Sos tatarski z grzybkami – nieodzowny do jaj wielkanocnych

0
526
sos tatarski
sos tatarski

Sos tatarski z grzybkami znakomity dodatek do jaj na twardo, pieczonych mięs podawanych na zimno, a także … ryby. Ten ostatni sposób serwowania sosu tatarskiego jest mocno popularny w angielskich zestawach fish and chips (ryba z frytkami).

Sos przyrządzony według poniższego przepisu ma nieco inny smak niż serwowany zazwyczaj, dzięki dodaniu grzybków, soku z cytryny i zielonego koperku.

Dla mnie jest obowiązkowym daniem – dodatkiem do wielkanocnego śniadania. Jaja bez sosu nie miałyby takiego “uroku”:).

Przepis na: Sos tatarski z grzybkami

Składniki dania: Sos tatarski z grzybkami

  • 200 ml majonezu
  • 100 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • mały słoik marynowanych pieczarek
  • 6 sztuk ogórków konserwowych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek zielony
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz, sól
  • 5 jajek

Przygotowanie dania : Sos tatarski z grzybkami

  1. Pieczarki drobno posiekać.
  2. Cebulę obrać i drobno posiekać.
  3. Ogórki pokroić  drobną kostkę*.
  4. Koperek drobno posiekać.
  5. Czosnek obrać, usunąć środkową zieloną część, drobno poszatkować i rozetrzeć z solą na miazgę.
  6. Majonez, jogurt, czosnek, sok z cytryny, koperek, pieprz wymieszać.
  7. Do sosu dodać pokrojone warzywa, wymieszać.
  8. Spróbować, jeśli trzeba dosolić.
  9. Podawać do ugotowanych na twardo jaj, mięs gotowanych na zimno, przekąsek warzywnych typu: pokrojone w słupki ogórki zielone, seler naciowy.
Wskazówka
  • Podane proporcje majonezu i jogurtu są przykładowe – moje ulubione. Jeśli ktoś lubi więcej majonezu lub jogurtu – to po prostu trzeba skomponować swój ulubiony smak.
  • Sos tatarski można przygotować także z borowikami zamiast pieczarek lub w ogóle nie dodawać grzybów. Niezłego smaku dodają także wrzucone – w niewielkiej ilości – solone kapary.
  • Ogórki konserwowe można zastąpić ogórkami kiszonymi – wtedy sos będzie bardziej łagodny.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!