Sos z gęstego jogurtu i ogórków

0
182
sos gęsty biały w czerwonym naczyniu

Sos z gęstego jogurtu i ogórków – Tzatziki –  klasyczna grecka sałatka z ogórka, jogurtu, bazylii lub mięty i czosnku. Ten popularny dip grecki, podawany jako dodatek do dań z grilla, smażonych, pieczonych.

Lubię jego smak ze świeżymi, pokrojonymi w słupki ogórkami zielonymi,marchewką, selerem naciowym czy rzodkiewką. Można go też spożywać z zapieczonym pieczywem.

Przepis na danie: Sos z gęstego jogurtu i ogórków

Składniki dania: Sos z gęstego jogurtu i ogórków

  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty lub 2 łyżeczki suszonej mięty lub
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu

Przygotowanie dania: Sos z gęstego jogurtu i ogórków

  1. Ogórek obrać ze skórki.*
  2. Przekroić na pół, usunąć pestki. Zetrzeć na tarce. Posolić.
  3. Zostawić na 20 minut, ogórki odcisnąć, a i odlać słony sos.
  4. Do salaterki włożyć posiekany drobno czosnek, miętę ( lub bazylię ) i jogurt. Wymieszać. Nie solić.
  5. Odciśnięte ogórki włożyć do salaterki z sosem jogurtowym, wymieszać.
Wskazówka:
  • Obierając zwykły ogórek – nie wężowy – trzeba zaczynać obieranie od jasnego końca, żeby ogórek nie był gorzki.
  • Jeżeli przygotowuje się sos w pośpiechu, to lepiej nie solić ogórków, tylko od razu po poszatkowaniu wymieszać z sosem jogurtowym.   I wtedy trzeba posolić.

 

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!