Surówka Colesław z koprem włoskim

0
208
surówka z kapusty białej z koprem włoskim

Surówka Colesław z koprem włoskim. Lubię białą kapustę, za jej smak, bogactwo witamin i mikroelementów. Szczególnie za siarkę, która korzystnie wpływa na wygląd włosów, paznokci i skóry.

Z kolei potas i sód mają doskonałe  właściwości oczyszczające organizm i skórę. Pomagają  także pozbyć się toksyn, nagromadzonych w organizmie.

Spożywanie surowej kapusty jest bardzo popularne wśród osób pragnących zrzucić wagę, naukowo dowiedziono, że przyśpiesza chudnięcie ( słynna odchudzająca zupa kapuściana) .

Połączenie delikatnego smaku kapusty z charakterystycznym, anyżkowym smakiem i silnym zapachem kopru włoskiego (fenkułem) tworzy dobrą kompozycję.

A zawarte w koprze włoskim olejki eteryczne mają właściwości lecznicze: usuwają wzdęcia, uspokajają, pobudzają trawienie.

Przepis na danie: Surówka Colesław z koprem włoskim

Składniki dania: Surówka Colesław z koprem włoskim

  • 20 dkg białej kapusty
  • mała bulwa kopru włoskiego lub połówka dużego ( około 15 dkg)
  • 2 cebule dymki
  • kawałek korzenia selera ( około 15 dkg)
  • 3 średnie marchewki
  • kopiasta łyżka rodzynek — opcjonalnie
  • szczypta zmielonego kminku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)*

Przygotowanie dania: Surówka Colesław z koprem włoskim

  1. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować w cienkie paseczki.
  2. Bulwę kopru obrać i pokroić drobno dość ostrym nożem
  3. Dymkę, zarówno cebulkę jak i zieloną część drobno pokroić.
  4. Seler i marchewkę obrać i pokroić w cienkie paseczki lub zetrzeć na grubej tarce.
  5. Wszystkie warzywa włożyć do dużej miski, dodać rodzynki (opcjonalnie),posypać zmielonym kminkiem.
  6. Dodać posiekaną natkę pietruszki,oliwę i sok z cytryny.
  7. Posolić i popieprzyć, dokładnie wymieszać.
  8. Salaterkę z surówką przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 -3 godziny.
Wskazówka:
  • * zamiast oliwy można dodać majonez wymieszany z jogurtem. Surówka będzie wtedy bardziej kaloryczna.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!