Surówka Colesław z jabłkami

0
442
surówka z białej kapusty z jabłkami na talerzu na górze plasterki jabłka
Potrawy - surówka z białej kapusty z jabłkami

Koolsla holenderska nazwa surówki z białej  kapusty, przetłumaczona na język angielski Coleslaw, jako taka jest znana także w Polsce.

Jej odmian jest naprawdę mnóstwo: od bardzo delikatnych aż po bardzo ostre, mocno doprawione.  Tak przygotowana surówka jest dobrym dodatkiem do wędlin lub delikatnych, pieczonych mięs.

Przepis na danie: Surówka Colesław z jabłkami

Składniki dania: Surówka Colesław z jabłkami

  • 1/2 kg białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2 jabłka
  • 2 – 3 średnie marchewki
  • 2- 4 łyżki majonezu ( według upodobań)*
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • pieprz do smaku
  • listek pietruszki i kawałki jabłka

Przygotowanie dania: Surówka Colesław z jabłkami

  1. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować w cienkie paseczki.**
  2. Cebulę obrać, pokroić na paseczki.**
  3. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce.**
  4. Marchewkę obrać, zetrzeć na grubej tarce.**
  5. Wszystkie składniki surówki włożyć do dużej miski, wymieszać.
  6. Dodać olej, majonez, sól i pieprz – dokładnie wymieszać.
  7. Wyłożyć na miskę – ozdobić plasterkami jabłka i listkiem pietruszki.
Wskazówka:
  • *surówkę można przygotować z mniejszą lub większą ilością majonezu – według upodobań.
  • **Kapustę, cebulę i marchewkę i jabłka można także rozdrobnić przy użycia robota kuchennego.Muszą to być jednak paseczki, a nie miazga.
  • Surówkę można podać także jako samodzielne danie. Wystarczy wzbogacić ją dodatkiem dodatkiem kilku grubo potartego żółtego sera i wtedy surówką zmieni się w samodzielne danie – dobre na drugie śniadanie, lunch lub kolację.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!