Sos kaparowy z majonezem

0
41
sos z kaparami w miseczkach trzy rodzaje

Sos kaparowy z majonezem. Prosty, szybki do zrobienia. Pyszny. Dodatek do smażonych ryb, warzyw gotowanych na parze, krewetek i kanapek. 

Sos kaparowy świetnie komponuje się ze  Śledziami w kiszonej kapuście –  – to moje ostatnie “odkrycie”.

Sos kaparowy z majonezem dobrze smakuje przygotowany dzień wcześniej. Można użyć kaparów zarówno solonych ( wtedy na pewno nie dodajemy soli) lub kaparów w zalewie. Koniecznie należy kapary posiekać – tylko wtedy kapary w pełni oddają swój smak i sos będzie znakomity.

Z doświadczenia podpowiem, że jeśli używam kaparów solonych, to dodaję jogurtu, bowiem sos z samym majonezem jest dla mnie zbyt słony. Ale to kwestia gustu – niektórzy znajomi zajadają się właśnie tym rodzajem sosu – tylko majonez ze słonymi kaparami.

I jeszcze jedno słówko na temat rodzajów kaparów. Kapary solone, chociaż znacznie podnoszą poziom soli w potrawie, tworzą bardzo zdecydowany smak. Kapary w zalewie, delikatniejsze, określiłabym je nawet jako nieco mdławe, nadają lekkiego posmaczku, ale nie czuć w sosie tak wyraźnie charakterystycznego dla kaparów lekko gryzącego podniebienie.

Podane ilości są przykładowe – najbardziej optymalne do otrzymania zrównoważonego smaku. Lubiącym zdecydowanie mocniejsze smaki polecam zwiększenie ilości kaparów. Zrób, spróbuj i jeśli uznasz, że sos kaparowy jest za mało wyrazisty – dodaj kaparów lub dopraw tabasco.

Polecam taki zestaw – kromka upieczonego w domu  chleba na zakwasie posmarowana awokado z kapką sosu kaparowego z majonezem. Smacznego! Polubisz go, bo jest naprawdę znakomity!

Przepis na danie: Sos kaparowy z majonezem

Składniki dania: Sos kaparowy z majonezem

  • 5 łyżek majonezu lub 3 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki i/lub zielonego szczypiorku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta tabasco – wskazane
  • odrobina czarnego, najlepiej świeżo mielonego pieprzu
  • sól do smaku, jeśli potrzeba

Przygotowanie dania: Sos kaparowy z majonezem

  1. Kapary pokroić.
  2. Wymieszać kapary z majonezem lub z majonezem i jogurtem w wersji light.
  3. Dodać sok z cytryny, posiekany szczypior, tabasco, pieprz. Wymieszać.
  4. Wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
  5. Można także posiekanym szczypiorem posypać sos kaparowy – nawet wolę go w takiej wersji, lepiej prezentuje się wizualnie.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!