Sos do sałaty pomarańczowy

0
165

Sałata czy świeże warzywa polane sosem zyskują na smaku i wyglądzie. Kompozycja zieleni sałat czy czerwieni pomidorów ze słonecznym blaskiem pomarańczowego sosu pobudza apetyt.

Najczęściej robię ten sos z sokiem z pomarańczy, ale zdarzyło mi się eksperymentować z grejpfrutem i mieszanką cytrusów. Zarówno dodanie różnych rodzajów owoców cytrusowych jak i olejów, powoduje powstanie sosu o innym smaku.

Moim ulubionym olejem do tego sosu jest rzepakowy z pierwszego tłoczenia ( do kupienia w wytłaczarni lub w sklepach/stoiskach ze zdrową żywnością) – ma pyszny smak i oszałamiający, orzechowy zapach.

Dobrze sprawdza się też olej z orzechów włoskich. Albo jakiś inny (typu: słonecznikowy, winogronowy), tylko nie z oliwek. Próbowałam zrobić z olejem z oliwek, ale smak i aromat nie komponował mi się dobrze z cytrusami.

Używam octu jabłkowego lub z białych winogron własnej roboty – jest nieco mnie ostry niż taki kupiony w sklepie, więc muszę go nieco modyfikować, aby osiągnąć najlepszy smak.

Poniższy przepis jest bazie ogólnie dostępnych octów jabłkowych.

Przepis na danie: Sos do sałaty pomarańczowy

Składniki dania: Sos do sałaty pomarańczowy

  • 200 g oleju rzepakowego (najlepiej z pierwszego tłoczenia), z orzechów włoskich lub innego oleju
  • 2 pomarańcze – ( najlepiej organiczne)*
  • 30 g szalotki
  • 20 g ostrej musztardy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g octu owocowego (jabłkowy,winogronowy)

Przygotowanie dania: Sos do sałaty pomarańczowy

  1. Zetrzeć kawałek skórki z pomarańczy ( dlatego ważne jest, aby były to ekologiczne pomarańcze).
  2. Wycisnąć sok z pomarańczy.
  3. Poszatkować szalotkę – bardzo drobno.
  4. Do soku pomarańczowego dodać otartą skórkę, pokrojoną szalotkę, musztardę, curry, sól i ocet owocowy. Bardzo dobrze wymieszać – najlepiej w blenderze, jeśli nie mamy to w dobrze zakręcanym słoiku.
  5. Do powstałej mieszanki wlewać stopniowo – małymi ilościami – olej, ciągle mieszając.
  6. Sos będzie gotowy, jeśli będzie miał konsystencję emulsji.
  7. Można go przechowywać w lodówce około tygodnie – oczywiście, w szczelnie zakręconym słoiku.
Wskazówki
  • Pomarańcze mają różna wielkość, więc ilość podałam orientacyjnie. Potrzebujemy tyle, żeby wycisnąć 130 g soku. Próbowałam robić z sokiem z kartonika, ale to już nie to samo – brakowało aromatu i specyficznego smaczku.
  • Można skomponować własny smak, wykorzystując ten sos jako swoistą bazę. Mnie jednak najbardziej odpowiada w wersji – nazwałam ją – podstawowej.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!