Surówka z kiszonych buraków

4
5621
surówka z buraków kiszoych

Surówka z kiszonych buraków stosunkowo od niedawno zawitała do mojej kuchni. W czasie wakacyjnych wojaży w Słowacji wiosną tego roku, zostałam poczęstowana surówkami z buraków o bardzo ciekawym smaku. Okazało się, że gospodarze domu, którzy mnie ugościli, przygotowują je z kiszonych buraków. 

I co ciekawe, nie jest to danie bardzo popularne w miejscu, gdzie mieszkają. Zapewne jednak za sprawą pochodzenia poprzednich pokoleń – w rodzinie są korzenie zarówno słowackie, jak i niemieckie i gruzińskie, smaki i przepisy ulegały modyfikacji.

Tak więc nie wyrzucam już ukiszonych buraków z zakwasu, tylko wykorzystuję je do sałatek lub dodaję do barszczu. Zarówno zwykłego, czystego jak i ukraińskiego. Buraczki można zetrzeć na tarce lub zblendować w blenderze. W tym drugim przypadku trzeba jednak uważać, żeby nie zmiksować składników na papkę.

W przepisie podałam – bo tak najczęściej przygotowuję – cebulę lekko podsmażoną. Natomiast można przyśpieszyć zrobienie sałatki i nadać jej nieco innego smaku, jeśli cebulę drobno pokroimy i tylko sparzymy na sicie, żeby osłabić nieco jej ostry smak. W takim wydaniu surówka jest nieco ostrzejsza, równie dobra.

Surówka z kiszonych buraków 

Składniki dania: Surówka z kiszonych buraków 

  • kilka kiszonych buraków z zakwasu na barszcz
  • 1 jabłko – jeśli ekologiczne, to ze skórką
  • 1 duża czerwona lub zwykła cebula
  • ząbek lub dwa ukiszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki dobrej oliwy

Przygotowanie dania: Surówka z kiszonych buraków 

  1. Buraki i jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  2. Czosnek drobno pokroić.
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć na łyżce oliwy.
  4. Do buraków z jabłkiem dodać cebulę i czosnek, posolić i popieprzyć, wymieszać.
  5. Zostawić na trochę, żeby smaki połączyły się.
Wskazówka
  • Poniżej link do innego, równie ciekawego dania z buraków kiszonych: Surówka – carpaccio z kiszonych buraków. To danie jest o tyle ciekawe, że dzięki dodatkom sera, sałat i kiełków lub lekko podsmażonym ziarnom słonecznika lub orzecha włoskiego, może być także doskonałym pomysłem na drugie śniadanie lub lunch.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułSurówka – carpaccio z kiszonych buraków
Następny artykułZabezpiecz swoje auto – wiata garażowa

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
WagabundaKrystynaAnna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Anna
Gość
Anna

Dzień dobry, właśnie zlalam zakwas z buraków i zastanawiałam się co zrobić z burakami. Też przyszła mi do głowy surówka, więc rozdrobniona je. Nie wiem tylko jak długo można je trzymać w lodówce tak na sucho, bo na raz wszystkich nie zjemy. Czy może zalać je jeszcze wodą z solą? Wdzięczna będę za podpowiedź.🙂
Pozdrawiam. Ania

Krystyna
Gość
Krystyna

Lubie Twoje przepisy ale z prawdziwą przyjemnością czytam także opisy do nich – zawsze coś ciekawego się dowiem.

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.