Surówka wiosenna – wielkanocna

0
669
surówka wielkanocna
surówka wielkanocna

Surówka zielona wielkanocna, przygotowana z zielonych warzyw  z dodatkiem – obowiązkowo – jajka ucieszy nie tylko żołądek, ale i oko.

Prostota składników i szybkość przygotowania – to także jej atuty. Jedyne na co należy zwrócić uwagę: sosem nie należy polewać sałatki wcześniej, a dopiero tuż przed podaniem  jej na stół.

Surówka zielona wielkanocna znakomicie komponuje się ze świątecznymi pasztetami, szynkami czy jajkami ugotowanymi na twardo.

Jednym ze składników surówki jest zielony groszek. Zdecydowanie bardziej polecam zielony – mrożony i ugotowany, niż taki z puszki. Daje nie tylko lepszy smak, ale i epatuje żywym, zielonym kolorem.

Przepis na danie: Surówka zielona wielkanocna

Składniki dania: Surówka zielona wielkanocna

  • sałata zielona masłowa – średniej wielkości lub połowa dużej
  • ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • koperek zielony – 1 duży pęczek lub dwa małe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szklanka groszku zielonego: z puszki lub mrożonego – ugotowanego
  • pół szklanki chrzanu – ze słoika lub – lepiej świeżego, startego
  • kwaśna śmietana 12% lub 18% – małe opakowanie
  • 1 cytryna
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Surówka zielona wielkanocna

  1. Jeżeli używamy groszku mrożonego, ugotować go krótko, osączyć. Groszek z puszki – osączyć.
  2. Sałatę opłukać, osuszyć i poszarpać na małe kawałki.
  3. Ogórek zielony obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Rzodkiewkę umyć, osuszyć – drobno pokroić.
  5. Jajka obrać, pokroić na drobną kostkę.
  6. Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.
  7. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać – zostawić nieco koperku i szczypiorku do dekoracji.
  8. Przygotować sos: wymieszać kwaśną śmietanę, chrzan, wciśnięty sok z jednej cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  9. Sosem polać sałatkę tuż przed podaniem, posypać zielonym koperkiem i/lub szczypiorkiem.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!