Sos chrzanowy na ciepło

0
233

Sos chrzanowy jest świetnym dodatkiem zarówno do mięs jak i do gotowanych lub surowych warzyw. Łatwy do przygotowania, najlepiej smakuje zrobiony ze świeżego chrzanu.

Co prawda tarcie chrzanu zawsze przysparza łez, ale jest na to sposób: dobry blender i blendowanie na świeżym powietrzu – w ogrodzie lub na balkonie. Aromat roznosi się wokół – niech sąsiedzi też leczą chore zatoki i mają profilaktykę antynowotworową.

Dla bardziej leniwych lub nie mogących kupić świeżego chrzanu dobrym rozwiązaniem będzie użycie dobrej jakości gotowego chrzanu w słoiczku.

Przepis na danie: Sos chrzanowy na ciepło

Składniki dania: Sos chrzanowy na ciepło

  • korzeń chrzanu dość duży kawałek lub słoik gotowego chrzanu
  • 1 mała cebula
  • kopiasta łyżka masła – najlepiej klarowanego
  • 100 ml słodkiej śmietany – 12 %  lub 18%
  • surowe żółtko
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z cytryny
  • 1 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki zimnej wody lub bulionu warzywnego

Wykonanie dania: Sos chrzanowy na ciepło

  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Masło roztopić na patelni.
  3. Cebulę wrzucić na rozgrzane masło i chwilkę podsmażyć.
  4. Korzeń chrzanu obrać, opłukać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub zblendować.
  5. Starty chrzan skropić cytryną – żeby nie ściemniał.
  6. Jeśli używamy chrzanu ze słoika nie skrapiamy cytryną.
  7. Jedną łyżeczkę można zostawić, żeby zaostrzyć smak sosu po ugotowaniu.
  8. Na gorącą cebulę włożyć chrzan, chwilkę razem podsmażyć.
  9. Dodać łyżkę mąki, podsmażyć minutkę i zalać zimną wodą lub bulionem warzywnym.
  10. Doprowadzić do wrzenia.
  11. W osobnym naczyniu rozmieszać żółtko ze śmietaną.
  12. Do śmietany dodać nieco gorącego sosu, wymieszać.
  13. Wlać na gotujący się chrzan i mieszając chwilkę pogotować.
  14. Doprawić solą, pieprzem i cytryną.
  15. Na koniec wrzucić łyżeczkę świeżego chrzanu – zaostrzy smak sosu – opcjonalnie.
Wskazówka:
  • Ilość mąki i śmietanki podałam w przybliżeniu. W zależności od tego, jak gęsty sos chcemy mieć, trzeba operować ilościami. Poza tym jeśli użyjemy gotowego chrzanu ze słoika, to będzie on o wiele rzadszy niż tarty na tarce czy w blenderze.
  • Nie trzeba dodawać żółtka, ale lepiej wtedy smakuje.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!