Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka

0
278

Seler naciowy, połączony z ogórkami kiszonymi, marchewką i jabłkiem, stworzy nie tylko bardzo, bardzo zdrowe ( bo bogate w wiele witamin i mikroelementów ) danie, ale także bardzo pyszne.

Pomieszana, naturalna słodycz marchewki z naturalnym kwasem z ogórka i lekko neutralno – orzechowym aromatem selera naciowego, stworzy ciekawe smakowo danie.

Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka dodaję z reguły do pieczonych mięs, pilawu i warzyw gotowanych na parze lub zapiekanych w piekarniku.

Przepis na danie: Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka

Składniki dania: Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka

  • połówka selera naciowego
  • 2  duże ogórki kiszone – twarde
  • 1  duże jabłko
  • 1 spora marchew
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz

Składniki dania: Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka

  1. Seler umyć, osuszyć. Każdą łodygę przekroić na pół i  pokroić na kawałki.
  2. Ogórek zetrzeć na grubej tarce.
  3. Jabłko umyć, nie obierać ze skórki – także zetrzeć na grubej tarce.
  4. Marchew obrać, zatrzeć na drobnej tarce.
  5. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodać olej, doprawić solą i pieprzem.
  6. Wstawić na pół godziny do lodówki, żeby składniki miały czas na “przegryzienie się”.
Wskazówka:
  • Surówka z selera naciowego i kiszonego ogórka znakomicie sprawdza się jako “danie do pudełka” na posiłek w ciągu dnia poza domem.

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!