Surówka zielona – wielkanocna

2
814
surówka wielkanocna
surówka wielkanocna

Surówka zielona wielkanocna, przygotowana z zielonych warzyw  z dodatkiem – obowiązkowo – jajka ucieszy nie tylko żołądek, ale i oko.

Prostota składników i szybkość przygotowania – są jej dodatkowymi atutami.

Jedyne na co należy zwrócić uwagę: sosem nie należy polewać sałatki wcześniej, a dopiero tuż przed podaniem jej na stół.

Surówka zielona wielkanocna znakomicie komponuje się ze świątecznymi pasztetami, szynkami czy jajkami ugotowanymi na twardo. Znakomicie smakuje jako dodatek do pieczywa, najlepiej domowego, upieczonego na zakwasie chleba.

Jednym ze składników surówki jest zielony groszek. Zdecydowanie bardziej polecam zielony – mrożony i ugotowany, niż taki z puszki. Daje nie tylko lepszy smak, ale i epatuje żywym, zielonym kolorem.

Przepis na danie: Surówka zielona wielkanocna

Składniki na danie: Surówka zielona wielkanocna

  • sałata zielona masłowa – średniej wielkości lub połowa dużej
  • ogórek zielony
  • pęczek rzodkiewki
  • szczypiorek – 1 pęczek
  • koperek zielony – 1 duży pęczek lub dwa małe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • szklanka groszku zielonego: z puszki lub mrożonego – ugotowanego

Składniki na sos: Surówka zielona wielkanocna

  • pół szklanki chrzanu – ze słoika lub – lepiej świeżego, startego
  • kwaśna śmietana 12% lub 18% – małe opakowanie
  • 1 cytryna
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie dania : Surówka zielona wielkanocna

  1. Jeżeli używamy groszku mrożonego, ugotować go krótko, odsączyć. Groszek z puszki – odsączyć.
  2. Sałatę opłukać, osuszyć i poszarpać na małe kawałki.
  3. Ogórek zielony obrać, pokroić w drobną kostkę.
  4. Rzodkiewkę umyć, osuszyć – drobno pokroić.
  5. Jajka obrać, pokroić na drobną kostkę.
  6. Szczypiorek i koperek opłukać, osuszyć i drobno poszatkować.
  7. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać – zostawić nieco koperku i szczypiorku do dekoracji.

Przygotowanie sosu do surówki wielkanocnej zielonej

  1. Przygotować sos: wymieszać kwaśną śmietanę, chrzan, wyciśnięty sok z jednej cytryny, doprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowanym sosem polać surówkę wielkanocną. Zwieńczeniem surówki będzie posypanie jej  zielonym koperkiem i/lub szczypiorkiem.

Wskazówka
  • Rodzaje użytych sałat – dowolne. Ponieważ w tym czasie mam zawsze w ogrodzie pod dostatkiem czosnku niedźwiedziego, zawsze dorzucam parę listków do surówki.
  • Surówkę wielkanocną można także przygotować bez jajek – same warzywa wzbogacone smakiem chrzanowo – śmietankowego sosu też są znakomite

Podobał Ci się ten artykuł?

Zapisz się na listę i nie przegap nowych ciekawostek, porad i konkursów!

Poprzedni artykułWielkanocny chrzan z buraczkami – ćwikła
Następny artykułZakwas na żurek wielkanocny

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
WagabundaJolanta Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jolanta
Gość
Jolanta

Super pyszny przepis..dla mnie groszek to nowość wiec na pewno wypróbuje w tym roku,wiem Danu-polecalas go gorąco nie śmię wiec odmówić 👏👏👏👏

Wagabunda
Dana - Jawagabunda. Zapraszam Was do bloga z dojrzałym spojrzeniem na świat, w którym będziemy wspólnie smakować życie ( dosłownie i w przenośni) i odkrywać w sobie zainteresowania. To blog dla nas - którzy mimo posiadania wielu lat - nadal z pasją idą przez siebie.