Sos z octu balsamicznego i musztardy

0
458

Sos z octu balsamicznego i musztardy. Sałata bez dodatków jest mdła i nie ma porywającego smaku. Dopiero doprawienie jej sosem wyciąga z zielonych liści aromat i smaczek.

U mnie sałata – w różnych odmianach – gości na stole przez prawie cały rok. Prawie cały, bo nawet zimą kuszę się na zakup lodowej i coś z niej wyczarowuję. I oczywiście rukola i roszponka ( ale o moich zimowych ulubienicach w osobnym tekście), które towarzyszą mi całą zimę.

Sos z octu balsamicznego i musztardy – zwany też sosem francuskim – dzięki gęstej konsystencji, świetnie komponuje się także z sałatkami z surowych warzyw.

I co jeszcze przemawia na jego plus, to fakt, że można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. U mnie tak długo nigdy nie stał, ale zawsze robię więcej i w następnego dnia jest jak znalazł.

Smak jest uzależniony nie tylko od rodzaju oliwy, ale i octu balsamicznego, użytych ziół i rodzaju musztardy. Ja najbardziej lubię francuską musztardę z firmy Kamis lub musztardę starofrancuską firmy Maille. Obydwie, oprócz całych ziaren gorczycy, zawierają także ocet winny – a w innych jest to z reguły ocet spirytusowy.

Przepis na danie : Sos z octu balsamicznego i musztardy

Składniki dania: Sos z octu balsamicznego i musztardy

  • 240 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 50 g musztardy francuskiej
  • 50 g octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • 2 łyżki ziół suszonych *
  • 1 łyżeczka soli *
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego

Przygotowanie dania: Sos z octu balsamicznego i musztardy

  1. Do naczynia ( najlepiej do pojemnika z blendera, ale może być zwykły słoik dobrze zakręcany ) włożyć musztardę, ocet balsamiczny, cukier, suszone zioła sól i pieprz. Bardzo dobrze wymieszać.
  2. Stopniowo – co ważne! małą ilością – dolewać oliwę, cały czas mieszając.
  3. Sos jest gotowy, gdy będzie miał konsystencję emulsji.
  4. Zużyć do sałatki lub przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać w lodówce ( nawet kilka tygodni).
Wskazówki
  • Możemy dodać jeden gatunek zioła, użyć gotowej mieszanki np. zioła prowansalskie, lub stworzyć własną, ulubioną mieszankę

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!