

Znałam je kiedyś w przeszłości, ale później jakoś przepis – i tym samym śledzie po cygańsku – zniknęły z mojej kuchni.

I w ubiegłym roku moja przyjaciółka Wanda, w czasie naszych pogaduch w jej kuchni, pokazała mi przepis – jak powiedziała – rewelacyjney. Miała go od dawna, nie pamiętała od kogo go otrzymała. Zrobiła śledzie i okazały się rewelacyjne.

Ha, jakże było nasze wspólne zaskoczenie, gdy okazało się, że lata temu otrzymała ten przepis … ode mnie! Więc kółeczko się zamknęło – i śledzie via Szczyrk – ponownie trafiły do mojej kuchni. I dobrze się w niej mają!

Kupując śledzie, dobrze jest zwrócić uwagę na to, by były takie grube, mięsiste.

Można oczywiście kupić całe śledzie, obrać z ości i skóry i moczyć. Ale można także kupić gotowe, solone płaty śledziowe matiasy lub à la matiasy.

Sprawa moczenia – ciężko jest podać czas moczenia, bo też różny jest stan zasolenie śledzi. Zdarzają się takie, że już po godzinie moczenia nadają się do dalszej obróbki, a są i takie, że trzeba moczyć kilka godzin. Pozostaje tylko próbowanie! Nie ma innego wyjścia.

Przepis na danie: Śledzie po cygańsku

Składniki dania : Śledzie po cygańsku

  • 400 g płatów śledziowych
  • sześć korniszonów
  • 6 ząbków czosnku
  • 12 łyżek ketchupu – lepiej ostrego
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka kulek czarnego pieprzu
  • 2 liście suszone
  • pieprz mielony
  • olej około 10 łyżek*
  • mleko, maślanka lub woda do moczenia śledzi

Przygotowanie dania : Śledzie po cygańsku

  1. Śledzie wymoczyć – najlepiej w mleku, w maślance lub w wodzie.
  2. Czas moczenia zależny jest od tego jak słone są śledzie. Po kilku godzinach trzeba spróbować – nie mogą być bardzo słone. Jeśli są nadal bardzo słone, wodę lub mleko należy wymienić na nowe.
  3. Śledzie po wymoczeniu pokroić na małe kawałki: około 3-4 cm.
  4. Ogórki pokroić w słupki.
  5. Czosnek obrać, drobno poszatkować.
  6. Przygotować sos: do miseczki wlać ketchup. Stopniowo dodawać olej, cały czas mieszając. Dodać ogórki, czosnek, ziele angielskie, ziarenka pieprzu.
  7. Wymoczone śledzie ułożyć w słoju lub innym szklanym lub ceramicznym naczyniu. Zalać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!