Surówka z białej kapusty z jabłkami

0
167
surówka z białej kapusty z jabłkami na talerzu na górze plasterki jabłka
Potrawy - surówka z białej kapusty z jabłkami

Surówka z białej kapusty z jabłkami, znana także jako Colesław jest bardzo popularna zarówno w Polsce jak i w Anglii, znanej tam jako Coleslaw.

Jej odmian jest naprawdę mnóstwo: od bardzo delikatnych aż po bardzo ostre, mocno doprawione.Tak przygotowana surówka jest dobrym dodatkiem do wędlin lub delikatnych, pieczonych mięs. Często łączę ją z pęczakiem z grzybami – otrzymuję pyszne, wegetariańskie danie.

Przepis na danie: Surówka z białej kapusty z jabłkami

Składniki dania: Surówka z białej kapusty z jabłkami

  • 1/2 kg białej kapusty
  • 1 średnia cebula
  • 2 jabłka
  • 2 – 3 średnie marchewki
  • 2- 4 łyżki majonezu ( według upodobań)*
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
  • pieprz do smaku
  • listek pietruszki i kawałki jabłka

Przygotowanie dania: Surówka z białej kapusty z jabłkami

  1. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować w cienkie paseczki.**
  2. Jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na grubej tarce.**
  3. Cebulę obrać, pokroić na paseczki.**
  4. Marchewkę obrać, zetrzeć na grubej tarce.**
  5. Wszystkie składniki surówki włożyć do dużej miski, wymieszać.
  6. Dodać olej, majonez, sól i pieprz – dokładnie wymieszać.
  7. Wyłożyć na miskę – ozdobić plasterkami jabłka i listkiem pietruszki.
Wskazówka:
  • *surówkę można przygotować z mniejszą lub większą ilością majonezu – według upodobań.
  • **Kapustę, cebulę i marchewkę i jabłko można także rozdrobnić przy użycia robota kuchennego. Muszą to być jednak paseczki, a nie miazga.
  • Surówkę można podać także jako samodzielne danie. Wystarczy wzbogacić ją dodatkiem dodatkiem kilku grubo potartego żółtego sera i wtedy surówką zmieni się w samodzielne danie – dobre na drugie śniadanie, lunch lub kolację.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!