Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem

0
377
surówka z czerwonej kapusty z grejfrutem i orzechami

Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem. Czerwona, fioletowa, modro – jedna kapusta, a tyle ma imion. Niezależnie jak ją nazwiemy, zawsze będzie zaskakiwała smakiem i kolorem.

Wyjściowy kolor ulega zmianie na wskutek obróbki cieplnej i dodawania składników. Ale właściwości pozostają. Bogactwo witamin, minerałów błonnika i przeciwutleniaczy oraz duża zawartość siarki, która wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. W połączeniu z dużą ilością żelaza, magnezu i miedzi skutecznie wspiera leczenie anemii. A w dodatku jest niskokaloryczna!

Kiedyś przyrządzałam czerwoną kapustę tylko na gorąco, ale od paru lat – nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis – zasmakowałam w innej odmianie fioletowego szaleństwa.

Przepis na danie : Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem

Składniki dania: Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 grejpfrut
  • garść niesolonych orzechów arachidowych
  • świeża natka pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki soku z grejpfruta (najlepiej świeżo wyciśnięty)
  • 2 łyżki oleju: z orzechów włoskich, rzepakowego, słonecznikowego – nie może to być oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania: Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem

  1. Czerwoną kapustę obrać z zewnętrznych liści i poszatkować lub pokroić drobno w cienkie paseczki.
  2. Orzechy lekko podprażyć na suchej patelni – pilnować, żeby się nie przypiekły.
  3. Grejpfrut obrać, usunąć białą skórkę i pokroić na cząstki.
  4. Natkę pietruszki drobno pokroić. Najlepiej tylko listki. Dobrze, żeby były dwie kopiaste łyżki.
  5. Przygotować sos. Wycisnąć sok z połówki grejpfruta (najlepiej świeżo wyciśnięty), wymieszać z 1 łyżeczką soku z cytryny i olejem. Dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  6. Do dużej miski wrzucić poszatkowaną czerwoną kapustę.*
  7. Dodać cząstki grejpfruta, natkę pietruszki, lekko podprażone na patelni orzechy arachidowe.
  8. Całość polać sosem.
  9. Wymieszać, wysoko podrzucając.
  10. Spróbować – ewentualnie doprawić pieprzem lub solą.
Wskazówki
  • Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem świetnie prezentuje się w przezroczystej, szklanej misie.
  • Surówka z czerwonej kapusty z grejpfrutem dobrze jest przygotować nieco wcześniej przed podaniem ( na przykład godzinę wcześniej i włożyć do lodówki), żeby składniki i połączyły się i przeszły smakami.
  • Doskonale smakuje jako dodatek do grillowanych mięs, wszelkiego rodzaju kasz czy pieczonych ziemniaków.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!